Vatikanet kritiserer nobelpris

Årets nobelpris i medisin går til den britiske forskeren Robert Edwards, en pioner innen forskning på assistert befruktning. Paven slutter seg ikke til gratulantene.

Paven er ikke begeistret for arbeidet til årets vinner av nobelprisen i medisin. FOTO: REUTERS/MAX ROSSI

Den nå 85 år gamle Edwards er selv ved så dårlig helse at han ikke kan kommentere prisen, opplyser en medarbeider.

Sammen med legen Patrick Steptoe, som døde i 1988, sto Cambridge-forskeren Edwards i 1977 bak den første vellykkede prøverørsbefruktningen.

Det første såkalte prøverørsbarnet, Louise Joy Brown, ble født i Oldham 25. juli 1978.

Professor Christer Höög i Nobelkomiteen som deler ut medisinprisen, omtaler Edwards’ forskergjerning som grunnleggende for helsevesenets mulighet til å hjelpe alle som har hatt vanskeligheter med å få barn på egen hånd.

— Å få barn er virkelig fantastisk og en sentral del av livet, sier Höög.

Britiske Robert Edwards (85) får årets nobelpris i medisin for sin banebrytende forskning på assistert befruktning, noe som blant annet resulterte i verdens første prøverørsbarn i 1978. Arkivfoto: REUTERS/SCANPIX

«Gal»

Edwards klarte første gang å befrukte et egg i laboratoriet i 1968, et øyeblikk han har beskrevet som utrolig.

Forskeren har holdt seg utenfor offentlighetens søkelys de siste årene. Men teknologien hans skal ha resultert i rundt 4 millioner barnefødsler på verdensbasis, ifølge Reuters.

Forskningen hans var meget omstridt, og han ble blant annet kalt «gal» på grunn av ideene om framtidige prøverørsbarn.

— Det var ingen som ville ta noen etisk risiko. Man sa til meg at barna ikke ville bli normale og lurte på hva jeg ville gjøre da. Men jeg var aldri urolig, sa Edwards i et intervju med TT i 2005.

Verdens første

Louise Joy Brown var blant de første til å gratulere Edwards da nyheten om pristildelingen ble kjent mandag.

— Dette er en fantastisk nyhet. Jeg og moren min er så glade for at en av pionerene innen IVF (assistert befruktning) har fått den anerkjennelse han fortjener, sier 32 år gamle Brown i en kunngjøring.

— Vi holder svært av Bob, og vi er henrykt over å kunne sende våre personlige gratulasjoner til ham og hans familie, sier hun videre.

Paven er opprørt

Pave Benedikt XVI og Vatikanet slutter seg derimot ikke til gratulantene og er opprørt over pristildelingen.

— Jeg mener at valget av Robert Edwards er fullstendig forfeilet, sier Ignacio Carrasco de Paula, Vatikanets fremste etikkekspert og leder for Det pavelige akademiet for liv.

Den katolske kirke mener at det er uetisk å la eggceller bli befruktet med sæd utenfor en kvinnes livmor og hevder at egg har blitt «handelsvare».

10 millioner kroner

Nobelprisen i medisin er på 10 millioner svenske kroner og ble kunngjort av Nobelkomiteen på Karolinska institutet i Stockholm.

Prisen innleder Nobel-uken, som fortsetter med kunngjøringer av prisene for fysikk, kjemi og litteratur. Nobels fredspris blir kunngjort i Oslo fredag.

Mandag 11. oktober kunngjøres økonomiprisen.