Sjokkseier for Bernie Sanders i nattens nominasjonsvalg
Meningsmålingene spådde en soleklar seier til Hillary Clinton. Velgerne gikk i en helt annen retning.
21,3 prosentpoeng.
Så stor var Hillary Clintons ledelse over Bernie Sanders på meningsmålingene i Michigan før tirsdagens nominasjonsvalg.
Men meningsmålerne tok grundig feil. Clinton ble slått på målstreken i den viktige delstaten.
Etter at 99 prosent av stemmene er talt, leder Sanders med 49,9 prosent mot Clintons 48,2 prosent.
Historisk stor meningsmålertabbe
Det er den desidert største overraskelsen i nominasjonskampen på demokratenes side hittil i dette kappløpet.
Og overraskelsen er historisk stor. Så feil har nemlig aldri meningsmålingene tatt i et nominasjonsvalg tidligere, melder tallknuseren Nate Silver på nettstedet fivethirtyeight.com.
Silver mente før nominasjonskampen at Sanders hadde mindre enn én prosents sjanse til å vinne.
— Dette betyr at denne kampanjen er sterk i alle deler av landet, sa en tilfreds Sanders i en kort kommentar sent tirsdag kveld.
- Meningsmålinger blir stadig mindre pålitelige. Her forklarer vår USA-korrespondent hvorfor vi skal ta den med en klype salt.
Clinton er fortsatt favoritt
Det jevne løpet betyr at de 130 delegatene i Michigan vil bli fordelt noenlunde likt mellom kandidatene. Men det er Sanders som har størst grunn til å glise etter å ha tatt en så overraskende seier.
Likevel økte Hillary Clinton sin overordnede ledelse i natt. I delstaten Mississippi vant den tidligere utenriksministeren med 83 prosent mot Sanders´17 prosent.
Hun tar dermed 26 av de 27 delegatene i delstaten, og ledelsen hennes over Sanders er på godt over 200 delegater uten at hennes 461 superdelegater telles med. Sanders har bare 25 superdelegater
Det skal fortsatt svært mye til for at Sanders tar igjen denne ledelsen og sikrer nominasjonen ved landsmøtet i juli.
Men seieren i Michigan kan indikere hvor velgerne i andre delstater i det såkalte rustbeltet, inkludert Ohio neste tirsdag, beveger seg. Sanders-bølgen kan spre seg.
Dersom Clinton vinner nominasjonen, må hun finne en måte å tiltrekke seg unge velgere.
Går Hillary Clinton for en kvinnelig visepresident?
Trump feiret med biff, vin og vann
For republikanerne var dette nok en god kveld for Donald Trump, som vant tre av fire delstater med Michigan, Mississippi og Hawaii.
I Michigan vant han med 36,5 prosent av stemmene, han fikk 42, 4 prosent i Hawaii mens eiendomsmogulen sikret seg hele 47,3 prosent av velgerne i Mississippi.
— Dette er noe veldig spesielt. Jeg håper republikanerne vil omfavne det, sa Trump i sin seierstale.
Budskapet var klart: Den store #nevertrump-kampanjen som er blitt ført av ledende republikanske figurer den siste uken, ser ikke ut til å ha påført Trump varig skade i nominasjonskampen.
Han er dermed fortsatt en klar favoritt til å bli partiets kandidat ved valget i november.
- Frank Rossavik kommenterer:
På valgvaken tirsdag kveld brukte Trump ellers mye tid på å skryte av produktene han har lånt bort navnet sitt til. På scenen hadde han blant annet store mengder Trump-biffer, Trump-vin og Trump-vannflasker.
Kreml jubler over Trump: Det viser at vestlig demokrati ikke virker
Elendig kveld for Rubio
I Idaho, der republikanerne også hadde nominasjonsvalg tirsdag, vant den ultrakonservative Texas-senator Ted Cruz med 45,4 prosent av stemmene. Trump fikk bare 28,1 prosent.
Cruz og Ohio-guvernør John Kasich knivet om annenplassen i Michigan, men Cruzs knep den foran med 24,9 prosent mot 24,3 for Kasich. Resultatet i Mississippi er en nedtur for Cruz, som lenge har håpet å gjøre det bedre enn Trump i sørstatene.
- Trump-tilhengerne i Michigan og Mississippi ser ikke ut til å mislike oppførselen hans under debatten i forrige uke. Innen fem minutter var gått rakk han å skryte av størrelsen nedentil:«Jeg garanterer at det ikke er noe problem»
Men den største taperen etter tirsdagens valg i Michigan, Mississippi, Michigan og Hawaii er utvilsomt Florida-senator Marco Rubio, som endte med mellom 5 og 16 prosent i de fire delstatene. Dermed fikk han ikke med seg et eneste landsmøtedelegat.
Rubio satser knallhardt på en seier i hjemstaten om en uke, der vinneren tar med seg samtlige 99 delegater.
Men oppoverbakken mot en triumf i Florida ble brått brattere etter de dårlige resultatene på tirsdag – velgerne lar seg gjerne påvirke av hvordan kandidatene gjør det i andre delstater.
- Blir russere og kinesere skremt av fenomenet Donald Trump, eller er ingen andre like interessert i USA-valget som oss? Det spør vi om i ukens Verden-podkast som du kan lytte til i spilleren under, eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.
Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.