Verden

Terror i Paris: - Jeg trodde smellene var en del av konserten, helt til jeg snudde meg og så en kvinne som var skutt i øyet

Minst 85 mennesker ble drept i Bataclan.

  • Kristin Jonassen Nordby
  • Mina Hauge Nærland

Paris er rammet av det verste angrepet på nasjonen siden Andre verdenskrig. Minst 120 mennesker ble drept i koordinerte angrep i Paris sentrum fredag kveld.

De mest gruoppvekkene vitnesbyrdene kommer fra konsertlokalet Bataclan, der California-bandet Eagles of Death Metal hadde konsert. Rundt 1000 fans var samlet i lokalet.

Det var litt før klokken 22.00 og bandet hadde spilt i ca en time, da publikum begynte å høre skuddlyder.

Overlevende trøster hverandre utenfor Bataclan.

— Jeg trodde smellene var en del av konserten, helt til jeg snudde meg og så en kvinne som var skutt i øyet. Hun ramlet sammen foran meg, forteller en av konsertgjengerne, 23 år gamle Fahmi B, til den franske avisen Liberation. Fahmi forteller videre at drapsmennene fortsatte å skyte på publikum som var falt eller hadde kastet seg på gulvet - de brydde seg ikke om de skjøt levende eller døde. Flere vitner forteller at skytingen pågikk i lang tid, og at gjerningsmennene rolig kunne lade om flere ganger før de fortsatte å drepe.

— Jeg lå i fosterstilling, og en av de skadde kroppene lå over føttene mine og holdt meg fast. Jeg klarte å dra føttene mine ut av skoene, kom meg løs og løp ut bak scenen sammen med tre andre, sier Fahmi B.

Minst 85 drept

— Vi var fanget som rotter, det var skyting overalt, forteller vitner.

Tre av konsertgjengerne forteller til Liberation:

— De skjøt først alle som var i baren. Så så vi bevegelse foran scenen. Alle falt om, døde, sårede og levende. Selv om vi ikke har opplevd krig, skjønte vi umiddelbart hva som skjedde.

En skadd kvinne evakueres fra Bataclan.

Det var et blodbad, forteller de.Endel konsertgjengere klarte å løpe ut bakdører og nødutganger, eller gjemme seg på toaletter og utstyrsrom.

I en ekstremt sterk video publisert av Le Monde, hører man skudd og ser mennesker løpe i panikk fra en bakre utgang fra konsertlokalet. De sleper døde og skadde for å komme seg i sikkerhet. En person henger ut av vinduet, flere har klatret ut på gesimsen for å redde livet.

Videoen er tatt av en av avisens journalister, som oppholdt seg i en leilighet over gaten for den bakre utgangen til Bataclan.

Flere medier rapporterer at terroristene skjøt med kalashnikover. Minst 85 mennesker ble drept i angrepet under konserten, men tallene er ennå uklare rundt klokken 09.00 lørdag morgen.

Les Aftenpostens tidligere Europa-korrespondent Ingeborg Moes nyhetsanalyse:

Les også

Paris hadde såvidt vendt tilbake til hverdagen da terroren slo til igjen

Stormet lokalet

Først to timer etter at angrepet begynte, stormet fransk politi konsertlokalet.

Ifølge Liberation var det fire gjerningsmenn, tre av dem sprengte seg selv i luften med selvmordsbelter da politiet stormet lokalet. En ble skutt før han rakk å utløse eksplosivene.

En av de overlevende konsertgjengerne forteller til Guardian at han så to av terroristene, at de holdt seg kaldt rolige mens de drepte publikum, og at de neppe kan ha vært mer enn 25 år gamle.

Politiet antar nå at de skyldige er drept, men jakter medhjelpere for fullt.

Les mer om

  1. Paris