Obama tar pause

Skal besøke syk bestemor på Hawaii.

Barack Obama har hatt et svært nært forhold til sin bestemor, og tar i slutten av uken pause fra valgkampen for å besøke henne på Hawaii.

Barack Obama tar pause fra valgkampen for å besøke sin syke mormor på Hawaii, som han bodde hos i store deler av oppveksten. – De siste dagene har hennes helse forverret seg og blitt svært alvorlig, sier Obamas medarbeider Robert Gibbs.

Han vil ikke si noe nærmere om hva som feiler Madelyn Dunham, men understreker at alle har forståelse for at Obama tar en to dagers pause fra torsdag til lørdag.

Obama tilbrakte mye av sin barndom hos mormoren, som fyller 86 år søndag. Han har tidligere beskrevet henne og morfaren som noen av de viktigste personene i sitt liv.

Ung mor

Obamas mor, Stanley Ann Dunham, var 18 år da hun fikk Obama. Hun døde av kreft i 1995, 53 år gammel.

Hans kenyanske far hadde lite kontakt med sønnen og døde i en trafikkulykke da Barack Obama var 21 år gammel.

Demokratenes presidentkandidat vil onsdag drive valgkamp i vippestaten Virginia, slik han har planlagt, men torsdag avlyser han møter i Wisconsin og Iowa. I stedet holder han et møte i Indianapolis før han legger ut på den lange flyturen til Hawaii.

Obama har en klar ledelse på meningsmålingene i både Wisconsin og Iowa, og den politiske risikoen han løper ved å avlyse møtene, regnes derfor ikke som altfor stor.

Kona stepper inn

Fredag vil Obamas kone Michelle ta ektemannens plass under to valgmøter i vippestaten Ohio.

Obama har flere ganger trukket fram sin mormor under valgkampen, ikke minst da han ble nominert til Demokratenes presidentkandidat i august.

– Hun er den som lærte meg hardt arbeid. Hun er den som lot være å kjøpe en ny bil eller ny kjole slik at jeg skulle få et bedre liv. Hun ga meg alt hun hadde. Og selv om hun ikke lenger kan reise, så vet jeg at hun ser på meg i kveld, og denne kvelden er også hennes kveld, sa Obama i talen på Demokratenes landsmøte.

Barack Obama gratuleres med overstått high school-eksamen av sin bestemor Madelyn Lee Payne på Hawaii i 1979.