- Israel bøyer av for USA-press i bosetningssaken

Israel gir etter for amerikansk press og fjerner noen av de ulovlige bosetningene på Vestbredden. 23 bosetninger skal evakueres på én dag, om nødvendig med makt.

Denne israelske kvinnen er en av mange nybyggere på Vestbredden.

President Barack Obama har siden han kom til makten stått steilt på kravet om at Israel i det minste skal fjerne de nyeste av de mange hundre bosetningene på Vestbredden.

Den høyredominerte regjeringen til statsminister Benjamin Netanyahu har så langt nektet å komme Washington i møte, og av den grunn er forbindelsene til USA på sitt kjøligste på 20 år.

Men nå er det ifølge avisen Haaretz en løsning på trappene.

I samtaler skal Israel ha gått med på å fjerne 23 bosetninger bygget etter mars 2001. For fem år siden ble daværende president George W. Bush lovet at de samme bosetningene skulle evakueres.

Det er ikke lovet noen tidsfrist for fjerningen av bosetningene, men det israelske forsvaret arbeider med planer for hvordan bosetterne skal fjernes med makt i løpet av én dag.

Trente på evakuering

Forsvaret, politiet og grensepolitiet gjennomførte i forrige uke den første av flere øvelser der det ble trent på evakuering i stor skala.

Øvelsen gikk blant annet ut på å håndtere omfattende opptøyer og å fjerne bosettere som forskanser seg.

– Forskjellen fra tidligere øvelser er samarbeidet mellom forsvaret, politiet og grensepolitiet, sier en politikilde til Haaretz.

Forsvarsdepartementet vil ikke gå ut med hvilke bosetninger som skal fjernes eller når det etter planen skal skje. Årsaken til dette er at informasjon ofte lekkes av soldater som sympatiserer med bosetterne.

Bygget ulovlig

Allerede i mai sa viseforsvarsminister Matan Vilnai at fjerning av disse bosetningene var blitt en sentral sak for Netanyahu-regjeringen. Bosetningene det er snakk om, består som oftest av skur og campingvogner satt opp på høydedrag uten klarsignal fra myndighetene.

Alle bosetningene som er blitt etablert i områdene Israel okkuperte etter seksdagerskrigen i 1967, er i strid med Genevekonvensjonen og blir jevnlig fordømt internasjonalt. Det bor i dag om lag 275.000 israelske bosettere på Vestbredden, i tillegg kommer de 200.000 israelerne som har slått seg ned i det annekterte Øst-Jerusalem.

Tviler på planene

Bosetterleder Pinhas Wallerstein tror ikke at det foreligger planer om tvangsevakuering.

– Disse rapportene høres ikke riktige ut, mener han.

Wallerstein forteller imidlertid til israelsk militærradio at bosetterne ikke nødvendigvis vil sette seg på bakbeina.

– Vi kan ta del i smertefulle avtaler, men ikke som et resultat av amerikansk press, understreker han.

Mandag ble over tusen palestinskeide oliventrær satt i brann av bosettere på Vestbredden.

Ti israelske bosettere kom ridende på hesterygg med fakler og satte fyr på mellom 1.500 og 2.000 oliventrær, mens det ble kastet stein mot palestinske biler i nærheten av bosetningen Yitzhar utenfor byen Nablus.

Angrepet skal ha blitt utløst av at den israelske hæren ødela en bolig som var satt opp uten israelske myndigheters tillatelse i utkanten av bosetning.