Verden

Slik vil Theresa May skilles fra EU: Gir opp adgangen til det indre markedet for å få full grensekontroll

Storbritannia stenger seg ute fra EUs indre marked. Britene avviser en norsk løsning av typen EØS, sier statsminister Theresa May.

 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

På benkeradene i det ærverdige Lancaster House i London satt diplomater fra EU-landene og britenes eget team av diplomater som skal forhandle skilsmissen.

De ventet på den britiske statsminister Theresa Mays tale om hvordan øyriket skal skille seg fra EU.

EU-ledere uttrykte tilfredshet med at britene nå klargjør sine standpunkter, mens de skotske nasjonalistene ikke likte det de hørte.

Hun gjorde det klart at den endelige avtalen mellom Storbritannia og EU om Brexit skal legges frem for parlamentet til godkjennelse.

Pundet stiger

Nyheten om parlamentsbehandling bidro til at det britiske pundet styrket seg overfor dollar. Da May gikk på talerstolen måtte du betale 10,27 kroner for et pund, i ettermiddag var det steget til 10,43 kroner. Før talen lå pundet på sitt laveste nivå siden oktober.

Den britiske børsindeksen FTSE 100 hadde i ettermiddag sunket med 0,8 prosent, mens nedgangen i Frankfurt var på 0,7 prosent. Oslo Børs var ned 0,2 prosent tirsdag ettermiddag.

– Vi skal bruke dette øyeblikket av forandring, sa hun og understreket at Brexit-avstemningen ikke betyr at Storbritannia skal bli mer innadvendt. Vi skal bli en global partner.

Den britiske statsministeren Theresa May la frem sin strategi for skilsmissen fra EU.

Ikke norsk løsning

– Storbritannia vil ikke søke å få til en avtale som gjør oss til halvveis medlemmer, sa Theresa May, med klar henvisning til den EØS-løsningen Norge har valgt.

 • Brexit og Trump ble ikke den store katastrofen.

EØS-avtalen gjør at Norge, Island og Liechtenstein har forpliktet seg til å innføre all EU-lovgivning som omfatter det indre marked.

Hun slo fast at britenes mål er en mest mulig omfattende handelsavtale med EU. Hun gjorde det klart at det kan bli aktuelt å delta i visse EU-programmer, men tiden da britene betalte store summer til EU er forbi. Innenfor rammen av EØS, betaler Norge og de to andre landene milliarder av kroner.

Hun hadde 12 punkter som omhandlet skilsmissen. Helt siden hun overtok makten i fjor sommer har hun blitt kritisert for manglende strategi for Brexit. Det var dette hun nå ønsket å rette på.

Flere ubesvarte spørsmål

Britenes avgjørelse i juni i fjor om å forlate EU utløste en rekke spørsmål om rettighetene til de EU-borgerne som alt bor, arbeider og studerer i Storbritannia. I tillegg om eksportører vil ha tollfri tilgang til det europeiske fellesmarkedet som består av 500 millioner mennesker og om britisk baserte internasjonale banker fortsatt kan betjene kunder i Europa fra London.

May var klar på at EU og Storbritannia så raskt som mulig bør løse spørsmålet om EU-borgeres rettigheter i Storbritannia og briter i EU.

I de 12 punktene som danner utgangspunkt for skilsmisseforhandlingene, fjernes britenes tilgang til det indre markedet og vil ikke lenger være underlagt Europa-domstolen. Motytelsen er at Storbritannia får full kontroll over sine egne grenser. Det betyr at de kan si nei til arbeidsinnvandring fra EU-land i øst, noe som var et hett tema i valgkampen før Brexit-avstemningen.

Kompliserte forhandlinger

Forhandlingene om Brexit kan bli en av de mest kompliserte forhandlingene i Europa etter den andre verdenskrig. De vil ikke bare være avgjørende for den britiske statsministerens skjebne, men vil også være avgjørende for EUs fremtid, skriver nyhetsbyrået Reuters.

I talen var May for første gang klar på at skilsmissen krever overgangsordninger for at ikke utenforskapet skal komme for brått på britisk næringsliv. Men hun gjorde det klart at denne ikke ville bli lang.

I talen var hun ikke spesielt konkret når det gjaldt de 12 prioriteringene fra britisk side. Hun var heller ikke veldig detaljert om de fremtidige handelsforbindelsene med EU. Men hennes understreking av at det skal bygges nye handelsforbindelser, viser at britene vil forlate det indre marked.

Trump vil hjelpe britene

Den nyvalgte amerikanske presidenten Donald Trump har sagt at Brexit vil være et gode for britene. Han lovet at USA vil få på plass en handelsavtale med britene raskt. USA er britenes nest største eksportmarked etter EU.

May på sin side fremstilte Storbritannia utenfor EU som en magnet som tiltrekker seg globale talenter og som vil være en betydelig internasjonal handelsaktør.

Vil være partner

Mays europeiske visjon oppsummerte hun slik:

– Vi ønsker et nytt og balansert partnerskap mellom et uavhengig og selvstendig Storbritannia og våre venner i EU, og la til: – Vi vil fortsette som en troverdig partner, samarbeidsvillig alliert og nære venner. Vi vil kjøpe deres varer, selge våre, ha en så åpen handel som mulig og jobbe med hverandre for å være sikrer vår velstand gjennom et fortsatt vennskap.

Positive reaksjoner

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier mener det er positivt at Storbritannia endelig kommer med flere detaljer om sine Brexit-planer. Uttalelsene til statsminister Theresa May skaper noe mer klarhet om de britiske planene, uttalte Steinmeier etter Mays tale tirsdag, ifølge NTB.

– I morgen vil vi samordne den tyske holdningen til de kommende forhandlingene i et regjeringsmøte som skal handle om Brexit, sier Steinmeier.

– Talen var i det minste mner realistisk, sa presidenten idet europeiske råd i en kommentar til den britiske statsministerens Brexit-tale.

I en twittermelding meldte Tusk at de 27 andre EU-landene var klare til å forhandle med britene om Brexit.

«Trist prosess, surrealistiske tider, men i det minste en mer realistisk melding fra britene om Brexit,» skrev han.

Presidenten i den mektige EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, skulle tirsdag kveld ha en samtale med den britiske statsministeren. Via sin talsmann var beskjeden at han med interesse hadde lyttet til talen og at det var hyppig kontakt mellom dem.

Skottland kritisk

I talen la May vekt på at Brexit ikke må splitte det britiske dronningrike opp i flere deler. Men kort tid etter at hun var ferdig kom det klare negative reaksjoner på hennes tale fra Skottland. Førsteminister Nicola Sturgeon som leder den skotske regjeringen, som er for uavhengighet, mener at den planen som May la frem er en katastrofe for Storbritannia og for Skottland.

– Skottland må si nei til dette, var reaksjonen.

Les mer om

 1. Storbritannia
 2. Theresa May
 3. Europa
 4. Arbeidsinnvandring
 5. EU