Verden

Ett av Gambia-barna fortsatt på sykehus

Ett av de seks barna som den overgrepssiktede nordmannen hadde på soverommet da han ble pågrepet i Gambia, er fortsatt på sykehus.

Den siktede 45-åringen sitter i fengsel like utenfor den gambiske hovedstaden Banjul. FOTO: GRTS
  • Ntb
  • Tore Meek
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Les mer om saken:

Etterforskningen av saken blir ikke ferdig før barnet er utskrevet, og politiet har fått en rapport fra legen, sier informasjonssjef Suleyman Secka i gambisk politi. Han sier ikke noe om tilstanden eller barnets alder.

Dermed kan rettssaken mot den norske 45-åringen tidligst starte onsdag, fremholder Secka, som tror det blir rettssak i løpet av uken.

45-åringen fra Telemark ble pågrepet i slutten av desember, mistenkt for seksuelle overgrep mot barn. Da politiet oppsøkte mannen, hadde han seks mindreårige gutter på soverommet.

Nyttårsaften møtte mannen i retten i Gambias hovedstad Banjul, hvor han innrømmet overgrep mot mindreårige i Gambia. Han ble så fraktet til det beryktede Mile 2-fengselet like utenfor byen. Der skal han sitte i påvente av rettssaken.

Har billetter

Advokat Sigurd Klomsæt, som siden 2002 har representert nordmannen, har flybilletter til Gambia tirsdag morgen. Klomsæt sa til NTB mandag ettermiddag at han akter å bruke flybilletten. Han regner med å være framme i det vestafrikanske landet ved 18-tiden tirsdag ettermiddag.

Ifølge opplysninger skal 45-åringen ha sagt at han ikke ønsker norsk advokathjelp. Han skal også ha avslått tilbud om bistand fra norske myndigheter.

Ikke snakke sammen

— Ennå har jeg ikke fått snakke med ham, og jeg vet ikke hva som er årsaken. Jeg stoler ikke på noe før jeg får snakke med ham, sier Klomsæt.

— Jeg må bare legge til grunn at jeg har representert ham siden 2002, at jeg ikke har kommet i kontakt med ham de siste dagene, og at jeg ikke vet med sikkerhet hva han har sagt. Jeg kan heller ikke vite hva slags tilstand han eventuelt har vært i, men jeg har registret at det skrives at fanger utsettes for tortur i fengselet der han sitter, sier Klomsæt.

Ikke besøk før fredag

Heller ikke norsk presse på plass i Banjul får vite hvordan 45-åringen har det i varetektsfløyen i det beryktede Mile 2-fengselet.

— Ingen journalister får besøke ham før det er gått en uke, altså fredag. Slik er gambisk lov, sier fengselssjef David C. Colley i Banjul til NTB.

De eneste som eventuelt får besøke ham, er hans advokater eller Norges konsul, Robert Hardmark, opplyser fengselet.

Bekymret

— Min største bekymring nå er at jeg ikke vet hvordan han har det. Jeg er bekymret for helsen hans, sier Klomsæt.

Les også

  1. Har ingen advokat to dager før rettssaken kan begynne

  2. Anmeldt for nytt overgrep mot barn i Oslo

  3. - En norsk advokat kan ikke jobbe i Gambia

  4. I denne sengen ble 45-åringen arrestert