Washington Post: Visejustisminister truet med å trekke seg

USAs visejustisminister Rod J. Rosenstein truet med å trekke seg etter at hans notat ble brukt som begrunnelse for å sparke FBI-sjefen, skriver The Washington Post.

Visejustisminister Rod Rosenstein (bildet) skrev til sin sjef, justisminister Jeff Sessions, at han «ikke kan forsvare Comeys håndtering av serversaken». Det skal ha blitt brukt som begrunnelse for å sparke FBI-sjefen. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix

Da Rosenstein og justisminister Jeff Sessions ble innkalt til møte med Trump på mandag skal visstnok Trump allerede ha vært klar til å si opp James Comey, opplyser en kilde til The Washington Post.

Under onsdagens pressekonferanse i Det hvite hus uttalte talskvinne Sarah Huckabee Sanders at Trump hadde tatt avgjørelsen om å avskjedige Comey etter møtet med visejustisministeren og justisministeren, skriver Politico.

Ifølge Huckabee Sanders var det Sessions og Rosenstein som tok opp spørsmålet om å sparke FBI-direktøren.

Ifølge bakgrunnsintervjuer med over 30 ansatte i Det hvite hus, Justisdepartementet og Capitol Hill skal presidenten ha blitt sint fordi Comey ikke ville støtte påstanden hans om at president Barack Obama hadde avlyttet Trump Tower i New York.

Comeys avgjørelse om å bruke mye tid på granskningen av russisk innblanding i presidentvalget i 2016 fremfor å etterforske lekkasjer til journalister skal også ha gjort presidenten rasende.

Etter møtet med justisminister Jeff Sessions og visejustisminister Rod Rosenstein skal Trump ha bestemt seg for å sparke FBI-sjef James Comey, ifølge Det hvite hus.

Fikk beskjed om å skrive begrunnelse

Med henvisning til en kilde tett på Det hvite hus, skriver The Washington Post at Trump under møtet med Rosenstein og Sessions ha gitt dem klar beskjed om å skrive ned en begrunnelse for hvorfor Comey ikke kunne fortsette som FBI-direktør.

Sessions og Rosenstein gjennomførte oppgaven de skal ha fått av presidenten, og på tirsdag fikk Comey sparken.

Da Rosensteins notat ble brukt av Det hvite hus som hovedgrunnen til å kvitte seg med FBI-sjefen, skal visejustisministeren ha truet med å trekke seg, opplyser en kilde til Washington-avisen.

Justisdepartementet har ikke kommentert hendelsene.

Onsdag gikk Trump ut å begrunnet avskjedigelsen av Comey ytterligere på Twitter: «Comey mistet tilliten til nesten alle i Washington, republikanere og demokrater. Når ting har roet seg vil de takke meg!», skrev Trump.

Geir Lundestad: – Ingen tror på at FBI-sjef James Comey fikk sparken fordi han hjalp Donald Trump å vinne valget

Ba om mer penger til Russland-etterforskning

Flere amerikanske medier, deriblant The New York Times og The Washington Post, meldte onsdag at Comey i forrige uke skal ha bedt justisdepartementet om mer ressurser til granskningen av Russland.

Forespørselen skal ha skjedd i et møte med Rosenstein.

Ifølge kildene til New York Times skal Comey ha bedt om en «betydelig økning» i midler og mannskap for å etterforske den russiske innblandingen i fjorårets valgkamp.

I et åpent brev til visejustisminister Rod Rosenstein skriver The New York Times at han nå har oppgaven med å gjenopprette amerikanernes tillit til regjeringen.

I den første setningen i brevet står følgende: «Sjelden har en person måttet bære så mye av ansvaret for sikkerheten til det amerikanske demokratiet som du nå gjør».