Sterke reaksjoner i USA etter at to svarte amerikanere er skutt av politiet på to døgn
Demonstrasjonene fortsetter i Minnesota og Louisiana hvor politiet på under to døgn har skutt og drept to personer.
Folk protesterte fortsatt i gatene i Baton Rouge, hvor Alton Sterling (37) ble skutt natt til tirsdag, da meldingen om at nok en svart amerikaner var skutt og drept onsdag kveld.
I Falcon Heights i Minnesota nord i USA ble Philando Castile (32) skutt av politiet, og han døde senere på sykehus, skriver nyhetsbyrået AP.
I en video som ble sendt direkte på Facebook, og senere er lagt ut på nettet, kan man se Castile ligge blødende i bilsetet, mens kjæresten
Diamond Reynolds sitter ved siden av og snakker til kamera. En politimann står ved siden av bilen og sikter mot den døende mannen med pistol.
Ifølge Reynolds ble de stoppet av politiet på grunn av et ødelagt baklys.
Rundt 200 personer har demonstrert utenfor hjemmet til Minnesotas guvernør Mark Dayton etter at nyheten ble kjent. Torsdag ba guvernøren det amerikanske justisdepartementet om at skyteepisoden etterforskes av føderale myndigheter, og lovte å gjøre alt i sin makt for å følge opp saken.
– Rettferdigheten vil seire i Minnesota, sa Dayton, ifølge Reuters.
- Hvor ofte skyter norsk politi? Norsk politistatistikk vekker internasjonal oppsikt
Hevder han ble skutt fire eller fem ganger
I videoen, som er gjengitt av blant annet BBC, sier Diamond Reynolds at politibetjenten spurte Castile om førerkort og vognkort. Da skal han ha sagt at det var i lommeboken, og at han også sa at han hadde en lovlig pistol på seg. Ifølge kjæresten skal politibetjenten da ha sagt «ikke rør deg».
– Da han tok opp hendene sine, skjøt politiet ham i armen fire eller fem ganger, sier hun videre, ifølge AP.
I videoen kan man høre politimannen si: «Jeg sa til ham at han ikke skulle ta den. Jeg sa han skulle ta hendene sine ut.»
Kjæresten svarer så at «Du ba ham ta ut ID-papirene hans, og førerkortet.»
Diamond Reynolds’ fire år gammel datter befant seg også i bilen under skytingen.
Foreløpig har ikke Aftenposten sett noen andre kilder som har fortalt hva som skjedde, foruten kjæresten.
Politiet i Minnesota har heller ikke uttalt seg om hendelsen foruten å bekrefte at bilen ble stoppet som følge av en trafikkforseelse, og at de er i gang med en etterforskning.
Andre gang på to døgn
Bare knapt to døgn tidligere døde Alton Sterling (37) etter at han ble skutt av politiet i Baton Rouge i delstaten Louisiana sør i USA.
To videoer som er lagt ut på nettet viser at Sterling blir lagt i bakken av to hvite politimenn. Mannen holdes nede, mens han protesterer.
Så kan man høre en politimann si «han har en pistol, en pistol!» og «Om du så mye som rører deg, jeg sverger til Gud..». Etter kort tid høres skudd.
I den siste videoen som er lagt ut kan man så se at politiet fjerner seg fra mannen som ligger på bakken etter å ha blitt skutt. Sterling har ingen pistol i noen av hendene sine, men en av politimennene gå så bort til ham og tar ut en pistol fra lommen hans.
Ifølge Guardian, som siterer lokale myndigheter, ble Alton Sterling skutt flere ganger både i brystet og i ryggen.
Politisjefen i Louisiana sa på en pressekonferanse onsdag kveld norsk tid at Sterling var bevæpnet, men at hendelsesforløpet fremdeles er uklart, ifølge nyhetsbyrået AP.
Obama reagerer
I en melding fra Det Hvite Hus torsdag heter det at USAs president Barack Obama er «dypt opprørt» over de to skyteepisodene.
Presidenten la senere ut et lengre innlegg på sin Facebook-side hvor han skriver at «vi må innrømme at vi har alvorlig problem».
Han kaller hendelsene symptomer på et større utfordringer i rettsystemet.
Pressetalsmann Josh Earnest uttalte at «et skille mellom lokale politimyndigheter og lokalsamfunnene de skal beskytte (...) ikke trenger å være den nye normalen», ifølgeReuters.
Skytingen i Lousiana skal granskes av justisdepartementet
Guvernøren i Louisiana, John Bel Edwards, har nå besluttet at politiskytingen i Baton Rouge skal granskes. Han har også bedt om føderal etterforskning, som justisdepartementet allerede har sagt ja til.
– Jeg har full tillit til at denne saken blir gransket grundig, upartisk og profesjonelt, og jeg krever at det er slik granskingen skal gjennomføres, sier Louisianas guvernør John Bel Edwards.
Guvernøren beskriver mobilvideoen av hendelsen som «mildt sagt opprørende».
Fikk telefon om pistol-trusler
Politiet har forklart at en anonym innringer ga beskjed om at han ble truet med pistol av en mann som gikk med en rød t-skjorte og solgte CD-er.
Videre forteller politiet at det oppsto en krangel mellom Alton Sterling og de to politimennene som ble sendt til stedet, og at dette var årsaken til at de valgte å skyte.
Et vitne har forklart at Sterling ikke hadde en pistol i hendene da han ble skutt, men at han så politiet dra opp en pistol ut av lommen hans i etterkant.
– Hånden hans var ikke i nærheten av lommen, sier vitnet ifølge lokalavisen The Advocate.
Dette blir også bekreftet av den andre videoen av hendelsen som ble sluppet.
- Flere amerikanske byer har faktisk strenge våpenlover: Myter, løgn og sannhet om våpen i USA
Demonstrasjoner i gatene og på nettet
Etter at videoen som viser drapet på Sterling ble lagt ut på nettet, har mange kommet med kraftige reaksjoner på sosiale medier.
Torsdag morgen norsk tid er det den andre skytingen i Minnesota som trender høyest på Twitter under hashtagen #FalconHeightsShooting
En god del personer har også natt til torsdag amerikansk tid samlet seg utenfor guvernørens bolig i Minnesota for å protestere mot skytingen.
Onsdag kveld var det også flere hundre personer ute og protesterte i gatene i Baton Rouge som følge av skytingen mot Sterling.
De to involverte politimennene i Louisiana er nå permittert, noe som ifølge politiet er rutine etter slike hendelser. De har ifølge Washington Post tre og fire års erfaring som politimenn.
Ifølge Guardian er over 550 personer drept av amerikansk politi så langt i 2016.
Ifølge BBC ble 1152 mennesker drept av politiet i 2015. 30 prosent av dem var svarte, mens afroamerikanere utgjør 13 prosent av den amerikanske befolkningen.
- Flere saker om politiskytinger i USA her:
2015: Nesten 1000 sivile skutt av politiet i USA så langt i år
Hva skjedde egentlig da Michael Brown ble skutt?
Demonstrasjoner etter at svart mann ble skutt av politiet i St. Louis