Verden

Derfor driver IS med bortføring

Den islamske staten (IS) har flere ganger lyktes i å innkassere millioner i løsepenger. Her er seks spørsmål og svar om Den islamske statens gisselbusiness.

En plakat som krever fire franske reportere løslatt fra IS, henges opp i Paris vinteren 2014. På vårparten slapp de fire fri og løsesummen skal ha vært på nær 150 millioner kroner, men Frankrike benekter å ha betalt.
  • Lars Inge Staveland
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist
  • Kjetil Hanssen
    Journalist

Hvor mange vestlige gisler har egentlig IS?

Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Da USA og allierte land begynte å bombe IS fra luften i august i fjor, var det kjent at organisasjonen hadde 23 vestlige fanger. 15 av disse er siden sluppet fri – i de fleste tilfellene er det antatt at løsepenger er betalt. Syv av de 23 er drept.

I februar i år var det kjent at IS fortsatt hadde den britiske krigsreporteren John Cantlie som fange. Han er blitt brukt i flere propagandavideoer.

I tillegg hadde de en kvinnelig, amerikansk hjelpearbeider og en kvinnelig hjelpearbeider fra et annet land. Gruppen har nå kunngjort at de har norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad og kinesiske Fan Jinghui som fanger, men det er ikke antatt at antallet gisler fra utenfor regionen er veldig mye større.

Tilgangen på nye, vestlige gisler har ikke vært stor siden den tid ettersom hjelpearbeidere og journalister sjeldnere enn før er i de mest utsatte områdene.

Hvem blir tatt og hvordan?

Det er i hovedsak journalister og hjelpearbeidere som har vært kidnappet. De blir stoppet i veisperringer, utsatt for væpnet overfall – gjerne med kjøretøy, eller de blir lurt av den eller de lokale hjelperne de har hyret inn.

Den kidnappede nordmannen deltok i debatter om Midtøsten, men få naboer så noe til ham:

Les også

IS-kidnappet nordmann skal ha levd anonym tilværelse i Oslo

Hvilke summer snakker vi om?

Etter at amerikanske James Foley ble drept i august 2014 opplyste familien hans om at kidnapperne hadde krevd 100 millioner euro for ham. For Kayla Mueller, som ble bekreftet drept i februar i år, var kravet imidlertid 6,6 millioner dollar. Da Japans statsminister tidlig i år lovet 200 millioner dollar til hjelp for syriske flyktninger, krevde IS samme beløp for gislene Haruna Yukawa og Kenjo Goto. I alle disse tilfellene ble gislene drept og ingen penger utbetalt. En rekke gisler er imidlertid sluppet fri og opplysninger om løsesummer finnes, om enn med varierende etterrettelighet.

IS krevde 6,6 millioner dollar for å frigi Kayla Mueller. I februar i år ble hun bekreftet drept. Ifølge rapporter misbrukte IS-lederen Mueller seksuelt.

Våren 2014 ble fire franske journalister funnet med bind for øyene og bundet på hendene av tyrkiske soldater. De hadde vært fanger av IS og flere medier har meldt at den samlede løsesummen skal ha vært på nær 150 millioner kroner. Frankrike avviser å ha betalt.

Den danske fotojournalisten Daniel Rye Ottosen ble satt fri våren 2014 og løsepengene, som ble samlet inn, skal ha vært på over 10 millioner kroner. Få tviler på at Spania betalte for tre journalister vinteren 2014, men summer er ikke kjent.

Les også

Forsker: - Norge må be om nåde for gisselet

— Kidnapping skjer også internt i Syria, rike syrere kidnappes og det kreves løsepenger, sier Syria-ekspert og kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høgskole. Han påpeker at det er en måte å skaffe penger på, slik det selges arkeologiske skatter.

— Man finner allerede nå objekter fra Palmyra på svartebørs i London. Inntektene kommer i tillegg til smugling, salg av olje og skatter og avgifter. Dette gir IS midler til å lønne krigere, kjøpet våpen og ammunisjon, sier han.

Dette bildet er angivelig tatt før henrettelsen av amerikanske James Foley. Gisseltagerne krevde 100 millioner euro i løsepenger.

Løsepenger er likevel ikke antatt å være en hovedinntekt for IS. Lokal skattlegging og utpressing, tyveri fra den syriske staten og oljeinntekter regnes som langt viktigere inntektskilder.

Onsdag kveld ble det kjent at IS har nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad som gissel og krever løsepenger for ham:

Les også

Familien: Vi veksler mellom håp og fortvilelse

Betaler stater løsepenger?

— De fleste har nok den samme tilnærmingen som Norge. Men det er vanskelig å si. Flere store land, som Frankrike og Tyskland, snakker ikke høyt om dette, sier Gundersen.

USA og Storbritannia er kategoriske i sin avvisning.

Hvilke andre motiver har IS enn penger for virksomheten?

Propaganda er en sentral del av IS' kidnappingsvirksomhet. Blodige henrettelser kunngjøres gjennom videoer på nettet.

Ifølge Gundersen ved Forsvarets høgskole er det en stund siden IS har vist frem gisler på den måten de har gjort med en nordmann og en kineser nå. Nordmannen er vist frem i IS’ eget magasin, Dabiq, et glossy magasin som er et rent propagandamagasin. Her hylles martyrer, her skryter IS av krigføring mot PKK og andre motstandere. I magasinet presenteres det et glansbilde av livet i IS-kontrollerte områder.

Bakgrunn: I

Les også

S-gisselet (48) besøkte syriske nasjonalister i 2013 - har vært lenge i PSTs søkelys

— De oppnår det de ønsker- pressedekning på sine aksjoner, som når de ødelegger oldtidstempler i Palmyra. De ønsker hele tiden å være i mediebildet og tvinge statsledere til å forholde seg til dem, sier Gundersen.

Kjetil Selvik ved Christian Michelsens Institutt viser til at IS har en utfordring ved hele tiden å overgå seg selv i bestialitet for å være på førstesidene.

— Ikke-vestlige gisler er ikke på førstesiden. Vestlige gisler har fortsatt en høy medieverdi, sier Selvik.

Et notat for den amerikanske kongressen fremholder at propagandaen med blodige likvideringer trolig er ment både som skremsler, som rekrutteringstiltak og som inspirasjon for andre grupper.

Den kidnappede Ole Johan Grimsgaard-Ofstad har vært opptatt av konflikten i Midtøsten lenge før han dro:

Les også

IS-gisselet (48) besøkte syriske nasjonalister i 2013 - har vært lenge i PSTs søkelys

Er det andre kidnappere enn IS i Syria?

— Det kan også være korrekt, slik det er omtalt, at en gruppe har tatt gislene og så sendt dem videre. Det har vi sett flere eksempler på, forteller kommandørkaptein Gundersen. - Dette trenger ikke handle om ideologi eller religion. Det kan være ren kriminalitet. Det er flere grupper som opererer her som ikke er interessert i å beskytte eller angripe Assad, og som har gått over til smugling, kidnapping og plyndring, fordi de opererer i et lovløst samfunn, sier kommandørkaptein Gundersen.

Les også

  1. Børge Brende: - Bildet av gisselet er tatt den siste måneden

  2. IS skrev om gisselet (48) da de skjønte at Norge ikke ville betale

  3. Dette sa Erna Solberg om gisselsituasjonen i Syria