Verden

Ingen tvil om Rosa Luxemburgs skjebne

Rosa Luxemburg ble brutalt myrdet for 91 år siden. Nye detaljer om hennes død er avdekket. I dag samles tusener ved graven på Sosialistenes kirkegård i Berlin.

  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

Rosa Luxemburg ville ha likhet, broderskap, fred og rettferdighet og fremmet sitt budskap uredd, gjennom bøker, skrifter og i flammende taler. Som velutdannet, ugift og selvstendig kvinne vakte hun oppsikt ikke bare med sitt politiske budskap.

Etter revolusjonen som avskaffet keiserdømmet i Tyskland etter 1. verdenskrig var de politiske frontene harde. Den vevre og veltalende kvinnen ble stemplet som urostifter. I januar 1919 fikk høyreorienterte soldater ordre om å drepe henne og Karl Liebknecht. Sammen grunnla de det tyske kommunistpartiet i 1918.

Skutt i hodet.

Etter å ha holdt seg skjult noen dager ble begge tatt av soldater 15. januar 1919. De ble grovt mishandlet, deretter ble Rosa Luxemburg drept med et skudd i hodet, Karl Liebknecht ble skutt i ryggen.

Etterpå hevdet soldatene at Luxemburg var blitt lynsjet, og at Liebknecht ble skutt under fluktforsøk.

Rosa Luxemburg ble dumpet i Landwehrkanal ved Lichtensteinbroen i Tiergarten, hvor det nå står et minnesmerke der det fortsatt jevnlig legges ned blomster.

Ukjent kvinnelik.

I mai i fjor hevdet lederen for rettsmedisinsk avdeling på Charite-sykehuset i Berlin, Michael Tsokos, at et ukjent kvinnelik i kjelleren kunne være Rosa Luxemburg, og at det var en annen død kvinne som ble begravet 13. juni 1919, som ble fulgt av hundretusener sørgende. Teorien vakte stor oppsikt i Tyskland, og en gruppe forskere og Rosa Luxemburg-biografer har derfor gransket 60 viktige dokumenter, obduksjonsrapporter og vitneforklaringer fra den gang.

Ingen tvil.

Deres konklusjon er klar: Det er ingen tvil om at det var den drepte Rosa Luxemburg som ble funnet i kanalen, og som ble gravlagt på Friedrichsfelde kirkegård i Øst-Berlin, det som etter hvert fikk navnet Sosialistenes kirkegård.

–Vår grundige gjennomgang av alle dokumenter og fakta bestyrker at det var Rosa Luxemburg som ble funnet, obdusert og gravlagt, sier Annelies Laschitza, til Aftenposten. Hun er en av en av Tysklands fremste Rosa Luxemburg-kjennere, har skrevet en biografi i fem bind, og arbeider med ytterligere to bind.

–Modig kvinne.

–Hun var en modig kvinne som fascinerer mange også i dag. Hun regnet med at hun ville bli drept, og hun ble jo også myrdet på bestialsk vis, sier Laschitza, som er en av seks forfattere av boken «Rosa Luxemburgs død».

Det var den 31. mai 1919 at slusevokter Gottfrid Knepel oppdaget et kvinnelik i Landwehrkanalen i Berlin. For å unngå opptøyer ga militære og politi ordre om at liket skulle bringes til militærleiren i Zossen sør for Berlin, hvor obduksjonen ble gjennomført. Rosa Luxemburgs venninne og privatsekretær Mathilde Jacob fikk se en medaljong, kjolen og strømper som den avdøde kvinnen hadde på seg. Hun bekreftet at alt tilhørte Rosa Luxemburg. Også flere andre vitner bekreftet at det var Rosa Luxemburg. På grunn av lang tid i kanalen, var en identifisering etter utseende umulig.

Markering.

I dag, som hvert år, ventes titusener til sosialistenes kirkegård, for å minnes Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht. –Det er spesielt at kommunister og sosialdemokrater, som i levende live bekjempet hverandre, ble gravlagt side om side. Og Rosa Luxemburg og Karl Liebknechts siste hvilested har fortsatt stor betydning for folk over hele verden, folk som verdsetter den innsats de gjorde for arbeiderbevegelsen, sier historiker Jürgen Hofmann, aktiv i foreningen Sosialistenes kirkegård.