Armenia åpen for megling i striden med Aserbajdsjan

Regjeringen i Armenia er åpen for internasjonal megling i konflikten med Aserbajdsjan. Men Aserbajdsjan gjentar at alle armenske styrker først må trekkes ut.

Et armensk angrep mot aserbajdsjanske militære kjøretøyer på et bilde offentliggjort av Armenias forsvarsdepartement forrige helg.
  • NTB

I en uttalelse sier den armenske regjeringen at den er klar for å samarbeide med USA, Frankrike og Russland for å gjenopprette våpenhvilen i området hvor det den siste uken har vært harde kamper.

Presidentene Donald Trump, Emmanuel Macron og Vladimir Putin kom torsdag med en felles uttalelse der de ba Armenia og Aserbajdsjan om å legge ned våpnene umiddelbart.

Men Aserbajdsjan gjentok fredag sitt krav om at Armenia først må trekke seg helt ut av Nagorno-Karabakh-regionen.

– Hvis Armenia vil ha en slutt på eskaleringen, må Armenia avslutte sin okkupasjon av Karabakh, sa Hikmet Hajijev, som er utenrikspolitisk rådgiver til Aserbajdsjans president.

Nesten 200 mennesker er bekreftet drept i kampene mellom armenske og aserbajdsjanske styrker som brøt ut søndag. Landene kjemper om det omstridte området Nagorno-Karabakh, som ligger i Aserbajdsjan, men som kontrolleres av armenske separatister.

Både Armenia og Aserbajdsjan har tidligere i uken avvist muligheten for nye fredsavtaler. Aserbajdsjan har tette forbindelser til Tyrkia, og den tyrkiske presidenten Tayyip Recep Erdogan sa torsdag at våpenhvile kun blir aktuelt hvis alle armensk-støttede styrker trekker seg ut av Nagorno-Karabakh.

Armenia har anklaget Tyrkia for å støtte Aserbajdsjan med militære styrker, noe Tyrkia avviser. Frankrikes president Emmanuel Macron mener ytterliggående islamister har reist til Nagorno-Karabakh via Tyrkia, noe han har bedt Tyrkia forklare.