Verden

USA sender droner inn i Mali-krigen

Frankrikes president Francois Hollande sier krigen er inne i «siste fase». Amerikanske dronefly blir satt inn for å spore opp islamister i ørkenen i Mali.

En amerikansk Predator-drone fotografert i Pakistan. Eric Gay/Ap

 • Lars Inge Staveland

I nabolandet Niger har USA anlagt en ny militærbase og ønsker nå å sende Predator dronefly inn over Mali. 100 amerikanske soldater er sendt til området.

Droneflyene har vist seg effektive i jakten på terrorceller og enkeltindivider i land som Pakistan og Jemen. Tusenvis er drept i dronekrigen, som er svært kontroversiell.

I Mali vil dronene bli satt inn i jakten på islamistgrupper som skjuler seg i de store ørkenområdene i landet. Flere grupper med antatte bånd til Al-Qaida har etablert seg i området.

Harde kamper

Predator-dronene som skal brukes i Mali skal benyttes til etterretningsformål, og vil ikke være utstyrt med våpen. Rundt 100 amerikanske soldater er i Niger for å sette opp basen.

Les også:

Les også

Ny islamistgruppe kan være tilknyttet Al-Qaida

Fredag var det harde kamper inne i den nord-maliske byen Gao. Da franske soldater gikk inn i landet i januar, tok det kort tid før byene i Nord-Mali ble erklært gjenerobret. Nå har flere tusen afrikanske soldater fra nabolandene dratt inn i området.

Men mye tyder på at tilbaketrekningen fra byene i Nord-Mali var strategisk. De siste ukene har det vært utført selvmordsangrep, og flere skuddvekslinger mellom islamister og franske og afrikanske styrker.

Hollande roset Tsjad

De siste dagene har det vært kraftige kamper helt nord i Mali, nær grensen til Algerie. Her skal islamistene ha omgruppert seg etter de franske styrkene inntok byene. Tuarregopprørerne i opprørsbevegelsen MNLA var tidligere alliert med islamistgruppene, men har alliert seg med de internasjonale styrkene. Fredag ble 13 tsjadiske og 65 opprørere drept.

Frankrikes president Francois Hollande sa at kampene nå var inne i en avsluttende fase, og roste de tsjadiske soldatene.

— Våre tsjadiske gikk til tøffe angrep i går, med stor tap av liv. Jeg vil rose soldater fra Tsjad for jobben de gjør, sa Hollande lørdag.

Fredag skrev Associated press om et skriv fra Al-Qaida med råd om hvordan islamistgrupper kan unngå å bli oppdaget av dronefly. Blant forslagene var å plassere tepper på biltak.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Al-Qaida-leder drept i Mali

 2. VERDEN

  Fire utenlandske gisler satt fri i fransk militæroperasjon i Burkina Faso

 3. VERDEN

  Vil ha norske soldater med på å slåss mot afrikanske terrorister

 4. VERDEN

  Landsby brent ned og 26 drept i Mali

 5. VERDEN

  Minst fire angripere drept etter angrep mot turisthotell i Mali

 6. VERDEN

  Franske droneangrep mot islamister