Verden

Trump tilbyr seg å megle i Qatar-strid

USAs president Donald Trump har snakket med emiren av Qatar på telefon og tilbyr seg å megle i konflikten mellom emiratet og nabolandene.

USAs president Donald Trump tilbyr seg nå å megle i Qatar-striden, dagen etter at han sa han står bak utfrysingen av landet, og kort tid etter at han snakket varmt om USAs forhold til Qatar. Bildet er fra et møte mellom Trump og emiren av Qatar 21. mai. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB

Trump ringte onsdag til emir sjeik Tamim bin Hamad Al-Thani.

– Presidenten tilbød seg å hjelpe partene i å løse uenighetene seg imellom, om nødvendig ved å invitere til møte i Det hvite hus, heter det i en uttalelse fra Trumps kontor etter telefonsamtalen.

En talsperson for qatarske myndigheter sier Trump i samtalen «ga uttrykk for å stå klar til å finne en løsning på den diplomatiske krisen i Golfen, og han understreket sin iver etter å oppnå stabilitet i Golfen».

Saudi-Arabia, Egypt, De forente arabiske emirater og Bahrain kunngjorde mandag at de kutter diplomatiske bånd til Qatar, i tillegg til å stenge fly-, sjø- og landforbindelser til Qatar. Qatarske innbyggere i de fire landene fikk to uker på seg til å dra hjem.

Flere land fulgte deretter opp med å kutte diplomatiske forbindelser til Qatar, blant dem Jemen, Maldivene, Mauritania, Mauritius og Jordan. Den ene av de tre libyske regjeringene gjorde det samme.

Landene mener Qatar støtter terrorisme, noe det lille emiratet selv benekter. Kuwait og Tyrkia har tilbudt seg å megle.

USA har sin største flybase i Midtøsten nettopp i Qatar. Trump, som i forrige måned snakket varmt om å selge amerikanske våpen til Qatar og som viste til det langvarige vennskapelige forholdet mellom USA og Qatar, hintet tirsdag til at det er han som står bak utfrysingen av Qatar.

 1. Les også

  Trump hevder å stå bak bruddet med Qatar

 2. Les også

  Tyrkia sender soldater til Qatar

Les mer om

 1. Qatar
 2. Donald Trump
 3. Saudi-Arabia
 4. Midtøsten
 5. Det hvite hus

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Saudi-Arabia stenger Al Jazeera-kontor

 2. VERDEN

  Trump glad for at Qatar isoleres

 3. VERDEN

  USAs spioner mener naboland skrev falske sjeik-sitater som utløste Midtøsten-krise

 4. VERDEN

  Trump i samtaler med golfstatene

 5. VERDEN

  Utfrysing av Qatar og kidnapping av kongelig jaktlag:

 6. VERDEN

  Qatar så seg selv som et slags Midtøstens Norge – så gikk alt veldig galt