Derfor splitter Ankara-terroren Tyrkia enda mer

Terrorangrepet i Ankara har ikke samlet nasjonen mot en felles fiende. Snarere har det bidratt til å forsterke en allerede forgiftet stemning.

<b>I godt over en time ventet folk ved sperringene i håp om å få slippe inn.</b>

Mens 22. juli-angrepet resultert i en følelse av nasjonalt samhold i Norge, har de to forferdelige terrorangrepene på fredelige unge politiske aktivister i juli og nå på lørdag blitt fulgt av ytterligere bitterhet og splittelse i Tyrkia.

Hvordan har det blitt slik?

Alle skylder på alle

Det er grunn til å tro at Den islamske staten (IS) har stått bak både terrorangrepet i Suruc den 20. juli og angrepet i Ankara den 10. oktober. To kilder i det tyrkiske sikkerhetsapparatet sier til Reuters at de har fokus på IS i etterforskningen. Men ingen har tatt ansvaret for noen av angrepene. Den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu bidro ikke akkurat til å skape nasjonal enhet ved å si på lørdag at ikke bare IS, men også den kurdiske opprørsgruppen PKK og den venstreradikale gruppen DHKP-C alle kunne være kapable til å gjennomføre angrepet.Tyrkiske myndigheter har samtidig møtt sterk kritikk for ikke å ha avverget angrepet.

Mer ivrig bombing av kurderne enn av IS

Det som fulgte i kjølvannet av terrorangrepet i Suruc i juli, var en kraftig tyrkisk bombekampanje rettet mot PKK, den kurdiske opprørsbevegelsen. Bakgrunnen var at PKK drepte to tyrkiske politifolk for å hevne Suruc-angrepet. Etter lørdagens terrorangrep i Ankara fortsetter Tyrkia sin kampanje med bombeangrep mot PKK i både det sørøstlige Tyrkia og i Irak. Tyrkerne har avvist et tilbud om våpenhvile fra PKK. De krever at gruppen de anser som en terrorgruppe må legge ned våpnene og forlate Tyrkia.

  • Tyrkias kamp mot kurdere svekker krigen mot IS, mener flere eksperter. Her kan du lese om soldatmødrene i Sørøst-Tyrkia som ble hindret av den tyrkiske hæren i å begrave sine barn.

Krigene i Irak og Syria forsterker Tyrkias kurderangst

Krigene i Irak og Syria har gjort det mulig for kurderne å etablere selvstyrte områder i begge land. Kurderne har vist seg som noen av de mest effektive soldatene på bakken i krigen mot IS, men det gjør dem langt ifra til noen ideell alliert for tyrkerne i deres krig mot IS. Nærmest tvert imot, siden tyrkerne anklager de væpnede kurdiske grupperingene i Irak og Syria for å være tilknyttet PKK, som altså tyrkerne anser som en terrorgruppe.

Her kan du lese mer om hvorfor konflikten mellom PKK og tyrkiske myndigheter blusset opp igjen:

Les også

Slik ble våpenhvilen i Tyrkia sprengt i stykker

President Erdogans drøm om mer makt

Parlamentsvalget i juni gikk ikke slik president Recep Tayyip Erdogan hadde ønsket seg. Han vil gjøre om det tyrkiske politiske systemet slik at presidenten får mer makt, men ved valget i juni oppnådde hans AKP ikke det nødvendige flertallet. Spørsmålet er om han vil vinne frem under det utlyste nyvalget den 1. november.

Det kurdiskdominerte partiet HDP klarte å komme over sperregrensen på 10 prosent ved valget i juni og kjemper for å gjenta suksessen. De hevder det er Erdogang og AKP som har blod på hendene etter terrorangrepene.

— Dere er mordere. Hendene deres er blodige. Blod har sprutet over ansiktet, munnen, neglene og over alt. Det er dere som støtter terror mest, raste HDP-leder Selahattin Demirtas lørdag ifølge Newsweek.

De tyrkiske sikkerhetsmyndighetenes manglende evne til å kue IS

De gjentatte terrorangrepene som har rammet opposisjonen til Erdogan og AKP har bidratt til å svekke folks tillit til myndighetene generelt og de hemmelige tjenestene spesielt. Samtidig viser det seg å være relativt enkelt for IS og deres støttespillere å bevege seg over landegrensene mellom Tyrkia og Irak og Syria.

Dette skjer i kombinasjon med at maktapparatet fengsler opposisjonelle og pressefolk. Inntrykket av et svært mektig sikkerhetspoliti, som tilsynelatende står maktesløse mot IS, bidrar til konspirasjonsteoriene om at tyrkiske myndigheter står i ledtog med IS.

Interessert i flere utenrikssaker? Følg gjerne Aftenposten utenriks på Facebook.