Taiwan gir håp til Asias homoseksuelle: Ja til ekteskap

BEIJING (Aftenposten): Taiwan blir først i Asia med å tillate homoekteskap. Homser og lesber håper nå at land i hele verdensdelen vil følge øyas eksempel og gi dem lovfestet rett til å gifte seg.

Tilhengere av ekteskap mellom likekjønnede jubler over forfatningsdomstolens kjennelse.
  • Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne

Forfatningsdomstolen i Taipei er kommet til at nåværende lov om at ekteskap kun kan inngås mellom mann og kvinne, er i strid med bestemmelser i grunnloven.

Taiwans regjering har to år på seg til å iverksette avgjørelsen, skriver NTB.

Aktivister får nytt mot

Taiwans viktige steg mot å tillate ekteskap mellom personer av samme kjønn gir homorettighets-aktivister i hele Asia grunn til pågangsmot.

Hongkong-avisen South China Morning Post (SCMP) siterer førstelektor Elisabeth Lund Engebretsen ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning i Oslo som mener domstolsavgjørelsen vil sette fart i arbeidet med å sette ekteskap mellom likekjønnede på den politiske dagsorden overalt i verdensdelen.

Ekspert tror Kina blir påvirket

Rettens kjennelse er ikke minst blitt registrert med interesse i Kina, der det ifølge offisiell statistikk finnes 70 millioner LGBT (Lesbiske, homofile, biseksuelle og transpersoner), cirka fem prosent av en befolkning på nesten 1,4 milliarder.

– Taiwan og Fastlands-Kina har samme røtter og kultur, så dette bærer bud om at også det kinesiske samfunn kan komme til å akseptere likekjønnede ekteskap, sier Kinas mest berømte sexolog, Li Yinhe (65), til SCMP.

Til den offisielle avisen Global Times sier Li at homoekteskap trolig blir tillatt i Kina i løpet av ett tiår.

Sun Wenlin (t.h) og Hu Mingliang vil kjempe videre for retten til å gifte seg.

Kinesere tapte kampen i retten

To kinesiske menn, Sun Wenlin og Hu Mingliang, kjempet i fjor for å få en domstolskjennelse for at de hadde rett til å gifte seg med hverandre, men tapte saken.

Sun sier til SCMP at rettsavgjørelsen på Taiwan gir ham og partneren nytt håp.

facebook.com/jorgenlohne

twitter.com/JorgenLohne

jl@ap.no