20 sivile drept i gisseldrama i Bangladesh
20 sivile og to politifolk ble drept i terrorangrepet i Dhaka fredag. 13 gisler ble reddet ut i live, ifølge Bangladeshs statsminister Sheikh Hasina.
Italias utenriksminister opplyser at ni døde italienere er identifisert etter angrepet.
– Det er én person til som er savnet og som muligens gjemmer seg eller er blant de sårede. Vi leter etter ham, sier Paolo Gentiloni.
Tre personer som studerte i USA er også blant de drepte. Det var en 19 år gammel inder, en ung amerikansk kvinne fra Florida og en mann som opprinnelig kommer fra Dhaka, skriver CNN.
AP melder at syv japanere, fem menn og to kvinner, er blant de døde.
Stormet bygningen
Spesialstyrker stormet lørdag morgen kafeen Holey Artisan Bakery i Dhaka og endte gisseldramaet som varte hele natten. Operasjonen er nå avsluttet.
Lørdag morgen opplyste hæren at 20 sivile ble drept i gisseldramaet. 13 gisler ble reddet i live, ifølge statsminister Sheikh Hasina. Blant de overlevende var minst en japaner og to personer fra Sri Lanka.
Seks av gjerningsmennene ble drept i aksjonen, mens én ble pågrepet, ifølge Reuters. Minst to politimenn ble også drept, og mange er såret.
Terrorister drept
Sikkerhetsstyrkene skal ha forsøkt å forhandle med terroristene før de stormet restauranten, ifølge Reuters, som siterte statsministerens talsmann Gowher Rizvi.
Terroristene svarte med skyting og håndgranater. Ifølge myndighetene i Bangladesh var det seks gjerningsmenn som ble drept.
Det var over 20 gjester og ansatte i kafeen da væpnede menn stormet inn fredag kveld. To politimenn ble drept i denne fasen av terroraksjonen.
Spisestedet ligger i bydelen Gulshan og er populært blant utlendinger, diplomater og bangladeshiske middelklassefamilier.
Politifolk skadet
Et tyvetalls politifolk ble skadet i løpet av gisseldramaet – noen av dem alvorlig.
26 personer behandles på sykehus, blant annet med skuddskader og brukne bein, opplyste sykehusmyndighetene til nyhetsbyrået AP sent fredag kveld.
Forsøker fredelig løsning
– Vi prøver å løse dette på fredelig vis. Vi forsøker å snakke med angriperne. Vår førsteprioritet er å redde livet til dem som er fanget der inne, sa den høytstående politimannen Benzir Ahmed til BBC og andre medier noen timer før politiet stormet kafeen.
Terroristene fremsatte ingen krav, noe som kan tyde på at angrepet var for å oppnå mest mulig publisitet og oppmerksomhet.
IS tar på seg skylden
Ifølge SITE, som overvåker islamistiske organisasjoner og andre ekstremister på internett, tar Den islamske staten (IS) på seg skylden for angrepet.
Via sitt propagandaorgan Amaq påstår islamistgruppen at 20 mennesker av ulike nasjonaliteter er drept i angrepet. Hverken antallet døde eller hvem som står bak er bekreftet fra offisielle kilder i Bangladesh.
IS har også tidligere skrytt av at organisasjonen står bak angrep mot «vantro» i Bangladesh, men det er uklart om det er en sterk tilknytning til IS i Irak og Syria eller om det er folk som er inspirert av IS.
Vitner forteller at de hørte rop om «Allahu akbar» – gud er stor – fra angriperne.
Forberedte storming
Ifølge lokale TV-stasjoner ble bakeriet Holy Artisan Bakery angrepet rundt klokken 21:20 på kvelden lokal tid.
Til Dhaka Tribune opplyste eieren av bakeriet, Sumon Reza, at det var minst 20 personer inne på stedet da gisselsituasjonen startet. Han klarte selv å rømme ut.
Han beskrev angriperne som tynne og ikke er eldre enn 30 år. Reza fortalte også at de ropte «allahu akbar» da de slo til.
Mange angrep
Det har vært en rekke angrep i Bangladesh den siste tiden, som oftest målerettede angrep med kniv eller machete mot enkeltpersoner.
Angrepene har som regel blitt utført av fundamentalistiske islamister og har vært rettet mot sekulære bloggere, ateister og religiøse minoriteter.
Bangladesh ble grunnlagt som en i prinsippet sekulær og demokratisk stat da landet løsrev seg fra Pakistan i en blodig frigjøringskrig i 1971. Rundt 87 prosent av landets innbyggere er muslimer.
Ingen norske diplomater involvert
Den norske ambassaden ligger omtrent 1,7 kilometer fra bakeriet som er angrepet.
«Utenriksdepartementet er kjent med situasjonen i Dhaka. Vi er i kontakt med vår ambassade for å kartlegge om nordmenn er rammet. Ambassaden har oversikt over egne ansatte», opplyste pressevakt Hilde Steinfeld i UD.
Det amerikanske utenriksdepartementet bekreftet at det pågikk et angrep i området, men understreket at alle de utsendte på USAs ambassade var i sikkerhet.
Den norske telegiganten Telenor har rundt 3000 ansatte i området.
– Vi har kontroll på alle våre internasjonalt ansatte, og har heller ingen indikasjoner på at noen av våre lokalt ansatte er berørt av det som foregår i Dhaka i kveld, sa kommunikasjonssjef Glenn Mandelid i Telenor-konsernet fedag kveld.
– Det er en alvorlig situasjon. Vi har sendt ut sms til alle våre ansatte i området der vi oppfordrer dem til å være forsiktige, sa han til Aftenposten.