Lykketreff da Taliban-sjef ble tatt

Arrestasjonen av Taliban-sjefen mullah Abdul Ghani Baradar er ikke uttrykk for noen ny pakistansk vilje til å slå ned på terrorister. Det dreier seg mer om et lykketreff.

Pakistanske politifolk stopper og sjekker en mann i Karachi, onsdag 17. februar. Myndighetene i landet har nå bekreftet at de har Taliban-lederen mullah Abdul Ghani Baradar i sin varetekt.

Ingen visste hvem da hadde fått tak i da en av Talibans viktigste ledere, mullah Abdul Ghani Baradar, ble arrestert i Karachi i Pakistan i slutten av januar. Først etterpå skjønte man at man hadde gjort det kanskje største varpet i krigen mot Taliban siden 2001, skriver den amerikanske avisen The New York Times.

– Det var «a lucky accident», bare flaks, sier en anonym amerikansk tjenestemann til avisen.

Tipset pakistanerne

Det var den amerikanske etterretningen som fanget opp kommunikasjon, muligens ved å avlytte telefonsamtaler, e-poster eller meldinger på internett, om at militante personer med en mulig tilknytning til mullah Baradar skulle ha et møte i Karachi. De tipset sine kolleger i den pakistanske etterretningstjenesten ISI, som rykket ut og arresterte flere menn.

Det var først etter at man hadde gjennomført en langvarig identifiseringsprosess at man innså at man hadde tatt mannen som står bak Talibans militære kampanje i Afghanistan de siste årene. En mann som kun rangerer under den legendariske Taliban-lederen mullah Omar.

Pakistanske myndigheter bekreftet på onsdag at de har Baradar i sin varetekt.

Ny politikk?

Arrestasjonen av mullah Baradar kan dermed ikke nødvendigvis tolkes som et uttrykk for ny vilje fra pakistanernes side til å slå hardere til mot afghanske Taliban-medlemmer som skjuler seg i Pakistan.

Forholdet mellom USA og Pakistan har vært anstrengt i en årrekke fordi amerikanerne med en viss rett hevder at Pakistan gjør for lite for å nekte Taliban å bruke Pakistan som et fristed. Gang på gang har man sett hvordan opprørere i Afghanistan reiser over den lange og nærmest ubevoktede grensen mellom Afghanistan og Pakistan. Mange selvmordsbombere rekrutteres i flyktningeleirer i Pakistan.

Støttet Taliban

Pakistan støttet Taliban da bevegelsen oppsto på midten av 90-tallet, og mange anklager den pakistanske etterretningen ISI for å ha fortsatt å pleie forbindelsene med Taliban for å hindre at et stabilt Afghanistan blir alliert med erkefienden India.