Verden

Nye samtaler mellom Biden og Zelenskyj

Nye samtaler mellom Biden og Zelenskyj, og Elon Musk sender hjelp til Ukraina. Dette skjedde natt til søndag og i morgentimene.

Biden snakket med Zelenskyj på telefon, natt til søndag. Her fra det ovale kontor.
  • Chamanpreet Kaur
    Journalist
  • NTB

1. President-samtaler

Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Søndag var det nye samtaler mellom Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og USAs president Joe Biden.

Samtalen handlet blant annet om sikkerhet, økonomisk støtte til Ukraina og videreføringen av sanksjoner om Russland, tvitrer Zelenskyj natt til søndag.

Ifølge Det hvite hus trakk Biden frem steg USA og allierte har tatt mot Russland. Han snakket også om innsatsen fra private selskaper, blant annet bankkortgigantene Visa og Mastercard, som nylig stanset driften i landet.

2. Nye forhandlinger

USA og Polen er angivelig i forhandlinger om en avtale der Polen sender fly fra Sovjet-tiden til Ukraina i bytte mot amerikanske jagerfly av typen F-16.

Det er The Wall Street Journal som får opplyst dette av amerikanske tjenestepersoner. En slik avtale vil måtte få grønt lys fra både Det hvite hus og Kongressen, skriver avisen.

De angivelige forhandlingene kommer etter at Zelenskyj lørdag hadde et videomøte med Senatet, der han ba om russiskproduserte fly til bruk i kampen mot den russiske invasjonshæren.

Østeuropeiske Nato-land har en rekke russiskproduserte fly tilgjengelig, typer som det ukrainske militæret er kjent med. De stammer fra Sovjet-tiden, men har i mange tilfeller vært i bruk frem til nå.

3. Internetthjelp

Elon Musk sender flere Starlink-satellittlinker til Ukraina, opplyser Zelenskyj.

– Neste uke mottar vi en ny forsendelse med Starlink-systemer til ødelagte byer, tvitrer Zelenskyj og takker Musk for støtten.

Starlink skal gi ukrainere satellittbasert nettilgang om telekommunikasjonsnettverket i landet skulle få problemer eller bli ødelagt på grunn av den russiske invasjonen. Teknologien bygges av SpaceX, Musks romfartsselskap.

Ifølge Zelenskyj har de to også diskutert mulige romfartsprosjekter.

– Men dette vil jeg snakke om etter krigen, skriver han.

4. Visa stanser driften i Russland

Visa og Mastercard skal nå stanse alle transaksjoner i Russland. Det betyr at russiske Visa-kort ikke lenger vil fungere i utlandet. Samtidig vil ikke utenlandske kort fungere i Russland. Mastercard gjennomfører de samme tiltakene.

– Vi føler oss nødt til å handle etter Russlands uprovoserte invasjon av Ukraina, og de uakseptable hendelsene vi siden har vært vitne til, sier administrerende direktør i Visa, Al Kelly.

Selskapet beklager at tiltaket vil få konsekvenser for ansatte, klienter, partnere og kortinnehavere i Russland.

– Denne krigen og den pågående trusselen mot fred og stabilitet krever at vi svarer i tråd med verdiene våre, sier Kelly.

Les mer om

  1. Krigen i Ukraina
  2. Ukraina
  3. Russland
  4. Volodymyr Zelenskyj
  5. Joe Biden
  6. Fly