Verden

Prinsessen kalles opp etter oldemor, bestefar og bestemor

Den nye britiske prinsessen kalles opp både etter bestefar, bestemor og oldemor. Foto: SUZANNE PLUNKETT

LONDON (Aftenposten): Den nyfødte prinsessen skal hete Charlotte Elizabeth Diana.

  • Helle Skjervold
    Helle Skjervold

Gleden var stor da det viste seg at prins William og hertuginne Kates andrefødte er en jente.

Og mandag ettermiddag ble det klart at prinsessen skal døpes Charlotte Elizabeth Diana.

Også i navnevalget til parets førstefødte gikk de for tradisjonelle, rojale navn: storebror heter George Alexander Louis.

Historisk sus over navnet

Charlotte er den feminine formen av Charles, et navn som foruten å være bestefarens navn har en lang kongelig historie i Storbritannia.

Navnet ble svært populært på 1700-tallet da Kong Georg III giftet seg med Charlotte, og senere kjøpte Buckingham palace som et ekstra hjem til henne.

I tillegg er Charlotte mellomnavnet til Pippa, Kates lillesøster.

Kongehuset opplyser at prinsessen vil gå under navnet: hennes høyhet prinsesse Charlotte av Cambridge.

Kaller opp Diana

Som seg hør og bør for en prinsesse har hun fått mer enn ett navn.

Paret har også valgt å kalle opp oldemor, altså dronning Elizabeth . Elizabeth er et av de mest klassiske kvinnenavnene i det britiske monarkiets historie.

Den forrige og første dronning Elizabeth, datter av Henry VIII og hans kontroversielle kone Ann Boleyn. Elizabeth regjerte frem til sin død i 1603, og hun er landets siste Tudor-regent.

William har valgt å kalle opp datteren etter sin avdøde mor, Diana. Foto: NTB SCANPIX

Også dronningens mor het Elizabeth, og dette navnet er i tillegg Kates eget mellomnavn og Kates mamma Carols mellomnavn.

Paret har også valgt å kalle opp prins Williams avdøde mor, Diana, som i 1997 mistet livet i en bilulykke. Da var prins William 15 år gammel. Også da prinsen forlovet seg med Kate i 2010 hedret han sin mors minne ved å gi Kate morens 18 karat safir— og diamantring.

Ifølge BBCs velinformerte kongehusansvarlige Peter Hunt har ikke Kensington Palace ønsket å kommentere navnevalget utover å si: vi lar navnet tale for seg selv.

Dette betyr at en prinsesse ved navn Diana igjen vil bli et av verdens mest fotograferte mennesker. Men paret har i Georges to første leveår begrenset pressetilgangen på sønnen til det helt minimale, da William lot pressen få et glimt av sønnen på sykehustrappen lørdag var det første offentlige oppreden av sønnen på britisk jord siden dåpen i 2013.

Det er tilsvarende ventet at prinsesse Charlotte vil leve et så beskyttet liv som ovehode mulig, etter foreldrenes eget ønske.

Landlig liv

Den nybakte tobarnsfamilien valgte å reise raskt hjem fra sykehuset lørdag, og mandag gikk ferden videre fra Kensington Palace i London til det nyoppussede herskapshuset Anmer Hall i Norfolk.

Huset var en gave fra dronningen til det unge paret, og det er ventet at familien vil tilbrige mesteparten av tiden fremover i disse landlige omgivelsene.

Det var også her prinsessen fikk møte sin oldemor for første gang i dag, dronning Elisabeth kom på besøk og fikk godkjent navnevalget før offentliggjøringen.

Både Prins Charles, Camilla og Middleton-besteforeldrene besøkte familiens nyeste tilskudd i London søndag. Onkel Harry får ikke hilst på sin niese på en god stund, for han er utplassert med forsvaret i Australia.

Søvnig lillesøster

Prinsessen er nummer fire i arverekken til den britiske tronen, etter sin storebror George (2 år i juli), pappa William (32) og bestefar Charles (66).

Den lille jenta ble født lørdag morgen, to og en halv time etter at mamma Kate ble lagt inn på sykehuset.

Hun veide drøyt 3,7 kilo, og sov seg gjennom sitt første møte med verdenspressen da foreldrene bar henne ut på sykehustrappen før avreise.

Les også:

Les også

  1. Nummer to er født, slik er andremanns rojale søskenhistorie