Verden

AP: Atomsmuglere avslørt fire ganger på fem år

Kriminelle gjenger i Moldova med bånd til Russland har de siste årene flere ganger forsøkt å selge radioaktivt materiale av våpenkvalitet til kjøpere i Midtøsten, melder Associated Press.

Den radioaktive strålingen måles av vareprøve med uran-235. Materialet ble beslaglagt i en moldovisk politiaksjon i juni 2011.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Fire ganger de siste fem årene har moldoviske myndigheter i samarbeid med FBI forhindret kriminelle bander med bånd til Russland å selge radioaktivt materiale til ekstremister, ifølge opplysninger AP har fått.

Ville ha IS-kjøper

Den siste kjente saken er fra februar i år. Da kunne en smugler tilby en større ladning av det svært dødbringende stoffet cesium, og han hadde ute følere etter en kjøper fra ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

Moldovisk politi sier til nyhetsbyrået at sammenbruddet i samarbeid mellom Russland og Vesten har gjort arbeidet mot smuglerne langt mer komplisert.

— Vi kan vente oss flere av disse sakene, sier Konstantin Malic i det moldoviske politiet til AP.

Her kan du lese om hvordan Norge er med på å stanse smugling av radioaktivt materiale fra tidligere østblokkland:

Les også

Her stanses radioaktivt materiale på vei fra Ukraina

Stopper handlene tidlig

Materiale fra avlyttinger, arrestasjoner, fotografier av radioaktivt materiale og etterforskningsdokumenter viser hvordan myndighetene slår ned på de mistenkte i en tidlig fase av forhandlingene. Bakmennene får slik en sjanse til å unnslippe uten at de radioaktive stoffene blir beslaglagt.

27. juni 2011 ble denne moldoviske mannen pågrepet med uran-235 i en grønn bærepose. Hjemme hos ham fant politiet arbeidstegninger en såkalt «skitten» atombombe og en kjøpekontrakt med en sudaner.

Vodka-shots og FBI-lånt Mercedes

Etterforskningen i de kjente sakene omfatter blant annet hemmelige møter i eksklusive nattklubber, arbeidstegninger for såkalte «skitne» atombomber en nervøs etterforsker som tømte nedpå vodka-shots før undercover-møter med mistenkte smuglere. Informanter og en politimann, som utga seg for å være gangstere med gode forbindelse og ble utstyrt med en Mercedes Benz av FBI, trengte inn i nettverkene. Politiet brukte en kombinasjon av gammeldagse undercover-metoder og høyteknologi, som blant annet omfattet geigertellere og opptaksutstyr sydd inn i klær.

USA-hatende mellommann

I saken om cesium fikk etterforskerne kun fatt i en liten vareprøve, og denne var langt mindre radioaktiv enn selgerne hadde reklamert med. Den alvorlige saken var fra 2011 da en bande ledet av en russer med dekknavnet «Obersten» forsøkte å selge høyanriket uran av våpenkvalitet til en kjøper fra Midtøsten via en sudaner. Den moldoviske mellommannen, Theodor Chetrus, i denne handelen skal ha vært motivert av USA-hat, og hjemme hos ham fant politiet bruksanvisninger for å bygge skitne bomber og en kontrakt med den mistenkte kjøperen. Avlyttinger viste at han var svært opptatt at det farlige stoffet skulle ende opp hos arabiske kjøpere som ville angripe USA.

En vareprøve på cesium viste seg å være av dårligere kvalitet enn selgerne hadde forespeilet overfor moldoviske politimenn som utga seg for å være kjøpere. Stoffet ble beslaglagt i februar i år.

Bakmennene slapp unna

Som i de andre sakene, ble aktører på et mellomnivå arrestert etter en tidlig utveksling av kontanter og vareprøver. «Obersten», som moldoviske myndigheter mistenker skal ha tilhørt KGBs etterfølger FSB, slapp unna. Politiet tror han holder til i utbryterrepublikken Transdnjestr. Polititet vet ikke om han har mer materiale til salgs. Den moldoviske USA-hatende mellommannen ble pågrepet, tiltalt og dømt til fem års fengsel, men er nå ute av fengsel igjen etter tre års soning.

— I en tid med Den islamske staten er det særskilt skremmende at smuglere av atomvåpenmateriale later til å ha kontakt med faktiske kjøpere, sier Matthew Bunn, en Harvard-professor som på 1990-tallet gjennomførte en hemmelig studie av sikkerheten rundt Russlands atomarsenal.

Les også

  1. Atombomben de elsker – og som forandret vår verden for alltid

  2. Russland vil ikke samarbeide med USA om atomsikkerhet

  3. Her er verdens atommakter