Le Pen erklærer nederlag. Macron får fem nye år. I Paris gater var det stor lettelse.

PARIS/OSLO(Aftenposten): President Emmanuel Macron får fem nye år i Elyséepalasset. Blant pariserne var det stor lettelse. Og en beskjeden feiring.

– Vi føler en enorm lettelse, sa ekteparet Jean Yves Leullier og Carence Leullier, som var ute og feiret valget.

– Jeg fryktet det verste. Det var mye nærmere enn tidligere. Så i kveld føler vi bare lettelse, sier ekteparet Jean Yves Leullier og Carence Leullier.

– Det er vel nesten slik at vi kan skåle for resultatet, sier Jean Yves. Ekteparet fulgte valgsendingene fra de mange restaurantene som hadde installert storskjermer for anledningen.

Emmanuel Macron jubler over fem nye år i Élyséepalasset.

Spenningen ble utløst allerede klokken 20.00. Da visste de første valgdagsmålingene en klar ledelse til president Emmanuel Macron.

De foreløpige resultatene viser at Macron har fått 58,8 prosent av stemmene, mens utfordreren Marine Le Pen har fått 41,2 prosent.

Det var et sterkere resultat enn forventet.

Og rett etter erkjente Marine Le Pen valgnederlaget.

Høyrepopulist Marine Le Pen erkjenner nederlaget i en tale etter at valgdagsmålinger gir klar ledelse til Macron.

Men hun mener kampen ikke er over og peker på kommende parlamentsvalg i juni. Der mener Le Pen at Macron vil få problemer med å sikre flertall i parlamentet.

– Jeg vil aldri forlate dere eller gi opp kampen, sa Le Pen til sine tilhengere.

– Vil ikke at dere skal bue

Etter valgseieren holdt Macron en tale foran Eiffeltårnet.

– Takk for tilliten, sa han til tusenvis av tilhengere som hadde samlet seg på plassen foran tårnet.

Emmanuel Macron og Brigitte Macron holdt en seierstale foran Eiffeltårnet.

Macron pekte på fem år med mye forandring og flere kriser, men at flertallet likevel gir han videre tillit.

– Jeg er veldig takknemlig for all hjelp og støtte. Jeg vet hvor mye dette har kostet dere og jeg vet hva jeg skylder dere, sa Macron til den store folkemengden.

Tilhengere av sittende president Emmanuel Macron jubler foran Eiffel-tårnet etter at valgdagsmålingene gir klar ledelse til Macron.

Presidenten var opptatt av hjemmesitterne, men også de som stemte på motstanderen Le Pen.

– Jeg vil snakke til de som stemte på Marine Le Pen, sa Macron i det tilhørerne begynner å bue.

– Jeg vil ikke at dere skal bue, jeg vil være en president for alle. Det er mitt ansvar å holde fokus på hele nasjonen, sa Macron.

Første president som gjenvelges på 20 år

Emmanuel Macron blir nå den første presidenten som blir gjenvalgt på 20 år.

Han ble valgt til president første gang i 2017. Også da var motstanderen Le Pen i andre valgomgang. Da vant han en knusende seier.

Nå ble det jevnere, men mer komfortabelt enn mange fryktet.

Det er tredje gang Le Pen har kjempet om presidentvervet. Hun har aldri vært nærmere en ledelse enn i år, ifølge analytikere.

På meningsmålingene har Macron hatt en ledelse på rundt 10 prosentpoeng. Men hjemmesittere og lav valgdeltagelse har gjort at mange har spekulert i om det kunne bli et jevnere resultat.

Mange var spente på om venstreorienterte franskmenn vil møte opp og stemme på Macron – eller i stedet la være å delta.

Lettelse i Paris

Blant pariserne var det stor lettelse da valgresultatet kom.

I Le Pens hjemby har hun ikke mye støtte. I første valgomgang fikk Le Pen bare 5,54 prosent av stemmene i Paris, mot 35,34 prosent for Macron.

Slik så det ut Champs Elyses rett før klokken 20. Spente velgerne stirret ved i mobiltelefonene rett for resultatet av det franske valget ble kjent. Stephane Jaubert konstaterte at resultatet ble som han forventet.

Ytre venstrekandidaten Jean-Luc Mélenchon kapret 2. plass i Paris i første omgang med 30,08 prosent av stemmene. Men han kom altså ikke 2. valgomgang.

Det store spørsmålet har altså vært hvor disse stemmene vil ta veien.

Halvparten av de som stemte ved første omgang i presidentvalget har nemlig ikke fått sin kandidat videre til den avgjørende runden.

Mange fryktet at hjemmesitterne kunne koste Macron seieren, men kan slapp med skrekken.

Først stemte de med hjertet. Så hjernen

Men selv om det var lettelse å spore blant pariserne, var det ingen stormende jubel. Venninnene Edwige de Tournemie Coeeé og France Hasson stemte nemlig ikke på Macron i første valgomgang.

Venninnene Edwige de Tournemie Coeeé og France Hasson stemte nemlig ikke på Macron i første valgomgang. Men nå måtte de stemme på ham. -Av de to kandidatene, var det jo ikke noe tvil om at dette måtte bli Macron.

For som veldig mange franske velgerne har gjort: I første omgang stemmer de med hjertet og på den kandidaten de liker best. I andre valgomgang har de bare to valg, og mange misliker begge kandidatene. De holder seg for nesen og stemmer på den minst verste kandidaten.

– Jeg stemte på De grønne i første valgomgang. Jeg liker ikke lederen, men jeg liker politikken, sier Edwige de Tournemie Coeeé.

I andre valgomgang stemte de Macron.

– Da hadde vi ikke noe valg. Han er tross alt et bedre alternativ enn Le Pen, men jeg forventer mer av Macron de neste fem årene, sier hun

Lav valgdeltagelse

Franske medier spår søndag kveld at 28 prosent av velgerne i Frankrike har valgt å sitte hjemme på valgdagen. Det vil i så fall være det høyeste tallet siden 1969.

Tallet er basert på målinger fra tre ulike meningsmålingsinstitutter i Frankrike, gjengitt av flere franske medier, deriblant Le Monde, søndag.

Les også

Vokste opp med Frankrikes mest forhatte som far: – Jeg var som djevelens datter.