Dette bildet kan koste den nye Taliban-lederen livet

Flere i Taliban tror det var mulig å drepe lederen lørdag fordi det eksisterte bilder av ham. Nå kommer det som angivelig er de første bildene av arvtageren.

Dette skal være den nye Taliban-sjefen Haibatullah Akhunzada, som ble valgt av det høyeste rådet i Taliban i går.
  • Steinar Dyrnes

Den forrige lederen ble drept av USA i Pakistan.

Det var lørdag kveld at Pentagon, det amerikanske forsvarsdepartementet,offentliggjorde at de trolig hadde drept Talibans leder mullah Mansour i et droneangrep på den pakistanske siden av grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan.

Taliban bekrefter at lederen ble drept

I en uttalelse onsdag bekrefter en talsmann for Taliban at Mansour ble drept. I den samme uttalelsen fremgår det at en av hans to nestledere, Haibatullah Akhunzada, rykker opp. Han skal ha blitt valgt av den fremste shuraen, det øverste rådet i Taliban. Det er uklart om de møttes i Pakistan eller Afghanistan.

Haibatullah har tidligere også vært leder for domstolene til Taliban, ifølge en FN-rapport fra i fjor.

Nyhetsbyrå publiserte bilde

Det er svært lite ellers som er kjent om den nye Taliban-lederen, som det i de første timene etter at uttalelsen kom var vanskelig å finne bilder av. Uten bilder hadde det økt sjansen for at han får leve lengre enn den forrige lederen Akhtar Mohammad Mansour, som ble drept under ett år etter at han ble valgt i fjor sommer til å etterfølge mullah Omar. Ifølge Reuters tror flere i Taliban at han ble drept fordi det ble mulig å spore ham opp som følge av at det ble spredt bilder av ham etter at han ble valgt til ny Taliban-leder.

Men nå har altså det afghanske nyhetsbyrået Afghan Islamic Press publisert et bilde av ham på Twitter. Nyhetsbyrået AP videreformidler nå det samme bildet.

Reuters skriver at Haibatullah deler Omars motvilje til publisitet, inkludert spredning av bilder som identifiserer dem. Det antas at Omar døde allerede i 2013, selv om dødsfallet først ble kjent i 2015. I mellomtiden regnes det med at Mansour ledet Taliban i navnet til Omar. Men da dødsfallet ble kjent og Mansour formelt ble valgt til leder, ble det altså spredt bilder av Mansour.

Dette bildet ble spredt av Akhtar Mohammad Mansour da han, etter å ha ledet Taliban i skjul i to år, ble ble valgt som Taliban-leder i fjor. Det kan ha kostet ham livet.

Mellom 45 og 60 år

Selv ikke alderen på den nye lederen, Haibatullah Akhunzada, er kjent. BBC mener å vite at den er på mellom 45 og 50 år, mens Reuters sier at den antas å ligge på rundt 60 år.

Ulike medier melder videre dette om han bakgrunn:

  • Han har primært bakgrunn som en religiøs og ikke militær leder.
  • Under Sovjetunionens okkupasjon av Afghanistan 1979–1989 levde han i eksil i Pakistan.
  • Han skal ha vært en nær rådgiver til mullah Omar, som altså var Talibans leder fram til han skal ha dødd i 2013.
  • Han er pashtun fra Kandahar, midt i kjerneområdet til Taliban sør i Afghanistan. Også hans to forgjengere er pashtunere fra Kandahar.
  • Han regnes ikke som tilhenger av fredsforhandlinger med regjeringen i Kabul.

Var læreren til den første Taliban-lederen

Direktøren på fredsforskningssenteret PRIO, Kristian Berg Harpviken, sier
til Aftenposten at Haibatullah har vært sentral i Taliban helt tilbake på
90-tallet.

– Men han har ikke vært veldig profilert, sier Harpviken.

Harpviken trekker også frem at han er en religiøst autoritet.

– Selv Mullah Omar har referert til ham som sin religiøse lærer, sier Harpviken.

– Han har vært ansvarlig for fatwaer som har legitimert bruk av terror, som
selvmordsangrep og veibomber, sier Harpviken.

Han tror ikke at det er spredningen av bildene som har ført til at
forgjengeren ble drept.

– Det tror jeg er alt for enkelt, sier Harpviken.

Drept i Talibans trygge havn i Pakistan

Fredsforskeren er mer opptatt av at droneangrepet fant sted i den pakistanske provinsen Balutsjistan, og at dette skal være første gang USA har gått til angrep mot Taliban der.

– For Taliban reiser dette spørsmålet om deres trygge havn i Pakistan er så
trygg lenger, sier Harpviken.

Lederen for Haqqani-nettverket, Sirajuddin Haqqani, er valgt til en av to nestledere. Haqqani-nettverket har fått skylden for en rekke høyprofilerte bombeangrep i Afghanistans hovedstad Kabul de siste årene.

Sønnen til tidligere leder blir nestleder

Mulla Mohammad Yaqoob, som er sønnen til tidligere Taliban-leder Omar, er valgt til den andre nestlederen. Det er Zabiullah Mujahid, hovedtalsmannen til Taliban, som melder dette i uttalelsen.

Antakeligvis valgt på møte i Pakistan

Den nye lederen ble valgt på et møte mellom en rekke Taliban-ledere, ifølge en kunngjøringen som ble sendt til ulike medier onsdag. Det antas at møtet ble holdt i Pakistan, melder AP.

Nytt selvmordsangrep

Like etter uttalelsen ble det kjent at et selvmordsangrep i Kabul hadde drept ti og skadet fire på en buss med ansatte fra en ankedomstol.

  • Kan ropet etter en sterk mann følge i kjølvannet av fremgang for mer populistiske partier? Hør Aftenpostens Verdens siste podkast: «Kan Trump bli den nye Putin?». Du kan lytte til den i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.