Verden

To politimenn drept i Jerusalems gamleby

To israelske politifolk og tre israelske palestinere er drept i en skuddveksling i Jerusalems gamleby.

Én av de drepte angriperne blir dekket til. Foto: AMMAR AWAD / Reuters / NTB scanpix

  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • NTB

Angrepet fant sted fredag morgen ved Løveporten, melder Haaretz.

To menn behandles for kritiske skader, mens en tredje er lettere til moderat såret, opplyser ambulansepersonell til avisen. Senere kom meldingen om at de to med kritiske skader var døde, og at de var politifolk.

Ifølge politiet gikk tre bevæpnede gjerningspersoner til angrep på politifolk ved Løveporten. De løp fra stedet i retning moskeene på Tempelhøyden og ble forfulgt av politifolk, som skjøt og drepte dem.

To rifler og én pistol skal ha blitt funnet på angriperne.

Like ved moské

Bilder fra stedet viser at de tre ble skutt av politiet på en åpen plass like utenfor en moské.

Haram al-Sharif er stengt og fredagsbønnen avlyst for første gang på flere år som følge av skytingen, skriver Haaretz.

Titalls tusen palestinere strømmer hver uke til moskeene der for å be. Siden Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967 har myndighetene bare to ganger tidligere beordret en slik stenging, ifølge bønneladeren Ikrema Sabri ved Haram al-Sharif.

Tempelhøyden regnes som et hellig sted for både jøder og muslimer, og gamlebyen har vært åsted for blodige voldshandlinger mellom israelere og palestinere mange ganger tidligere. Israel okkuperte Øst-Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967.

Israelske palestinere

Ifølge den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet var de tre angriperne palestinere med israelsk statsborgerskap, hjemmehørende i Umm al-Fahm nord i Israel, skriver Haaretz.

Haram al-Sharif er stengt og fredagsbønnen avlyst som følge av skytingen, mens israelsk politi gjennomsøkte området på leting etter flere våpen.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu var raskt ute med å forsikre alle muslimer om at Haram al-Sharif vil bli gjenåpnet og at områdets status ikke vil bli endret.

Abbas fordømmer

Palestinernes president Mahmoud Abbas ringte den israelske statsministeren og fordømte angrepet, noe som i seg selv var høyst uvanlig ettersom de to vanligvis har liten eller ingen direkte kontakt.

Ifølge det palestinske nyhetsbyrået WAFA tok Abbas kraftig avstand fra «voldshandling fra alle sider, særlig på de hellige stedene».

Israels sikkerhetsminister Gilad Erdan kaller fredagens angrep «en ekstremt alvorlig hendelse».

– Vi må nå revurdere alle sikkerhetstiltak på Tempelhøyden og området rundt, sier han.

Stormuftien pågrepet

Muslimenes overhode i Jerusalem, stormuftien Ahmad Hussein, kritiserte Israels beslutning om å hindre fredagsbønnen i al-Aqsa-moskeen.

– Jeg har svært lite informasjon om dette, men det bør ikke føre til at moskeen blir stengt for bønn, sa han til journalister ved Løveporten.

Kort tid etter opplyste stormuftiens sønn at faren var pågrepet av israelsk politi og tatt inn til avhør på politistasjonen i gamlebyen. Dette er ikke bekreftet fra israelsk side.

Avlyst

Titalls tusen palestinere strømmer hver uke til moskeene der for å be.

Siden Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967 har myndighetene ifølge bønnelederen Ikrema Sabri ved Haram al-Sharif avlyst fredagsbønnen bare to ganger.

Tempelhøyden regnes som et hellig sted for både jøder og muslimer, og gamlebyen har vært åsted for blodige voldshandlinger mellom israelere og palestinere mange ganger tidligere.

Fredag ettermiddag ble en 18 år gammel palestiner skutt i brystet og drept av israelske soldater i flyktningleiren Dheisheh i Betlehem på den okkuperte Vestbredden. Ifølge det israelske forsvaret skjedde dette i forbindelse med en pågripelse.

Les også

  1. Ungarn utpeker den liberale filantropen George Soros til statens store fiende og bruker millionbeløp på å sverte ham

  2. Slik ble Oslo-forhandlingene til årets største Broadway-suksess

  3. Palestinernes helt leder en sultestreik. Israel sier han her spiser på cellen, men får kritikk for å ha lagt ut lokkemat.

Les mer om

  1. Israel
  2. Jerusalem