Utdanning under IS' terrorregime: Gud og geværer for gutter og Gud og matlaging for jenter

I Syria har IS erstattet landets blomstrende skolesystem med akademisk forakt, religiøs indoktrinering og militær opplæring.

tab70bb0_doc6nrfg8leu4g13gg08kds-QFR7MpKVji.jpg

Krigen stengte de fleste skolene i Yahyah Hadidis hjemby i 2013 da kampene raste mellom syriske opprørere og regjeringsstyrker.

Hadidi hadde nettopp tatt avsluttende eksamen ved universitetet og var lidenskapelig opptatt av utdannelse. Han bestemte seg for å gjøre noe med det. Han begynte å drive improvisert undervisning i en forlatt skolebygning i nabolaget hjemme. Det kom over 50 jenter og gutter hver dag.

Men så kom Den islamske staten i begynnelsen av 2014 og ga ordre om at alle skoler skulle stenges. Hadidi var knust, og han ba om tillatelse til å gjenåpne sin egen skole i landsbyen Manbij mellom Raqqa og Aleppo nord i Syria.

azraq flyktningeleir.pdf

Han fikk beskjed fra en stor, skjeggete kriger fra Saudi-Arabia om at hvis han ønsket å undervise, kunne han holde religionstimer i moskeen, men bare for gutter og under oppsikt av IS.

— Jeg kunne ikke gjøre det, sier 26 år gamle Hadidi i dag.

Han flyktet fra Syria i juli sammen med sin kone og bor nå i flyktningleiren Azraq i Jordan.

— Jeg ville utdanne barna ordentlig, ikke hjernevaske dem.

Raserte utdanningstilbudet

Den islamske staten har rasert den offentlige skolegangen for millioner av barn, på toppen av all den skade som krigene i Syria og Irak allerede hadde påført undervisningssystemet. Det går frem av intervjuer med nærmere 40 mennesker som har flyktet eller fremdeles lever i områder som kontrolleres av IS.

Ifølge gruppens propaganda er grunnskolene en pilar i dagliglivet i deres selverklærte kalifat. Men folk som ble intervjuet, sier de militante praktisk talt har eliminert hele skolevesenet.

Den islamske staten har stengt mange offentlige skoler, forteller de. I noen tilfeller har de gjenåpnet skoler etter å ha omskolert lærerne og lagt sin egen ekstreme tolkning av islam til grunn for pensum. Fag som musikk, tegning og geografi er fjernet helt.

Intervjuene tyder på at IS ikke har greid å vinne mye støtte fra folket for sitt undervisningssystem, som ser ut til å være segregert og urettferdig. Lokale ungdommer holder seg unna skolene, mens utenlandske krigere sender barna sine til institusjoner som indoktrinerer dem i Den islamske statens ideologi.

Dette bildet fra en propagandavideo viser skolebarn som ser på en video der det undervises i religion.

System for indoktrinering

Selv om det er umulig å verifisere disse beretningene, fordi IS ikke slipper inn journalister eller andre utenforstående observatører, stemmer de godt overens med konklusjonene til analytikere som studerer Den islamske staten.

— Målet med dette skolesystemet er å indoktrinere barn, sier Peter Neumann, lederen av International Center for the Study of Radicalization and Political Violence ved King's College in London.

— Alle totalitære bevegelser, enten de er nazister eller andre, legger stor vekt på å indoktrinere ungdommen og oppdra en ny generasjon som kan bygge det krigerske samfunnet de ønsker.

Den islamske staten er bare ett av mange problemer som herjer Syria, men de militante har spilt en viktig rolle når det gjelder å sette tilbake mange tiårs fremgang i det offentlige skolevesenet. Redd Barna publiserte i mars en rapport som konkluderte at innskriving av barn i skolen hadde gått tilbake til 50 prosent fra nær 100 prosent før borgerkrigen begynte i 2011.

Den islamske staten, kjent som Daesh på arabisk, har slitt hardt for å få flere lokale barn med på undervisningen i de religiøse skolene de driver. Et av tiltakene er «Daesh-bussen». De militante kjører gjennom byer og landsbyer med en gammel hvit buss, der de inviterer barna til å bli med på en tur og se på tegnefilmer på en stor TV-skjerm, forteller Hadidi.

Men når de kommer på bussen, gir de militante dem undervisning i deres ekstreme versjon av islam, og de får med seg brosjyrer hjem til foreldrene.

— Dette er veldig farlig, landet vårt kommer til å bli satt tilbake med 20 år, sier han.

— Ikke bare blir barna våre fratatt skolegangen, men de blir tvunget inn på den gale veien. Vi bodde på landsbygda, og det tok oss lang tid å få fattige bønder til å sende barna på skolen. Nå er den kulturen i ferd med å dø helt ut.

Mohammad Ahmed og hans familie flyktet fra Deir al-Zour i Syria og over grensen til Azraq-flyktningleiren i Jordan.

Lærer krig, ikke å lese

I stedet for å lære å lese og skrive, lærer guttene å slåss. Mange av folkene som ble intervjuet forteller at IS driver militærlignende treningsleirer for gutter, først og fremst tenåringer, men noen er helt ned i syvårsalderen.

Hikmat al-Gaoud (41), den tidligere borgermesteren i den sunnidominerte Anbar-provinsen i Irak, sier IS opprettet en treningsleir for gutter i en nedlagt saltgruve utenfor byen.

guttmedkalasjnikov_doc6n6yg53yr399055h6vj-8LoTyjQx4E.jpg

— De tok dem med dit og trente dem i tre-fire måneder. Så kom de hjem som krigere, sier han under en samtale i Amman i Jordan, ett av de stedene han har søkt tilflukt.

— I mitt eget nabolag ble alle guttene med, men min sønn nektet.

Gaoud forteller at mange sunnimuslimske gutter i Anbar melder seg på for å bli med i IS fordi de er sinte på den sjiadominerte regjeringen i Bagdad, som de mener er altfor nært knyttet til sjiaregimet i Iran. Men noen av dem vi intervjuet, pekte på andre grunner.

guttmedkalasjnikosikter_doc6n6yg098rmpknp4o6xa-xTv06NQjG_.jpg

— For unge gutter handler det ikke egentlig om ideologi, sier Mohammad Ahmed (43), som bodde på landsbygda utenfor Raqqa inntil han og familien flyktet til Jordan i juni.

— De ser at vennene deres blir med, og at de kommer tilbake med hver sin AK-47-rifle og medalje om halsen. De sier at «nabogutten er blitt til noe stort, så jeg vil også bli noe stort.»

Ahmeds 14 år gamle sønn Ziad forteller at minst 50 gutter fra skolen hans, som er blitt stengt, har sluttet seg til de militante.

— De elsker å få geværene deres, sier Ziad.

guttsierhanvilblidensomslakterdevantro_doc6n6yfz5b1x01ho3t56xc-R8cPIJVstC.jpg

Lite utdanning for jenter

IS legger liten vekt på å utdanne jenter, ifølge «Women of the Islamic State», et manifest utgitt tidligere i år av Al-Khanssaa-brigaden, en slags kvinnelig, religiøs polititropp. Skriftet kritiserer kvinner som er påvirket av Vesten. Det heter at de følger «verdiløse, verdslige verdier … for å studere hjerneceller fra kråker, sandkorn og fiskenes blodårer!» Dokumentet understreker at kvinner ikke kan oppfylle sine roller som hustruer og mødre hvis de er «analfabeter eller kunnskapsløse».

Men det heter også at jentenes utdannelse skal foregå fra de er 7 til 15 år, og fokusere på religion og «ferdigheter innen sying, strikking og elementær matlaging».

42 år gamle Nabiha, en mor fra Raqqa, fortalte i intervjuet i Azraq-leiren at de militante fant ut at hennes søsterdatter studerte ved et universitet i den regjeringskontrollerte delen av Homs. De konfronterte søsteren, og sa de ville henrette henne dersom ikke datteren vendte tilbake til Raqqa innen 30 dager.

— Alle vet at disse folkene ikke viser noen nåde, så hun ba datteren komme hjem, sier Nabiha.

De militante gikk fra dør til dør på jakt etter folk som hadde eksamen fra universitetet.

— De samlet inn vitnemålene deres og brente dem på et stort bål.

Denne saken er del av en serie om livet i områdene som kontrolleres av Den islamske staten.

Her kan du lese de andre delene:

Norsk enerett: Aftenposten

Interessert i utenriksstoff? Da bør du følge Aftenposten utenriks' Facebook-side.