Verden

Støre vil ha forhandlinger med Taliban

Norge vil snakke med Taliban, mens USA nøler.

Her viser Taliban-soldater frem sitt våpenarsenal. Gruppen har trappet opp angrepene før den internasjonale konferansen i London. FOTO: AFP
  • Lars Akerhaug

Torsdag er det duket for en internasjonal konferanse i London om Afghanistans fremtid. Der vil vestlige land og afghanernes naboland samles for å diskutere Afghanistans fremtid.

Alle deltakerne ønsker pengestøtte for å lokke opprørere til å gå over til den afghanske regjeringshæren. Men de norske deltakerne ønsker også politisk dialog med Taliban.

— Parallelt med reintegrering av folk som deltar i opprørbevegelsen på bakken, må du ha en politisk prosess, sier den avtroppende spesialutsendingen for FN til Afghanistan, Kai Eide, til Aftenposten.no.

- Betyr dette å snakke med toppledelsen i Taliban?

— Hvis du skal ha reelle resultater, må du snakke med relevante personer som har autoritet.

Støre vil ha dialog

Taliban-soldater, her fotografert i Ghazni i Afghanistan, har trappet opp angrepene før den internasjonale konferansen i London (FOTO: AFP).

På konferansen vil utenriksminister Jonas Gahr Støre ta til orde for å snakke med Taliban-opprørerne.— En politisk løsning må til. Det innebærer at partene snakker sammen. En slik prosess bør det internasjonale samfunnet støtte. Konferansen i London ser ut til å ta et initiativ i den retning, noe vi ønsker velkommen, sier Jonas Gahr Støre i en kommentar til Aftenposten.no.

Støre presiserer at en dialog må være tuftet på at afghanerne selv snakker sammen.

— Det må være en løsning mellom afghanere og et afghansk ansvar å finne afghanske løsninger.

En politisk løsning må til. Det innebærer at partene snakker sammen.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre.

USA nøler

Pentagon og amerikanske myndigheter er ifølge New York Times skeptiske til dialog med Talibans ledere.

Amerikanernes spesialutsending til Afghanistan og Pakistan, Richard Hoolbrooke, mener det er vanskelig med Taliban-dialog så lenge gruppen ikke bryter båndene til al-Qaida (FOTO: AP).

— Frem til Taliban tar inn over seg at tegnene til endring og at de ikke kommer til å vinne, er utsiktene til en forsoning på toppnivå ikke veldig gode, sa forsvarsminister Robert Gates i forrige uke.Men også amerikanerne drøfter nå mulighetene for samtaler med Taliban og til Financial Times åpnet Natos hærsjef Stanley McChrystal også for en «politisk løsning» der Taliban-toppene er involvert.

Men amerikanerne ønsker fortsatt å gå svært sakte frem.

— Det er svært uklart hvordan man kan få til en forsoning med ledelsen for Taliban, så lenge de er allierte med al-Qaida og følger en politikk som vil føre til vedvarende ustabilitet i Afghanistan og regionen, sier USAs spesialutsending til Afghanistan og Pakistan, Richard Hoolbrooke.

Det er svært uklart hvordan man kan få til en forsoning med ledelsen for Taliban, så lenge de er allierte med al-Qaida.
Richard Hoolbrooke, USAs spesialutsending til Afghanistan og Pakistan til New York Times.

Meningsforskjell

Obama-administrasjonen øker nå antallet soldater til Afghanistan med 35.000 og satser på å trene opp den afghanske hæren for å svekke opprørerne.

— Meningsforskjellen går på hvilken måte man skal ha forhandlinger og hvor fort man skal gå frem, sier Prio-direktør Kristian Berg Harpviken til Aftenposten.no.

Han viser til at amerikanerne også ønsker å snakke med lokale Taliban-ledere, men at Obama-administrasjonen mener det er for tidlig å snakke med toppledelsen nå.

— Deres håp er å trappe opp den militære innsatsen, slik at det å snakke med dem vil være en mer takknemlig oppgave, mener Afghanistan-eksperten.

Tillitskapende tiltak

I forkant av konferansen foreslo den norske spesialutsendingen Kai Eide at navnene til Taliban-ledere bør strykes fra FNs sanksjonsliste.

Onsdag kom nyheten om at han har fått gjennomslag i New York, som nå fjerner islamistenes tidligere utenriksminister, Wakil Ahmad Muttawakil, og fire andre tidligere Taliban-representanter fra sin svarteliste.

— Jeg tror nok at mine anstrengelser har medvirket til det, sier Eide, som også mener at man bør vurdere å løslate fanger som sitter i det amerikanske fengselet ved flyplassen Bagram i Kabul.

Men den tidligere Taliban-toppen er så langt ikke fornøyd med de tillitskapende tiltakene fra det internasjonale samfunnet.

— Dette er ikke nok, FN burde ha fjernet et betydelig antall Taliban-navn fra svartelistene, slik at man kunne fått en slutt på krigen i Afghanistan, sier eks-utenriksministeren til BBC.

En norsk soldat ble drept da en veibombe eksploderte i Afghanistan mandag. (FOTO: FORSVARET)

Vil ikke gi gulrøtter

Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund er nå i Washington, der han og flere andre stortingsrepresentanter er i møter med amerikanske representanter og FN om situasjonen i Afghanistan.

— Vi må ikke gi gulrøtter til Talibans ledere, sier Høglund til Aftenposten.no.

Den utenrikspolitiske veteranen presiserer at han ønsker fremstøt overfor lokale Taliban-krigere for å få disse til å skifte side velkommen og viser til at Pakistan med hell har lokket flere av de radikale islamistene til å bytte side.

— Vi må ikke glemme at årsaken til at vi er i Afghanistan er å hindre at landet på nytt blir et fristed for terrorisme.

Vil gi pengestøtte

Ifølge den internasjonale nyhetskanalen Al Jazeera vil de internasjonale lederne som drøftes i London diskutere en plan der man foreslår å punge ut med opp til 500 millioner dollar for å få Talibankrigere til å skifte side.

Storbritannia og USA skal stå bak forslaget. Disse to landene mener også at man ikke kan begynne en dialog før Taliban har brutt alle bånd til terrornettverket al-Qaida og Osama Bin Laden.

— Jeg advarer mot at man begynner en prosess som går på å tro at penger kan være nøkkelen. Her må man ha en omhyggelig politisk prosess, sier Eide, som presiserer at han mener en fremtidig dialog må være basert på at Taliban aksepterer den gjeldende afghanske grunnloven.

Kan ikke bekjempes

Den drepte norske soldaten Claes Joachim Olsson (22)(FOTO: FORSVARET).

London-konferansen begynner få dager etter at den norske soldaten Claes Joachim Olsson (22) ble drept av en veibombe i Afghanistan. Han er den femte norske soldaten som mister live i Afghanistan som et resultat av angrep fra opprørere.Kontingentsjef for de norske styrkene, Kurt Gimre, tror ikke det er mulig å bekjempe Taliban på kort sikt i regionen Faryab der de norske styrkene er i strid.

— Nei, jeg tror ikke det vil være mulig på kort sikt, sier Gimre til Aftenposten.no.

Obersten mener Taliban ikke kan bekjempes før afghanske sikkerhetsstyrker og politi er klare til å ta over sikkerheten i området, noe som tidligst kan skje i 2012.

Og fortsatt etter dette regner Gimre med at norske styrker vil måtte bli i Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Iran boikotter

Utenriksministrene fra landene som er representert blant de internasjonale styrkene, naboland og representanter for NATO, FN, EU og institusjoner som Verdensbanken vil delta på konferansen.

Iran meldte onsdag ettermiddag gjennom det halvstatlige nyhetsbyrået Fars at landet ikke vil delta.

Flere angrep

I forkant av det internasjonale møtet i London har Taliban tatt på seg ansvaret for flere blodige selvmordsangrep i hovedstaden Kabul.

De radikale islamistene som styrte landet med jernhånd fra 1996 til 2001 har tidligere signalisert at det er et krav for forhandlinger at vestlige styrker trekker ut sine soldater fra det krigsherjede landet.

Les også

  1. Kabul skjerpet til tennene

  2. De mistet sine unge, nå vil de ha hevn

  3. Forsvarspolitikere forberedt på flere Afghanistan-tap

  4. «Opprøret i Afghanistan kan fortsette på ubestemt tid»

Et av stridsspørsmålene på London-konferansen vil være om det er riktig å gå i dialog med den fryktede Taliban-lederen mullah Omar. FOTO: AP
Utenriksminister Jonas Gahr Støre tar nå til orde for dialog med Taliban. FOTO: KYRRE LIEN / SCANPIX.
Avtroppende spesialutsending for FN i Afghanistan, Kai Eide, tar til orde for å snakke med Talibans ledelse. FOTO: AP