I flere tiår har Kinas rikeste fått bygge sine formuer i fred. Nå vil partisjefen ha noe av pengene tilbake.

Xi Jinping mener at de rikeste er blitt for rike.

Alibaba-gründeren Jack Ma er en av Kinas rikeste menn. Han er også en av dem som har fått merke at partileder Xi Jinping ønsker større kontroll over landets økonomi. Her opptrer han på et arrangement for selskapet sitt i 2019.

Det er mye penger i flaskevann.

Bare spør Zhong Shanshan, Kinas rikeste mann. 66-åringen grunnla selskapet Nongfu Spring, som i dag er landets største produsent av drikkevann på flaske.

Zhong har i dag en formue på rundt 600 milliarder kroner. Og det i et land som ledes av verdens største kommunistparti, med verdier tuftet på marxistiske prinsipper.

66-åringen er heller ikke alene om å sitte på enorme verdier i Midtens rike. Kina har i dag hele 626 dollarmilliardærer, ifølge økonomimagasinet Forbes.

«Noen må bli rike først», sa Deng Xiaoping stadig vekk på 1980-tallet. Han var partilederen som sendte Kina ut på det økonomiske eventyret som har gjort landet til verdens nest største økonomi i dag.

Og selv om mye av fattigdommen i landet er utryddet og inntekten til den jevne kineser er økt enormt på disse 40 årene, er noen absolutt blitt rike først. Og veldig mye rikere enn alle andre.

Les hele saken med abonnement