NATO-sjefen: Uaktuelt å sende inn store bakkestyrker i Syria

NEW YORK (Aftenposten): – Militære maktmidler har sine begrensninger, sier Jens Stoltenberg til Aftenposten. Han omtaler angrepet på hjelpekonvoier i Syria som grovt brudd på internasjonal rett.

NATO-sjef Jens Stoltenberg er i New York denne uken i forbindelse med den årlige høynivåuken i FN.
  • Kristoffer Rønneberg

FN og andre internasjonale organisasjoner stanset tirsdag alle hjelpeforsendelser til de borgerkrigsrammede innbyggerne i Syria etter at en nødhjelpskonvoi ble bombet i et angrep som drepte minst 20 personer på mandag.

Dermed ble det en blodig slutt på den skjøre våpenhvilen som ble inngått mellom regjeringsstyrker og opprørssoldater i forrige uke.

NATO-sjef Jens Stoltenberg, som er i New York for å delta på det årlige FN-toppmøtet denne uken, sier at han reagerer kraftig på mandagens angrep.

Les også

Les mer om angrepet på hjelpearbeiderne: Røde Kors frykter dette er ett av de verste angrepene mot hjelpearbeidere i Syria

Russland benekter å stå bak angrepet

– Det vi ser nå er en grusom virkelighet i Syria. Når hjelpekonvoier med nødhjelp bombes og ødelegges og hjelpearbeiderne blir drept, da er det moralsk fullstendig uakseptabelt og et grovt brudd på all internasjonal rett, sier han til Aftenposten.

Han legger til at det nå blir viktig å finne ut av hvem som sto bak angrepet, som rammet en konvoi med Røde Kors/Røde Halmåne-lastebiler som fraktet nødhjelp til et område like utenfor byen Aleppo.

Organisasjonen The Syrian Observatory for Human Rights hevder at det trolig var syriske eller russiske fly som utførte angrepet. Men det russiske forsvarsdepartementet har benektet at dette stemmer.

Utelukker store NATO-bakkestyrker til Syria

Stoltenberg mener at angrepet ikke bør være et argument for å avslutte forhandlingene om en fredelig løsning på konflikten i Syria.

– Jeg er glad for at det fortsatt pågår samtaler og at de involverte landene fortsatt møtes. NATO støtter fullt opp om alle forsøk på å i første omgang å få til en våpenhvile, og så å bruke den våpenhvilen som en plattform for å komme videre i en politisk prosess, sier han.

NATO-sjef Jens Stoltenberg tror fortsatt på en politisk løsning i Syria.

– Politiske samtaler og forhandlinger har ikke ført frem på fem år. Vurderer NATO om det er i organisasjonens egeninteresse å tenke på andre løsninger?

– Jeg mener at lærdommen fra de siste par tiårene er at militære maktmidler har sine begrensninger. Det er ikke et tema som er på dagsordenen at NATO skal sende militære bakkestyrker inn i Syria. Det som nå foregår er at alle NATO-land, under ledelse av USA, bidrar til den internasjonale koalisjonen som bekjemper ISIL med flyangrep og også med noen trenere på bakken. Men det er ikke noe tema å sette inn store bakkestyrker for å delta mer direkte i kamphandlingene, sier Stoltenberg.

Les også

Vil du ha mer bakgrunnsinformasjon om denen saken? Les mer om hvordan Syria erklærte en slutt på våpenhvilen

Erna Solberg: Angrepet er forkastelig

Også statsminister Erna Solberg fordømmer mandagens angrep på hjelpekonvoien utenfor Aleppo.

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende møtte pressen utenfor FN etter at Barack Obama hadde holdt sin siste tale som USAs president til verdensorganisasjonen på tirsdag.

– Det som er skjedd det siste døgnet, med en våpenhvile som er sprukket, med mat- og hjelpekolonner som er bombet, det er helt forkastelig, sier Solberg, som er glad for at USAs president, Barack Obama, tok opp Syria-spørsmålet i sin tale til FNs hovedforsamling tidligere på tirsdag.

I talen, som var Obamas siste til verdensorganisasjonen mens han sitter som USAs president, ba han om nye runder med diplomatiske forhandlinger.

– Dette er et sted der det ikke er mulig å oppnå en militær seier. Vi er nødt til å ta fatt på hardt, diplomatisk arbeid for å få en slutt på volden, sa Obama.

Solberg er enig i at verdenslederne må fortsette å jobbe for å prøve å få en slutt på blodbadet.

– Det på tide at verdens ledere klarer å sette seg ned for å finne en løsning på dette. Det er for er det bra at vi får et tydelig språk fra Obama, men vi trenger altså å finne frem til de samarbeidspartnerne som gjør at nå får vi slutt på dette.