Verden

Migranter sperres inn i overfylte, elendige fengselsaktige leirer i Libya

Libyske styrker avskar 2000 migranter som forsøkte å flykte i båt. Flyktninghjelpen er bekymret for at EU vil be det kaotiske landet om å stoppe strømmen fra sør.

En gruppe illegale migranter i interneringssenteret Abu Saleem i Tripoli venter på besøk fra FNs spesialutsending Martin Kobler 19. mai.
  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke
    Journalist

Fire båter med 500 flyktninger og migranter i hver ble stanset av libysk kystvakt på vei mot Europa i forrige uke, skriver Huffington Post. Flyktningene ble overlatt til de overfylte, elendige fengselsaktige leirene i landet. Ifølge menneskerettighetsgrupper er vold utbredt, og de internerte har ørsmå utsikter til noen bedre situasjon.

I løpet av den siste uken er 14.000 migranter reddet på Middelhavet og mellom 700–900 antas druknet.

Farlig og ustabilt

Libya regnes som et av verdens farligste og mest ustabile land, og kan bli den neste flaskehalsen i flyktningkrisen. Selv om libyske styrker redder folk fra å dø på Middelhavet, er det helt uvisst hva de reddes til: den humanitære situasjonen i landet er katastrofal.

Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen Pål Nesse er bekymret over at dette kan være en ny tendens. – EU forhandler med den libyske regjeringen. Men Libya er ikke et trygt land å sende folk tilbake til, enten de er flyktninger eller migranter, sier Nesse. – Myndighetene i Libya har ikke engang kontroll over eget territorium.

  • Ida Dahl Nilssen fra Kripos arbeider på det norske redningsskipet "Siem Pilot". - Det har aldri vært så fullt ombord, sier hun.

Pål Nesse kaller det urimelig at EU overlater så mye av ansvaret til frontlinjestatene, altså landene dit flyktningene først ankommer. Hellas får allerede altfor lite hjelp. De neste ukene vil vise om Italia får støtte nok til å takle det økende antallet som kommer til dem.

Ut av Europa

Nord-Europa skyver problemet sørover. EU som helhet ser ut til å ønske å skyve problemene til den andre siden av Middelhavet. Man kan spekulere i om EU vil forsøke å få til en avtale med Libya som ligner på den som er inngått med Tyrkia, sier Nesse.

– Europeiske regjeringer er desperate etter å stoppe båter ut fra Libya, sier Judith Sunderland i Human Rights Watch sin avdeling for Europa og Sentral-Asia til Huffington Post. – De har en følelse av at de må stoppe flommen av migranter, ellers vil hele det europeiske prosjektet falle fra hverandre.

EU forlenger nå den militære innsatsen kalt "Sophia" utenfor Libya for å hindre menneskesmuglere. I tillegg til at egne skip deltar vil de støtte oppbyggingen av den libyske kystvakten og marinen. EU ønsket også å utvide innsatsområdet for "Sophia" østover i retning Egypt og Kreta, noe Hellas blokkerte, skriver den tyske avisen Die Welt.

Ny rute: Egypt

EU frykter nemlig at det etableres en ny flyktningrute i retning Egypt. – Det finnes konkrete tegn på at migrasjonsstrømmen fra Egypt øker, sier en EU-kilde til avisen. Hellas blokkerte forslaget fordi de er redde for at det skal bli satt opp flyktningleirer i ferieparadiset Kreta.

Over en tredjedel av de 200 000 som har kommet over Middelhavet i 2016 er barn og unge, viser statistikken til FNs flyktningorganisasjon UNHCR. Mange av disse reiser med foreldre, men andelen barn og mindreårige som flykter alene øker dramatisk, sier Carlotta Sami, talskvinne for UNHCR i Sør-Europa, til tyske Die Zeit. Sammenlignet med de første fem månedene i fjor er alenereisende barn og unge som ville fra Libya til Italia steget med 170 prosent.

Færre enn i fjor

I mars og april er det likevel kommet færre flyktninger over Middelhavet enn i fjor på denne tiden. Færre har også druknet, ifølge tall fra International Organization of Migration. Antagelig er økningen vi så i forrige uke en sesongendring fordi det er sommer og bedre vær, skriver Huffington Post.

  • Flere av de største byene til IS er under angrep. Har starten på slutten kommet for terrororganisasjonen, spør vi i denne ukens Verden-podkast. Du kan lytte til den i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Libya
  2. Siem Pilot
  3. EU