USAs Barack Obama og Israels Benjamin Netanyahu er ikke akkurat bestevenner
Tre nye og syv gamle grunner til at Barack Obama og Benjamin Netanyahus forhold knirker.
Selv om USA er Israels beste venn i verdenspolitikken, har en planlagt tale i den amerikanske kongressen skapt ny ballade i forholdet mellom lederne av de to landene. Her er tre av årsakene:
1 Brudd på takt og tone
- mars skal Israels Benjamin Netanyahu tale i den amerikanske kongressen om Irans atomprogram. Netanyahu er invitert av den republikanske kongresslederen John Boehner. Først og fremst blir det sett som brudd på god diplomatisk takt og tone at en statsminister forsøker å påvirke et annet lands utenrikspolitikk gjennom nasjonalforsamlingen i stedet for å snakke med landets regjering.
2 Gikk bak ryggen på Obama
I tillegg ble planen ble holdt hemmelig for Det hvite hus og USAs UD. Israels USA-ambassadør hadde et møte i to timer med utenriksminister John Kerry dagen før planen om talen ble offentliggjort i forrige uke, men skal ikke ha nevnt invitasjonen eller det planlagte besøket med et ord. Netanyahu snakket også selv med Obama på telefon uken før og heller ikke da ble noe sagt.
3 Har valg like etterpå
Enkelte ser også Netanyahus USA-besøk som et ledd i hans kampanje foran valget 17. mars. Opprinnelig skulle talen holdes i februar, men statsministeren fikk utsatt den til mars, noe som har satt fart i kritikken om at det er et valgkampshow.
Har ikke hatt den beste personlige kjemien
Historien om Barack Obama og Benjamin Netanyahu er for øvrig full av fornærmelser og tilsynelatende mistillit. Her er syv tidligere episoder.
1 Måtte reise til Israel før valget
Allerede før Obama ble president måtte han reise til Israel. Det var stilt spørsmål ved Obamas Israel-syn etter at hans tidligere pastor hadde snakket temmelig nedsettende om USAs allierte. Motkandidaten John McCain hadde også skrevet at Hamas-ledere roste Obamas utenrikspolitikk.
2 Tok Biden på sengen
I mars 2010 reiste visepresident Joe Biden til Israel i håp om å blåse liv i en slags fredsprosess. Den første dagen møtte han Netanyahu, men dagen etter — mens Biden besøkte palestinske myndigheter på Vestbredden - godkjente Israel nybygging av 1600 boliger i Øst-Jerusalem.
3 Den nedlatende belæringen
I mai 2011 møttes de to i Det ovale kontor med reportere til stede. Netanyahu la ut i det som ble oppfattet som en syv minutter lang belæring om israelsk politikk og historie. Obama hadde dagen før sagt at grensene fra 1967 kunne vært et startpunkt for forhandlinger mellom israelere og palestinere.
4 Den franske mikrofonbrøleren
I november 2011 møttes presidentene Obama og Frankrikes Nicolas Sarkozy på et G-20-møte i Cannes. De hvisket litt sammen, men en mikrofon sto på slik at noen reportere hørte hva de sa. «Jeg utstår ikke Netanyahu. Han er en løgner», sa Sarkozy. «Du er lei av ham, men jeg er nødt til å forholde meg til ham hele tiden», svarte Obama.
5 Mitt Romneys valgkampbesøk
Sommeren 2012 besøkte Obamas rival Mitt Romney Israel og han ble tatt så varmt imot av Netanyahu at det ble tolket som støtte i valgkampen. En Netanyahu-vennlig avis gikk ut med klar støtte til Romney. Ifølge New York Times mente mange Netanyahu så beklemt ut da han senere på høsten måtte gratulere Obama med valget.
6 «Vet ikke sitt eget beste»
Kort tid etter at palestinerne fikk oppgradert sitt FN-medlemskap i november 2013, offentliggjorde Israel nye utbygginger i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. En Bloomberg-kommentator skrev at Obama gikk rundt i Det hvite hus og sa til medarbeidere at «israelerne vet ikke sitt eget beste». En rasende Netanyahu gikk i intervjuer i rette med utsagnet.
7 Snakker mot hverandre med pressen til stede
I mars 2014 møtte de to hverandre i Det hvite hus. Rett før ble det publisert et intervju med Obama der han med temmelig sterk retorikk oppfordret Netanyahu til å bli enig med palestinerne. Mens de satt ved siden av hverandre på pressekonferansen sa Obama at både israelere og palestinere måtte vise kompromissvilje, hvorpå Netanyahu sa at Israel hadde gjort sin part, men at palestinerne ikke gjorde det.
Kilder: Jerusalem Post, Haaretz, The Washington Post, Aftenpostens arkiv, Washington Examiner, Wikipedia, MSNBC, The Times of Israel, Bloomberg
Les også: