Filippinenes nye president holder sine brutale løfter

Den filipinske presidenten Rodrigo Duterte lovet blod for å få slutt på kriminaliteten i landet om han ble president. Og nå beordres politiet til å drepe flere.

– Hvis jeg blir president, blir det blodig. Jeg vil beordre alle kriminelle drept, sa den nylige innsatte presidenten, Rodrigo Duterte, før valget.

– Hvis jeg blir president, blir det blodig. Jeg vil beordre alle kriminelle drept.

Det var Rodrigo Dutertes løfte til den filippinske befolkningen rett før de valgte ham til landets president.

Det er et løfte det kan se ut som mannen som har fått tilnavnet «Tukteren» – The Punisher – kommer til å holde.

Her setter den nye presidenten uniformshatten på politisjef Ronald Dela Rosa under en seremoni 1. juli.

Minst 30 drept siden innsettelsen

Siden Duterte vant med over fem millioner flere stemmer enn nærmeste konkurrent, har politiet intensivert jakten på kriminelle. Flere enn 100 personer skal være drept, de aller fleste mistenkte narkotikalangere, voldtektsmenn og biltyver, siden valgseieren 9. mai. De skal ha møtt sin skjebne i møte med kuler avfyrt av politiet eller under «mystiske» omstendigheter.

For halvannen uke siden uke ble den beryktede eks-ordføreren tatt i ed.

I dagene som fulgte har i hvert fall 30 påståtte doplangere blitt drept, ifølge politiet, samtidig som narkotika verdt 20 millioner dollar er funnet, skriver The Guardian.

– Han har skapt eksplosiv vekst av vold, som de har mistet kontrollen på, og han har skapt en nasjon uten dommere, sier menneskerettighetsadvokaten Jose Manual Diokno, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nyhetsbyrået skriver at fillipinsk politi opplyser at de har drept mer enn 110 person som har status som mistenkt siden Rodrigo Duterte ble valgt til president i mai.

Ordre om å drepe flere

Nå, som tidligere, får presidenten massiv kritikk for å drepe kriminelle. Kritikere og opposisjonelle har også ønsket å få kongressen til å iverksette granskning.

Noe kritikere mener bør være tema for granskningen er å undersøke hvorvidt politidrapene mot narkotikamistenkte skyldes at den mistenkte motsatte seg arrest eller prøvde å få tak i et våpen. Det er nemlig dette som hevdes i mange av tilfellene, ifølge Inquirer.

Som et svar på kritikken og ønskene om å iverksette granskning har den fillipinske regjeringens øverste advokat, advokatgeneral Jose Calida, gitt ordre om at politiet må drepe flere som mistenkes for narkotikakriminalitet.

Dette informerte han selv om under en pressekonferanse mandag, ifølge AFP.

Under pressekonferansen insisterte han på at denne ordren var lovlig, og ga uttrykk for at politifolk ikke må frykte at kongressen iverksetter granskning, skriver Inquirer.

– I mine øyne har vi ikke gjort nok. Hvor mange er narkomane og langere finnes det på Fillipinene? Våre landsbyer er nesten mettet på narkotika, sa advokatgeneralen, ifølge AFP.

Liket av en påstått død narkolanger blir kjørt bort i Quiapo, like utenfor Manila.

– Kjenner du noen narkomane, drep dem

Duterte har i lang tid advart befolkningen om hva som er i vente når han går inn i sin presidentperiode.

– Er du involvert i narkotika, må jeg bare beklage. Jeg må beklage til familien din fordi du garantert kommer til å bli drept, har han uttalt.

Rett etter å ha flyttet inn på presidentkontoret, hadde han også en annen oppfordring til sine tilhengere:

– Hvis du kjenner noen narkomane, gå og drep dem. For å la foreldrene deres gjøre det, vil bli for smertefullt.

Ifølge myndighetene har skremselspropagandaen fungert. De siste ukene har hundrevis av narkotikamisbrukere- og selgere meldt seg til politiet i frykt for å bli drept på gaten, ifølge flere medier.

Bekymret for folkets menneskerettigheter

Menneskerettighetsadvokater i landet er svært bekymret over utviklingen. Generalsekretær i Manila-baserte National Union of People’s Lawyers, Edre Olalia, sier drapene må stanses.

– Dopproblemet må stanses. men serien av summariske henrettelser av påståtte dopbrukerepå gata og ubetydelige narkohandlere, som virker veldig plutselig og for kalkulert, må det også bli slutt på. Disse to utelukker ikke hverandre, uttaler advokaten i en pressemelding.

President Duarte inspiserer æresgarden under en seremoni ved politihovedkvarteret i Quezon i hovedstaden Manila.

Brutale, men enkle løsninger

Det har for mange vært uforståelig hvordan den kontroversielle politikeren har kommet til makten i landet, som har nesten 100 millioner innbyggere.

Under valgkampen kalte han blant annet pave Frans «en horeunge», avfeide spørsmål om menneskerettigheter, spøkte med drapet på et voldtektsoffer og tok til orde for å gjeninnføre henrettelser ved offentlig henging.

Flere har imidlertid pekt på Filippinenes mangeårige problemer med uroligheter, høy kriminalitet og fattigdom som hovedårsak. Folket er lei, og Duterte har hatt enkle – om så brutale – løsninger.

Har truffet en nerve

Seniorrådgiver David Aled Williams ved Christian Michelsen institutt var i Filippinene i fjor for å utvikle antikorrupsjonsstrategier sammen med lokale forskere og internasjonale institusjoner.

Han skjønner det er uforståelig fra et land som Norge at en relativt demokratisk nasjon velger en mann som Duterte. Han er likevel ikke spesielt overrasket.

– Det er viktig å forstå at Filippinene har et veldig høyt korrupsjonsnivå og har hatt det lenge. Det er en så alvorlig situasjon i landet at de fleste som har prøvd å etterforske det, har blitt drept. At folket foretrekker en mann som sier han skal være tøff mot kriminalitet og korrupsjon, er derfor ikke så rart, sier forskeren til Aftenposten.

Han tror også Duterte har truffet en nerve i befolkningen med måten han vil angripe problemene på.

– Han sier at Filippinene må løse sine egne problemer på sin egen måte, ikke nødvendigvis se hvordan andre gjør ting. Det viser folket at han har forståelse for akkurat dem og landets utfordringer.