Verden

Hans eget hjemland ville ta fra ham jobben, men klarte det ikke. Nå er Donald Tusk gjenvalgt som EU-president.

BRUSSEL (Aftenposten): Polen forsøkte å sabotere, men resten av EU ville at Donald Tusk skulle fortsette som president i EU-rådet. Torsdag ettermiddag ble polakken gjenvalgt.

Den nåværende polske regjeringen har beskyldt Donald Tusk for å forsøke å undergrave sitt eget land. Etter en lang diplomatisk krangel ble han gjenvalgt for 2,5 år på EU-toppmøtet torsdag.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

De fleste land ser på det som en fordel å ha en av sine egne landsmenn i toppjobber i EU-systemet. Å lede EUs råd av stats- og regjeringssjefer er en av de mest attraktive av dem alle.

Likevel har Polen kjempet hardnakket for at EU-landene skal kvitte seg med Donald Tusk og heller velge noen andre.

– Jeg kan ikke forestille meg å støtte en kandidat som kjemper imot sin egen regjering. Jeg kan heller ikke se for meg at andre EU-medlemmer vil støtte en kandidat som ikke har støtte fra sin egen regjering, har Polens utenriksminister Witold Waszczykowski, tidligere uttalt, ifølge Financial Times.

I et siste forsøk på å stoppe gjenvalget av Tusk sendte den polske statsministeren onsdag ut et brev til alle EUs stats- og regjeringssjefer der hun kom med krass kritikk av Tusk, og der hun ba landene finne en annen kandidat.

Den polske kampanjen var imidlertid til liten nytte: Under EU-toppmøtet i Brussel torsdag ble Tusk likevel gjenvalgt med 27 mot 1 stemme.

– Under Berlins diktat

Kun Polen var imot, og etter avgjørelsen gikk utenriksminister Waszczykowski igjen hardt ut:

– Vi vet at dette nå er en union under Berlins diktat. Det fører til framveksten av en veldig farlig Europeisk union. En veldig giftig union som kan skade mange land, sa han, ifølge NTB.

Som en protest mot avgjørelsen har polakkene varslet at de vil nekte å skrive under på konklusjonene fra toppmøtet.

  • Velgeropprøret i Europa og USA stemmes frem av distriktene. Nå slår storbyene tilbake.

Konspirasjonsteorier om Tusk og Putin

Bakgrunnen for den uvanlige situasjonen er den langvarige konflikten mellom Tusk og Jaroslaw Kaczynski, lederen av Polens nasjonalkonservative parti PiS, som nå sitter i regjering.

Kaczynski holder Tusk delvis til ansvar for at broren Lech Kaczynski, daværende polsk president, og 95 andre døde i en flyulykke ved Smolensk i Russland i 2010.

Tusk var nemlig statsminister for sentrumspartiet «Borgerplattformen» på samme tid, og i Polen verserer det konspirasjonsteorier om at Tusk og Russlands president Vladimir Putin samarbeidet og at flyet ble styrtet med vilje. Alle granskninger som er blitt gjennomført har imidlertid konkludert med at det var en ulykke.

På toppen av de gamle stridighetene har det vært en pågående konflikt mellom den nasjonalkonservative regjeringen i Warszawa og Brussel de siste årene. Kritikerne advarer om at Polen er på vei i en illiberal retning.

Lanserte alternativ uten erfaring

Ellers i unionen har Tusk hatt bred støtte. Gjenvalget av ham ble lenge sett på som en formalitet helt til det ble klart at Polen var på krigsstien og ville kaste ham.

Tidligere i mars lanserte de i stedet en ny polsk kandidat, Jacek Saryusz-Wolski. Han sitter som vanlig folkevalgt i EU-parlamentet og har aldri hatt erfaring hverken som president, statsminister, EU-kommissær eller statsråd. Av de andre landene i EU ble han ikke sett på som et seriøst alternativ.

Andre og mer sannsynlige erstattere til Tusk er blitt nevnt i prosessen, blant annet har det vært snakk om at land som styres av sosialdemokratiske regjeringer kunne gå sammen om en ny kandidat og forsøke å kaste Tusk sammen med Polen. I dag er det nemlig slik at presidentene både i EU-rådet, i EU-kommisjonen og i EU-parlamentet kommer fra sentrum-høyre-partier. Men ingen slike sonderinger førte frem.

EU-kilder Aftenposten har snakket med, rister på hodet av bråket Polen har stelt i stand og omtaler det hele som et «Kaczynski-show».

– De fleste synes Tusk har gjort en brukbar jobb, og det er ikke lett å finne kandidater som alle de 28 landene kan støtte, sier en diplomat.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).