Verden

SOHR: - Slaget om Aleppo er over

Slaget om Aleppo er over, melder eksilgruppa SOHR ifølge Reuters. Over 700 opprørere har lagt ned våpnene og overgitt seg det siste døgnet, ifølge myndighetene i Russland.

Etter en blodig offensiv de siste ukene er opprørerne nedkjempet i de fleste bydelene de kontrollerte i Øst-Aleppo. OMAR SANADIKI / X03682

 • NTB

Eksilgruppa melder at et stort antall opprørere har trukket seg ut av ytterligere seks bydeler i Øst-Aleppo mandag for å unnslippe syriske regjeringsstyrker.

– Slaget om Aleppo har kommet til en ende. Nå er det bare et spørsmål om kort tid. Det er total kollaps, sier Rami Abdulrahman, leder av Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Kartet viser hvordan den syriske regjeringshæren og deres støttespillere har erobret nesten hele Aleppo i løpet av det siste halvåret. Kartet er laget med tillatelse fra liveuamap.com.

En blodig offensiv overflere uker

Etter en blodig offensiv de siste ukene er opprørerne nedkjempet i de fleste bydelene de kontrollerte i Øst-Aleppo. Natt til mandag falt bydelen Sheikh Saeed, ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

– Hæren har full kontroll over bydelen Sheikh Saeed. Regimet kontrollerer nå 93 prosent av de tidligere opprørskontrollerte områdene, utalte SOHR-leder Rami Abdulrahman tidligere på dagen.

Den syriske hæren hevder den har kontroll på 98 prosent av østlige Aleppo, og at bare er et lite området igjen med opprørere og sivile.

– Slaget om Aleppo bør være over raskt. De (opprørerne) har ikke mye tid på seg. De må enten overgi seg eller dø, sa generalløytnant Zaid al- Saleh til Reuters. Han leder av den syriske regjeringens sikkerhetskomité i Aleppo.

Det pågikk kamper i morgentimene mandag, og veien ligger åpen mot de gjenværende opprørskontrollerte delene av Aleppo.

Forsvarsdepartementet i Russland, som støtter regjeringsstyrkene, hevder overfor nyhetsbyrået Reuters at 728 opprørere har overgitt seg det siste døgnet.

Delt by

Syrias nest største by har siden 2012 vært delt i en regjeringskontrollert vestlig del og en østlig del under opprørsstyrkenes kontroll.

At opprørerne ser ut til å bli nedkjempet av styrkene til Syrias president Bashar al-Assad, kan bli et vendepunkt i den snart seks år lange krigen.

Samtidig med dramaet som utspiller seg i den stadig mer raserte syriske storbyen, møttes utsendinger fra flere land i Paris og Genève lørdag i nok et forsøk på å få i stand en våpenhvile.

USAs utenriksminister John Kerry sa det kan ha blitt begått krigsforbrytelser i offensiven mot opprørerne i Aleppo.

Les også

Dette er Assads plan bak Aleppo-angrepet

En plakat av Syrias president Bashar al-Assad i Ramouseh, et myndighetskontrollert område av Aleppo 8. desember. OMAR SANADIKI / X03682

Mange har flyktet

Over 70.000 sivile har nå flyktet fra de opprørskontrollerte områdene øst i byen.

– De flyktet mot de regjeringskontrollerte områdene vest i Aleppo, samt mot bydelene der regjeringsstyrkene nylig har tatt kontrollen, sier Rami Abdulrahman i SOHR.

Natt til søndag flyktet minst 10.000 sivile fra områdene som fortsatt kontrolleres av opprørere, og i løpet av formiddagen tok ytterligere 4.000 seg over til regjeringskontrollert side av byen via såkalt humanitære korridorer opprettet av syriske regjeringsstyrker. Over 400.000 flyktninger befinner seg nå i Vest-Aleppo.

 1. Les også

  Russiske myndigheter: Syria stanser Aleppo-angrepene for å la sivile evakuere

 2. Les også

  FN: Hundrevis av sivile savnet under Aleppo-flukt

 3. Les også

  – Syrias opposisjon sier uforbeholdent ja til fredssamtaler

 4. Les også

  Derfor er Assad overbevist om at han vil vinne i Aleppo

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Assad har erobret viktig bydel i Aleppo: Opprørerne avskåret

 2. VERDEN

  Amnesty: Opprørssoldater i Aleppo har vist «sjokkerende mangel på respekt for sivile liv»

 3. VERDEN

  Planlagt evakuering av Øst-Aleppo forstyrret av nye kamper og luftangrep

 4. VERDEN

  SOHR: 50.000 har flyktet fra Øst-Aleppo

 5. VERDEN

  Voldsomme kamper ryster på ny Aleppo

 6. VERDEN

  Minst 23 drepte i nye kamper i Aleppo