Verden

Irakske styrker slikker sårene etter vågalt raid

Irakiske styrker skulle overraske IS med en rask fremrykking i Mosul sentrum, men ble i stedet rammet av et voldsomt motangrep.

Militære kjøretøy i Mosul under et sammenstøt med IS den 7. mars. Foto: Thaier Al-Sudani/Reuters/NTB scanpix

  • NTB

Irakiske styrker lette onsdag etter skjulte bomber og IS-krigere i gjenerobrede områder i Vest-Mosul.

Områdene er en del av Mosul sentrum, og den IS-kontrollerte gamlebyen ligger like ved. For å beskytte styrkene er det bygd opp voller og andre barrièrer rundt de gjenerobrede nabolagene.

Her ligger blant annet et bygningskompleks som tidligere huset administrasjonen i provinsen Nineveh, der Mosul er hovedstad. Natt til tirsdag erklærte irakiske styrker at de hadde inntatt bygningen, men kort tid etter iverksatte IS et voldsomt motangrep og omringet hundrevis av irakiske spesialstyrker.

Det er uklart hvor mange som ble drept og såret, men overlevende soldater og politifolk forteller om dramatiske timer.

– Vi sto fast der, ingen kunne nå frem til oss. Jeg unnslapp så vidt. Snikskytterne traff bilen min to ganger, men jeg tråkket ikke på bremsen en eneste gang, sier Hamza Daoud fra Iraks føderale politistyrker, som måtte kjøre bilen rett inn i en veisperring for å komme seg ut.

  • Rapport fra krigen i Mosul: IS' selvmordsbombere måtte gi opp Øst-Mosul.

Irakske spesialstyrker og føderalt politi søker ly etter at de er blitt beskytt av en snikskytter. Foto: ZOHRA BENSEMRA/Reuters/NTB scanpix

Hylles som helter

Styrkene som deltok i det vågale raidet, blir nå hyllet som helter av irakiske og amerikanske militærtopper.

Men Daoud mener at operasjonen var dumdristig.

– Planen var idiotisk. Jeg vet ikke hvorfor vi gjorde det, sier politimannen, som tirsdag måtte frakte to døde kolleger til en klinikk.

En annen politimann forteller at han satt fast i timevis i bygningskomplekset mens IS-krigere dukket opp fra områdene rundt og sperret veiene som styrkene hadde brukt for å rykke frem.

Et mistenkt medlem av IS blir ført bort av en iraksk soldat. Foto: ZOHRA BENSEMRA/Reuters/NTB scanpix

Under stort press

Militære ledere hadde tenkt at den raske fremrykkingen skulle overraske IS. Tabben synliggjør de store utfordringene som styrkene står overfor når de skal innta gamlebyen, som er den tettest befolkede og mest uoversiktlige delen av byen.

Styrkene er samtidig under stort politisk og militært press for å få full kontroll over millionbyen så fort som mulig.

I de nylig gjenerobrede områdene ligger også Mosuls antikke museum, men det er plyndret og ødelagt. I utstillingshallene ligger det nå hauger med søppel, og i kjelleren er gulvet dekket av aske.

IS, som tok kontroll over Mosul sommeren 2014, har tidligere offentliggjort videoer som viser hvordan krigere slår i stykker gamle statuer og antikviteter med hammere.

(©NTB)

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Mosul
  3. Irak