Ingen våpenhvile i sikte i Nagorno-Karabakh. Russland og Tyrkia vil samarbeid om løsning.

Frankrike og Russland hevder fremmedkrigere fra Syria og Libya strømmer til Nagorno-Karabakh. Tyrkiske leiesoldater skal også kjempe på aserbajdsjansk side.

Kamper mellom armenske og aserbajdsjanske styrker fra en video offentliggjort av Armenias forsvarsdepartement tidligere denne uken. Foto: AP / NTB

– Krigere fra ulovlige væpnede grupper, inkludert fra Syria og Libya, blir nå sendt til Nagorno-Karabakh for å delta i kampene, het det onsdag i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Russland.

– Vi er dypt bekymret, het det videre.

Torsdag fulgte Frankrikes president Emmanuel Macron opp og slo fast at jihadister fra Syria nå er på plass i den omstridte enklaven, der de kjemper på aserbajdsjansk side i krigen mot Armenia.

– Dette er en veldig alvorlig utvikling som endrer hele situasjonen, sier Macron.

Uprovosert

Ifølge Frankrikes president var det Aserbajdsjan som utløste den siste runden med krigshandlinger mellom de to nabolandene.

– La meg være helt klar: Søndagens angrep, som kom fra Aserbajdsjan, var så vidt vi kan se uprovosert, og det har jeg tatt opp med president Ilham Alijev, sier Macron.

Et udetonert prosjektil fotografert i Nagorno-Karabakh torsdag.

Nagorno-Karabakh, som er under halvparten så stort som Rogaland fylke og har rundt 150.000 innbyggere, har vært kontrollert av armenske separatister siden Sovjetunionens oppløsning på 1990-tallet.

Separatistene, som også kontrollerer store områder rundt enklaven, støttes åpent av Armenia, men verdenssamfunnet anerkjenner regionen som en del av Aserbajdsjan.

Leiesoldater

Armenia anklaget torsdag Tyrkia for å ha sendt leiesoldater til området, noe også den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) hevder.

Ifølge SOHR er det snakk om rundt 300 soldater som er hentet fra Nord-Syria. Det er uklart hvilken nasjonalitet de har eller hvilken syrisk opprørsgruppe de skal tilhøre.

Les også

Lika Zakaryan (26) bor midt i bomberegnet: – Når jeg sovner, er jeg ikke sikker på om jeg noensinne åpner øynene igjen

Tyrkia avviser at de støtter Aserbajdsjan med soldater, våpen og militært utstyr, men president Tayyip Recep Erdogan avviste torsdag kravet om våpenhvile.

– En varig våpenhvile i denne regionen avhenger av armensk tilbaketrekning fra hver eneste tomme av aserbajdsjansk territorium, sa han i en TV-tale.

Frivillige etniske soldater fotografert nær frontlinjen i Hadrut 29. september

Felles appell

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) forsøker gjennom den såkalte Minsk-gruppen, som består av diplomater fra USA, Russland og Frankrike, å mekle i striden.

Torsdag gikk presidentene i de tre landene ut med en felles appell om umiddelbar våpenhvile.

Erdogan mener imidlertid at Minsk-gruppen har feilet i sitt arbeid med å få i stand en fredsløsning for Nagorno-Karabakh.

– Disse tre landene har neglisjert dette problemet i nesten 30 år, og deres anmodning om våpenhvile nå er ikke akseptabel, sa Erdogan.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov vil ha en tett koordinering med tyrkiske myndigheter for å stabilisere situasjonen i Nagorno-Karabakh.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Lavrov hadde torsdag kveld en telefonsamtale med sin tyrkiske motpart, utenriksminister Mevlut Cavusoglu, der de ble enig om å holde tett kontakt for å stabilisere situasjonen.

– Begge parter er klare for tett koordinering av handlingene Russland og Tyrkia tar for å stabilisere situasjonen. Målet er fredelige forhandlinger, sier Lavrov i en uttalelse.

Les også

Russland selger våpen til begge sider i konflikten. Nå kan striden blusse opp til å bli en storkrig.

Uforminsket styrke

Onsdag fortsatte krigen mellom de to nabolandene med uforminsket styrke.

Minst 130 mennesker skal være drept og et ukjent antall såret i kampene, som i all hovedsak består i kraftig beskytning med tungt artilleri.

En armensk soldat avfyrer artilleri 29. september

Forsvarsdepartementet i Aserbajdsjan hevdet at landets styrker hadde gjennomført «knusende angrep» mot armenske stillinger i løpet av natten, og tilsvarende meldinger kom fra armensk side.

– Propagandatriks

Armenias forsvarsledelse hevdet torsdag å ha skutt ned et helikopter over enklaven, noe som ble avvist av Aserbajdsjan.

Tidligere i uka meldte Armenias statlige nyhetsbyrå Armenpress at et tyrkisk kampfly hadde skutt ned ett armensk kampfly, men dette ble avvist fra tyrkisk side.

– Armenia må trekke seg ut av områdene de okkuperer i stedet for å ty til slike billige propagandatriks, sa Erdogans talsmann Fahrettin Altun.

Le Monde-journalister såret

En journalist og fotograf fra den franske avisa Le Monde er alvorlig såret i Nagorno-Karabakh, sammen med to armenske journalister.

President Emmanuel Macron opplyste torsdag at Frankrike er klare til å evakuere de to franske journalistene.

– Et legefly står akkurat nå klart til å ta av. VI gjør alt vi kan for å stabilisere de sårede før de evakueres, sa han til journalister i Brussel torsdag.

Fire journalister ble skadet i et angrep mot Martuni torsdag.

Ifølge Armenias ambassadør i Frankrike, Hasmik Tolmajian, ble de to alvorlig såret i et aserbajdsjansk angrep mot Martuni i Artsakh-regionen, sammen med to armenske journalister.

– De befant seg nær seg nær rådhuset da det ble bombet, sier han.

Flere andre franske journalister og fotografer var også i nærheten, men slapp uskadd fra angrepet.