Verden

Den amerikanske høyesterettsdommeren Ruth Bader Ginsburg er død

WASHINGTON (Aftenposten): Den amerikanske høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg døde fredag. På kvelden samlet folk seg i sorg ved trappene foran domstolen.

Den amerikanske høyesterettsdommeren Ruth Bader Ginsburg er død 87 år gammel. Hun ble utnevnt i 1993 og nevnes ofte som et popkulturikon i USA. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/NTB/Arkivfoto

 • Kjetil Hanssen
  USA-korrespondent

Da høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg skulle snakke offentlig for første gang etter Donald Trumps valgseier i 2016, sa møtelederen: «Måtte du leve i tusen år!»

Ginsburg tilhørte den liberale fløyen i Høyesterett og ble regnet som en forkjemper for kvinners og minoriteters rettigheter. Hun er blitt omtalt som et feministisk ikon.

RBG, som hun populært ble kalt, døde fredag kveld omgitt av sin familie, melder domstolen i en pressemelding. Dødsårsaken var komplikasjoner som følge av kreft i bukspyttkjertelen.

Hun ble 87 år.

Samlet i sorg

Nyheten om at den berømte og svært populære dommeren var død spredte seg raskt i Washington DC fredag kveld. Utenfor domstolen samlet det seg fredag kveld mange hundre sørgende. De aller fleste var unge voksne. Flaggene ved gaten vaiet på halv stang.

Christy Delafield var blant de første som gikk bort til trappene foran rettsbygningen. Der bøyde hun seg ned og tente lys, men fikk beskjed av politiet om at lysene ikke kunne stå på bakken, men måtte holdes.

Da delte hun ut små lys til dem sto rundt henne.

– Vi er i sorg, sier hun til Aftenposten.

– Hva betød Ruth Bader Ginsburg for deg?

– Alt. Hun stilte seg opp i maktens korridorer og fastslo at kvinner er mennesker, sier Delafield.

En stor folkemengde møtte opp ved USAs høyesterett da det ble kjent at dommer Ruth Bader Ginsburg var død. Foto: ALEXANDER DRAGO, Reuters/NTB scanpix

Roberts: Historisk betydning

Domstolens leder, John G. Roberts, sier at han og de andre har mistet en kjær kollega.

– Nasjonen har mistet en jurist av historisk betydning, sier Roberts.

Les også

Ginsburgs død kan utløse et politisk bikkjeslagsmål i valgkampinnspurten

Actionfigurer og Hollywood

Ginsburg ble utnevnt som dommer i høyesterett i 1993. Bill Clinton var presidenten som foreslo henne.

Hun var allerede da et kjent navn. Hun var en av få kvinnelige professorer med sivil prosedyre som spesialfelt. Hun hadde i rettssalene kjempet for og vunnet frem med en lang rekke saker der kvinner var diskriminert.

I de 27 år hun satte sitt preg på domstolen, ble berømmelsen riktig stor. Det selges actionfigurer av henne, og livshistorien hennes har vært gjenstand for en Hollywood-suksess og hun er nevnt i en rekke andre storfilmer.

Ruth Bader Ginsburg var fra New York. På høyesterettsbygningen i hjemstaten kunne man se Ginsburg lyse fra veggen i natt. Foto: ANDREW KELLY, REUTERS/NTB

Nær venn av Scalia

I USAs høyesterett ble hun nær venn med Antonin Scalia, en av rettens mest konservative dommere. De to, som vokste opp i Brooklyn og Queens i New York, feiret nyttårsaftener sammen og noen ganger også fødselsdager.

Scalia, som døde i 2016, og Ginsburg var begge operaelskere og hadde til og med et par ganger statistroller sammen i DC-operaen.

De siste årene fikk Ginsburg flere ganger kreftdiagnoser, men hun fortsatte å arbeide. Hun holdt seg i form blant annet med å trene jevnlig med personlig trener.

Ginsburg var også kjent for å ta seg selv lite høytidelig. Under presidentens tale om rikets tilstand i 2015 sovnet hun av i kongressbenkene. Etterpå sa hun at hun ikke skulle drukket vin til middagen i forkant. Vinen var imidlertid så god at fristelsen var blitt for stor.

Ruth Bader Ginsburg holdt seg i form ved å trene med personlig trener. Foto: AP/Magnolia Pictures

Brev til Trump på dødsleiet

Dommer Ginsburg forsto etter alt å dømme hvilken vei det bar på slutten. For noen dager siden fikk hun et av barnebarna til å notere ned en uttalelse. Den er rettet til president Trump.

Der ber hun Trump om ikke å utnevne en ny dommer før valget.

– Mitt mest brennende ønske er at jeg ikke blir erstattet før en ny president blir tatt i ed, heter det i uttalelsen, ifølge NPR.

Clinton: Banet vei

Det kom fredag kveld lokal tid en rekke sorgtunge kommentarer fra kjente personer i USAs samfunnsliv.

Hillary Clinton, presidentkandidat i 2016, sier Ginsburg banet vei for kvinner som henne.

– Det vil aldri igjen bli noen som henne. Takk, RBG, melder hun på Twitter.

President Donald Trump fikk nyheten fortalt av reportere etter et valgmøte i Minnesota.

– Hun var en fantastisk kvinne, enten man var enig med henne eller ikke, sa Trump. Presidenten sa at dødsbudskapet var trist og at Ginsburg hadde hatt en fantastisk liv.

Mindy Kaling: Forandret verden

Skuespiller og TV-produsent Mindy Kaling sier at RBG var en slik person man oppglødd fortalte barna sine om: «En gang kan du bli henne».
– Jeg håper du hviler i fred, RBG. Du må ha vært trett etter å ha forandret verden, melder Kaling på Twitter.

Stacey Abrams, en stigende stjerne i Det demokratiske partiet, sier Ginsburg nå hviler velfortjent.

– Vi må fortsette hennes kamp for rettferdighet med hennes lidenskap, begavelse og evne til ekstraordinær ugagn, mener Abrams.

Warren: «Ruthie» et ikon

Jusprofessor og senator Elizabeth Warren, en personlig venn av RBG, kaller henne med et kjælenavn. Hun sier millioner av unge kvinner hadde RBG som et forbilde.

– Ruthie var min venn, og jeg vil savne henne fryktelig. T-skjortene merket RBG gjorde henne velkjent. Men det var hennes vidd, hennes målbevissthet og hennes kompetanse som jurist, som gjorde henne til et ikon, skriver Warren på Twitter.

Ginsburg skal begraves i en privat seremoni på æreskirkegården Arlington rett utenfor Washingtons bygrense.

 1. Les også

  USAs sjefdommer kalles forræder av konservative som føler seg sveket. Er dommerne politisk lydige?

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. John G. Roberts
 3. USA

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump: Ginsburgs erstatter nomineres neste uke

 2. VERDEN

  Når tårene er tørket, frykter den døde dommerens tilhengere for hva som nå skal skje i USA

 3. VERDEN

  Ginsburg hedret i kongressbygningen

 4. VERDEN

  Forsker svarer: Hvorfor står USA på hodet fordi en høyesterettsdommer dør?

 5. VERDEN

  Ginsburgs død kan utløse et politisk bikkjeslagsmål i valgkampinnspurten

 6. VERDEN

  Trump kunngjør at Amy Coney Barrett (48) er nominert til høyesterett