WHO: Kjøttprodukter kan være kreftfremkallende

Å spise bearbeidede kjøttprodukter og rødt kjøtt kan føre til kreft i tarmen, ifølge Verdens helseorganisasjon. Helsdirektoratet anbefaler at du spiser maks 500 gram rødt kjøtt per uke.

Pølseinntak av dette slaget kan være skadelig for helsen din, advarer Verdens helseorganisasjon. Ifølge Helsedirektoratet bør du ikke spise mer enn 500 gram rødt kjøtt per uke. Rødt kjøtt er kjøtt fra svin, storfe, sau og geit.

Verdens helseorganisasjon publiserte mandag nye funn som trolig vil blåse liv i debatten om hvor mye kjøtt vi bør spise.

– Risikoen for å utvikle tykktarmskreft øker i takt med mengden kjøttprodukter og rødt kjøtt som konsumeres, opplyser Kurt Straif ved International Agency for Research on Cancer (IARC).

En gruppe på 22 eksperter fra 10 forskjellige land gjennomførte IARCs undersøkelse. De kom fram til resultatene basert på en nøye gjennomgang av den vitenskapelige litteraturen som finnes om emnet.

IARC, som er en del av WHO, plasserte kjøttprodukter som pølser og skinke på listen over produkter som har «tilfredsstillende bevis» på tilknytning til kreft. På den samme listen står blant annet tobakk, asbest og gasser fra diesel.

Les også:

Les også

Når immunsystemet ditt tar opp kampen mot kreft

Opptatt av hvordan maten du spiser produseres? Se her:

– Ikke like farlig

Norske eksperter understreker likevel at røyking gir langt høyere kreftrisiko enn å spise kjøtt, selv om de to nå plasseres i samme kategori.

Les også:

Les også

- Vi trenger myndigheter som forteller at laksen er blitt pølse

– Tobakk står i en særstilling når det gjelder årsakssammenhenger, sier Kirsten Haugland i Kreftforeningen til NRK.

Hun anbefaler folk som er glade i rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt, å bytte ut dette med andre og sunnere matvarer.

Også Linda Granlund, som er divisjonsdirektør for folkehelse hos Helsedirektoratet, understreker at rødt kjøtt på langt nær er så farlig som tobakk. Hun fremholder overfor NRK at den ferske studien er i tråd med norske kostholdsråd om å begrense inntaket av kjøtt.

Behandlet

I IARC-rapporten sto det også at daglig inntak av mer enn 50 gram behandlet kjøtt øker kreftrisikoen for tarmkreft med 18 prosent.

Kjøttprodukter klassifiseres som behandlet når de har blitt forandret gjennom salting, lagring, tørking og røyking eller andre prosesser som skal fremme smak eller forbedre lagringstiden til produktet.

Behandlede kjøttprodukter består som oftest av svin eller storfekjøtt, men kan også inneholde andre typer rødt kjøtt som fjærkre, innvoller og blod.

Les også:

Les også

Barn advares mot å spise riskaker

– Trolig kreftfremkallende

Rødt kjøtt, som organisasjonen kategoriserer som biff, lam og svin, er klassifisert som sannsynlig kreftfremkallende. Den lavere klassifiseringen enn behandlede kjøttprodukter skyldes «begrenset bevis» på at rødt kjøtt er kreftfremkallende.

Rødt kjøtt er plassert i samme gruppe som stoffet glyfosat, som er den aktive substansen i plantevernmiddelet Roundup, som blant annet brukes til å fjerne ugress.

IARCs forskning støtter det norske Helsedirektoratets retningslinjer for kjøtt.

Menn spiste dobbelt så mye som anbefalt

Ifølge Helsedirektoratets kostholdsråd fra 2011 bør nordmenn ikke spise mer enn 500 gram rødt kjøtt per uke.

Direktoratets definisjon av rødt kjøtt er kjøtt fra svin, storfe, sau og geit.

— Den siste store kostholdsundersøkelsen vi har å støtte oss til fra 2010-2011 viste at kvinner i gjennomsnitt spiste ca. 600 gram rødt kjøtt, mens menn lå rundt 1000 gram per uke. Vi anbefaler folk å heller spise magert kjøtt eller fisk til middag. Og vi anbefaler daglig inntak av 500 gram bær, frukt og grønnsaker, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet.

Pågående debatt

WHO og en rekke forskere har de siste årene publisert forskning som knytter kjøtt til kreft.

I 2006 viste en studie gjennomført av IARC at de som spiser pølser framfor rent kjøtt, har 50 prosent økt risiko for å utvikle kreft. Den samme undersøkelsen viste også at den som spiser 100 gram kjøtt om dagen, tredobler risikoen for å få magekreft.

I 2010 viste norsk forskning at stekt og grillet mat kan gi høyere kreftrisiko enn det man har trodd, og i 2012 kom en svensk undersøkelse som viste at bearbeidede kjøttprodukter som pølse, bacon eller leverpostei øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen.