Verden

Tre byer i Elfenbenskysten under angrep

Tidligere soldater har tatt kontroll over Elfenbenskystens nest største by Bouaké. Det er ikke meldt om drepte. Også to andre byer skal være under angrep.

Elfenbenskystens president Alassane Outtara kom til makten etter et opprør mot president Laurent Gbagbo Det er uklart hva som er motivet bak opprøret som nå pågår.
 • NTB

Bouaké er under kontroll av tidligere soldater, sier en offiser i hæren på telefon til Reuters.

– Mange av dem står ved byens nordlige og sørlige innfartsårer. Vi er i beredskap og avventer instruksjoner, sier han videre.

Han legger til at basens nestkommanderende er blitt tatt som gissel av angriperne.

En offiser ved hærens hovedkvarter i hovedstaden Abidjan opplyser at forsterkninger er på vei til Bouaké, som ligger i den sentrale delen av landet.

Fredag formiddag kom det meldinger om skyting ved en militærleir i byen Daloa, lenger vest. Karim Sanogo, en student i Daloa, opplyser til AP at tungt væpnede menn patruljerer gjennom byen og at sikkerhetsstyrker har forlatt sine stillinger.

Fredag kom det melding om skyting også i byen Korhogo nord i landet.

Øde gater

Innbyggere i byen har fått beskjed om å holde seg innendørs, og butikker og skoler er stengt.

– Byen er øde. Menn med finlandshetter patruljerer byen på motorsykler og i biler. De angriper ikke innbyggerne. De har bedt oss om å holde oss hjemme, sier Ami Soro, en lærer som bor i byen.

Flere andre i byen som har svart på telefonoppringninger fra nyhetsbyrået AFP forteller at skytingen brøt ut mellom klokken 2 og 3 natt til fredag.

– Jeg var virkelig redd. Jeg trodde de skulle dra til stasjonen min og stjele bensin slik de har gjort regelmessig tidligere, sier bensinstasjonseier Koffi Raphael.

Tok våpen

Det ble hørt tung skyting gjennom natten, før situasjonen roet seg, men sporadisk skyting fant fortsatt sted fredag formiddag.

En journalist fra nyhetsbyrået AFP bekrefter at det ble hørt tung skyting natt til fredag. Skytingen skjedde nær landets største militærleir, som ligger i byen, og minst to politistasjoner ble angrepet av tidligere soldater, forteller han.

En politikilde opplyser at ekssoldatene ankom en stasjon og tok alle Kalasjnikov-våpnene.

Uklart motiv

Ifølge Reuters’ opplysninger hadde de tidligere soldatene først slått til mot politistasjonene for å sikre seg våpen, og deretter inntatt stillinger ved inngangsveiene til byen. Angriperne har også satt opp sperringer i byens sentrum, ifølge AFP.

Motivet for angrepet er ikke bekreftet, men en kilde viser til at tidligere ansatte soldater har lagt fram krav.

– Det dreier seg om et oppgjør blant tidligere soldater som krever en bonusutbetaling på 5 millioner CFA-franc hver, samt hus, sier en soldat som ber om å være anonym, til AFP.

5 millioner CFA-franc tilsvarer nærmere 70.000 kroner.

Opprør

Opprørere forsøkte å fjerne president Laurent Gbagbo fra makten i et kuppforsøk i 2002. Bouaké var hovedsete for opprøret, som delte landet i to, fram til gjenforeningen etter en borgerkrig i 2011.

I november 2014 gikk tidligere opprørere, som hadde sluttet seg til hæren, ut i streik som førte til at hele landet sto stille. Nesten 9.000 soldater som gikk inn i høren mellom 2009 og 2011 krevde forfremmelser og full lønnsutbetaling.

Gbagbo ble pågrepet i april 2011 av styrker lojale overfor hans rival Alassane Ouattara, og Gbagbo ble overført til Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Outtara ble en måned etterpå tatt i ed som ny president.

 1. Les også

  Redd Barna: Dette er de beste og verste landene for jenter

 2. Les også

  17 drept i kamper i Elfenbenskysten

 3. Les også

  Minst 16 drept i angrep mot hoteller i Elfenbenskysten

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  Hun ble trukket penger via suspendert Facebook-konto: – Ingen hjelp fra Meta

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5