Verden

Frykter politisk kaos i Thailand når kongen dør

Kong Bhumibol ble vist frem for folket i mai i år. 87-åringen er det siste året behandlet for blant annet lungeinfeksjon, høy feber og væskeansamling på hjernen. Foto: STRINGER/THAILAND

Da militærjuntaen grep makten i Thailand i fjor, kunne de regne med kongehusets stilltiende støtte.

  • Reidun J. Samuelsen
    Reidun J. Samuelsen
    Journalist i utenriksredaksjonen

87 år gamle kong Bhumibol har tilbrakt mesteparten av det siste året på sykehus. Han er synlig svekket, og det er lenge siden han snakket i offentligheten.

I mai ble han vist frem for folket i forbindelse med 65-årsmarkeringen av kroningen. Da kongen ble trillet ut fra sykehuset i rullestol, var det direktesendinger på alle store TV-stasjoner. 87-åringen ble kjørt gjennom gatene til Grand Palace der buddhistmunker ba for ham.

Folket hyllet kongen under en sjelden opptreden i Bangkok i mai. Foto: CHAIWAT SUBPRASOM

«Lenge leve kongen!» ropte thailenderne som hadde stilt seg opp langs ruten.Da hadde kongen tilbrakt de siste syv månedene på sykehuset, hvor han blant annet hadde fjernet galleblæren.

Kong Bhumibol har gjennom flere tiår vært den lederen thailenderne har vendt til når politikerne har sviktet. Han har stått for stabilitet, når kupp har avløst kupp.

Splittet land

Det er snart to år siden de store demonstrasjonene startet i Bangkok. De endte i mai 2014 da militærjuntaen avsatte Regjeringen-Shinawatra og kuppet makten.

Les mer om maktkampen i Thailand:

Les også

Rødskjortenes heltinne risikerer ti års fengsel

Thailands politiske fraksjoner står steilt mot hverandre. På den ene siden har du Bangkoks tradisjonelle elite, som har støtte fra de mektigste generalene, kongens råd og domstolene. Fraksjonen står sterkt i hovedstaden og i Sør-Thailand.

På den andre siden står folkeflertallet som har samlet seg rundt søskenparet Shinawatra, med stor oppslutning i Nord-Thailand.

— Hva skjer når kongen dør?

— Bhumibols bortgang vil få stor betydning. Vi kan vente oss en årelang sørgeperiode, og i kulissene vil det være hektisk tautrekning mellom politiske fraksjoner om makt og posisjoner. Jeg tror militærjuntaen er interessert i å styre denne prosessen og det er usannsynligat vi vil se demokratiske valg i Thailandfør tronskiftet og politiske kamper er sluttførte, sier Marte Nilsen, forsker ved fredsforskningsinstituttet Prio.

Tappet væske fra hjernen

I slutten av mai ble Bhumibol på ny innlagt på sykehus. Kongen hadde en ansamling av væske i hjernens hulrom. Samtidig ble han behandlet for en lungeinfeksjon og høy feber.

  1. september kom en sjelden uttalelse fra slottet som stadfestet at legene hadde gitt ham antibiotika og ekstra oksygen for å lindre symptomene.

Bhumibol er verdens lengstsittende monark.

Puddelen Foo Foo

Kronprins Maha Vajiralongkorn, er ikke særlig populær. Han sjokkerer tradisjonelle thailendere med sin dekadente og råflotte livsstil. Foto: CHAIWAT SUBPRASOM

Den utpekte arvingen, kronprins Maha Vajiralongkorn, er ikke særlig populær. Nylig ble han separert fra sin tredje kone, som har sjokkert både med korrupsjonsskandaler og lettkledte opptredener, og nå går ryktene om at neste kone blir en flyvertinne fra Thai Airways. De siste årene har kronprinsparet vært forbundet med flere skandaler. De har holdt overdådige bursdagsfeiringer for puddelen Foo Foo, som ble gitt den militære tittelen luftmarskalk, og latt hunden være med på offentlige middager iført selskapsantrekk, ifølge lekkasjer fra den amerikanske ambassaden i Bangkok.

Da puddelen døde i februar, ble dyret kremert etter fire dager med buddhistisk ritual.

60 år med persondyrkning

Landets strenge lover mot majestetsfornærmelse legger et effektivt lokk på all offentlig debatt rundt monarkiet.

Kong Bhumibol som 27-åring, med barna prins Vajiralongkorn, prinsesse Ratana og dronning Sirikit.

— Den sterke stillingen monarkiet har i dag er et produkt av over 60 år med personkult, ingen kan fylle Bhumibols sko over natten. Jeg tror monarkiet vil bestå, men det vil gjennomgå store endringer.Mange ser nok for seg et mer rendyrket konstitusjonelt monarki, men det finnes også sterke krefter innen det militære og blant Bangkoks eliter som har mye å tjene på en opprettholdelse av et sterkt kongehus, kommenterer forsker Nilsen.

30 år for majestetsfornærmelse

I august ble en mann i Thailand dømt til 30 års fengsel for å ha fornærmet landets kongefamilie på Facebook, skriver Reuters. Militærdomstolen halverte den opprinnelige straffen på 60 år, fordi han sa seg skyldig i anklagene.

— De strengelèse makesté-loveneer blitt et stort problem for Thailand. De hindrer åpen diskusjon om landets store politiske traumeog dette øker i neste omgang usikkerheten og bekymringene blant folk flest. Et annet stort problem er at lovene i stor grad brukes politisk for å bekjempe politiske motstandere. Kong Bhumibol ba selv for noen år tilbakeom at lovene skulle fjernes. I respekt for den aldrende monarken burde kanskje dette ønsket etterfølges. Hvis Thailand har ambisjoner om i fremtidenigjen å bli en rettsstat, må lovene bort, sier Marte Nilsen ved Prio.

Risbøndene er lei politisk kaos. Les også vår reportasje fra landsbygda i Thailand:

Les også

  1. Risbøndene snur seg mot regjeringen i Thailand

  2. Thailand elsker søskenparet Shinawatra, men nå er de utestengt fra all politikk

  3. Gjør som heltene i Hunger Games og hever armen mot juntaen

  4. Får rent vann, penger og mat for å demonstrere