Italia truer med å nekte utenlandske skip med båtflyktninger anløp

Nærmere 10.000 båtflyktninger har ankommet Italia de siste dagene og landet ber nå andre EU-land om å ta en større del av byrden. Foto: AP / NTB scanpix 

Trusselen gjelder både skip fra frivillige organisasjoner i Middelhavet og de som patruljerer farvannet utenfor kysten av Libya på oppdrag fra EUs grensebyrå Frontex, sier en høytstående regjeringskilde i Roma.

Det norske skipet Olympic Commander inngår nå i Frontex-flåten, etter at Siem Pilot og redningsskøyta Peter Henry von Koss satte kursen hjem etter to års innsats.

Italias statsminister Paolo Gentiloni forsøkte i forrige uke å få andre EU-land til å ta imot flere asylsøkere, men uten å lykkes.

Ifølge innenriksdepartementet i Roma er nærmere 80.000 flyktninger og migranter satt i land i Italia hittil i år, en økning på 16 prosent fra samme periode i fjor.

Bare de siste dagene har det ankommet nærmere 10.000 båtflyktninger, og Italias EU-ambassadør Maurizio Massari gjorde denne uken et nytt forsøk på å få EU til å ta en større del av byrden de utgjør.

– Italia står overfor en alvorlig situasjon som Europa ikke kan lukke øynene for, var Massaris budskap til EUs migrasjonsminister Dimitris Avramopoulos.