Utenriksministeren: – Vi jobber på spreng med å få våre utstasjonerte og lokalt ansatte ut av Kabul
Det sa utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) i et pressetreff søndag kveld.
For øyeblikket er det ikke klart hvem som leder den afghanske regjeringen, sa utenriksministeren.
– Det er en svært alvorlig situasjon, sa Søreide.
Søndag rykket Taliban inn i Kabul. Presidenten har forlatt landet. Taliban hevder selv at de har kontroll over presidentpalasset.
Utenriksdepartementet ba norske borgere forlate Afghanistan 4. august. Nå jobber de på spreng for å få ut nordmenn fra Kabul.
– Vi kan stå overfor et myndighetsvakuum, og det er en alvorlig situasjon. Situasjonen endrer seg fra time til time, sa Søreide.
Hun var tydelig på at det er avgjørende å tilstrebe en ikkevoldelig maktoverføring som sikrer mest mulig stabilitet i landet.
I Kabul og Doha foregår et intenst diplomatisk arbeid, hvor Qatar og Pakistan også spiller viktige roller. Ifølge Utenriksministeren er Norge også til stede i Doha, og følger prosessen tett.
Hvordan Taliban opptrer i dagene som kommer, vil bli avgjørende for hvordan det internasjonale samfunnet forholder seg til en ny regjering, ifølge Søreide.
– Vi har sammen med Estland tatt initiativ til et hastemøte i Sikkerhetsrådet. Fra norsk side vil fokuset være å samle medlemslandene rundt et felles budskap til den afghanske overgangsregjeringen om å ivareta menneskerettigheter og humanitærretten i landet.
Utenriksministeren er spesielt bekymret for hva som vil skje landets kvinner og jenter, men forsikrer om at samarbeidet med de lokale kreftene som fremmer ytringsfrihet, demokrati og utdanning vil videreføres.
Ambassaden evakuert
Den norske ambassaden er stengt og ikke lenger bemannet.
– Vi jobber på spreng for å få våre utstasjonerte og lokalt ansatte ut av Kabul. De fleste land er i gang med evakuering, og det er stort press både på logistikk og sikkerhet. Jeg snakket med våre ansatte i Kabul i ettermiddag, og de er vår høyeste prioritet nå, sa Søreide.
Utenriksministeren fikk spørsmål om hvilke kort det internasjonale samfunnet har på hånden i møte med Taliban.
– Et av de viktige kortene er at landet vil ha behov for internasjonal støtte og assistanse i lang tid fremover. Det vet også Taliban. Det er i tillegg klare forventninger til at en maktovertagelse tar hensyn til de grunnleggende menneskerettighetene, sa ministeren.
Sikkerhetsrådet møtes mandag
FNs sikkerhetsråd møtes mandag morgen etter at Norge og Estland ba om et hastemøte for å drøfte utviklingen i Afghanistan.
Utenriksdepartementet bekrefter at Norge og Estland ba om møtet, og FN melder at det vil finne sted mandag morgen i New York.
Tidligere søndag meldte Russland at de også jobbet for å innkalle til møte i Sikkerhetsrådet om Afghanistan.
– Trist for oss alle å se at Taliban sannsynligvis overtar igjen
Statsminister Erna Solberg (H) gjør det klart at Norges førsteprioritet nå er å få ut norsk personell fra Afghanistan.
– Det er trist for oss alle å se at Taliban sannsynligvis overtar igjen. Forhåpentlig klarer man å finne en løsning mellom Taliban og det som er igjen av regjeringen, for å finne et styresett fremover. Men vi har jo visst at Taliban på et tidspunkt måtte inn igjen i styringen av Afghanistan. Det har vi visst lenge, sier Solberg til NTB.
Hun forteller at Norge inntil videre blir værende på feltsykehuset i Kabul, men at annet norsk personell evakueres.
– Nå skal vi først og fremst få ut vårt personell og de som har hjulpet oss.
Storbritannia vil ikke anerkjenne en Taliban-regjering
Den britiske statsministeren, Boris Johnson, var tydelig på at Storbritannia ikke vil anerkjenne en Taliban-regjering.
– Vi ønsker å samle flere i det internasjonale samfunnet rundt dette standpunktet, sa Johnson ifølge Reuters.
Johnson sa videre at den britiske ambassadøren jobbet døgnet rundt, og har bidratt i arbeidet med å få evakuert mennesker fra flyplassen.
På spørsmål om han var overrasket over hvor raskt Taliban hadde tatt landet, svarte han følgende:
– Jeg tror nok man kan si at USAs beslutning om å trekke seg ut fremskyndet det hele.
Også Russland har tidligere i dag gitt uttrykk for at de enn så lenge ikke anerkjenner Taliban som landets nye, lovlige myndighet, ifølge Reuters.