Antatt IS-terrorcelle tatt i Tyskland

Fire syriske menn skal ha planlagt et terrorangrep i Düsseldorf. Tre av dem ble pågrepet torsdag.

Ordren om å gå til angrep i Tyskland skal ha kommet direkte fra IS-hovedkvarteret i Raqqa.

Ifølge Der Spiegel har den islamske staten sendt flere menn til Tyskland med oppdrag å begå et terrorangrep. Målet skal ha vært gamlebyen i den vestlige byen Düsseldorf. Detaljerte planer var klare. Etter det nyhetsmagasinet erfarer, skulle to selvmordsangripere først sprenge seg i luften nær Henrich Heine-alleen. Deretter skulle to andre terrorister fortsette å skyte folk etter eksplosjonen.

Til sammen skal fire menn ha vært med på planen. Ifølge Süddeutsche Zeitung skal befalet om angrepet ha kommet direkte fra IS-hovedkvarteret i Raqqa. To av de antatte terroristene reiste allerede i 2014 ut av Syria og inn i Tyrkia. I fjor reiste de videre hver for seg langs den såkalte Balkanruten, flyktningruten via Hellas, og deretter inn i Tyskland. Underveis skal en tredje syrer ha blitt med. Den fjerde mannen har holdt til i Tyskland siden 2014. Tidligere skal han ha vært aktiv som sprengstoffekspert for den syriske terrorgruppen Jabat al-Nusra.

De tre mennene som ble arrestert torsdag skal ha oppholdt seg i tre ulike delstater. Bild navngir dem som Hamza C. (27), Mahood B. (25) og Abd Ahraman A.K. (31), og de ble tatt i Baden-Württemberg, Nordrhein-Westfalen og Brandenburg. Den fjerde mannen, Saleh A.(25), sitter allerede i varetekt i Frankrike. Han reiste dit etter terrorangrepene i Brussel og fortalte om den tyske cellens planer. Franske myndigheter informerte deretter sine tyske kolleger, som mente hans utsagn var troverdige nok til å gå til pågripelser. Tyskland forsøker nå å få ham utlevert.

Det ikke ut til at angrepet var nær forestående. Planene skal ikke ha hatt noe med fotball-EM i Frankrike å gjøre.

Flere av de største byene til IS er under angrep. Har starten på slutten kommet for terrororganisasjonen, spør vi i denne ukens Verden-podkast. Du kan lytte til den i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.