Verden

Søreide bekymret for dødelige opptøyer i Uganda

Volden i Uganda bekymrer utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). 16 er drept i opptøyene som brøt ut etter pågripelsen av presidentkandidat Bobi Wine.

Mange protesterte onsdag mot pågripelsen av presidentkandidat Bobi Wine i Ugandas hovedstad Kampala.
  • NTB-AFP
Store sikkerhetsstyrker ble satt inn mot demonstrantene. Så langt har 16 personer mistet livet.

– Bekymret for politisk vold i presidentkampanjene i Uganda, og jeg kondolerer til ofrene, sa utenriksministeren i en uttalelse formidlet på Twitter av Utenriksdepartementet torsdag ettermiddag.

– Norge oppfordrer myndighetene i Uganda om å sørge for sikkerheten til alle kandidatene og deres følgere, la hun til.

65 personer er skadd i opptøyene som brøt ut onsdag, og antallet drepte forventes å stige ytterligere, opplyste talsperson Patrick Onyango i Politiet i Kampala torsdag.

– Mange er i dårlig forfatning, sa Onyango.

Han opplyste at også 350 personer foreløpig er pågrepet i hovedstaden Kampala. Store sikkerhetsstyrker møtte fram for å få kontroll på demonstrantene, som hadde oppført veisperringer og satt fyr på dekk.

Demonstrantene støtter opposisjonslederen Bobi Wine, en tidligere popstjerne. Han er hovedutfordrer til president Yoweri Museveni, som har sittet ved makten i 36 år, i valget 14. januar.

Sangeren er fortsatt i politiets varetekt etter å ha blitt pågrepet for angivelig å ha brutt koronareglene på valgmøtene sine.

Les mer om

  1. Kampala
  2. Politiet
  3. Uganda