Verden

Her takker han Putin for bombene

Dette et blant bildene er frigitt av besøket som skal ha skjedd tirsdag 20. oktober.

Syrias president Bashar al-Assad var tirsdag i Moskva, hvor han diskuterte krigen mot «terrorister» med president Vladimir Putin, opplyser Kreml.

 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Moskva-besøket er første gang Assad reiser ut av Syria siden krigen brøt ut i 2011, ifølge nyhetsbyrået Agence France-Presse.

Har takket Assad for at Russland har bombet opprørerne Syria:

— Jeg vil uttrykke min enorme takknemlighet til hele lederskapet i den russiske føderasjon og det russiske folk for hjelpen de gir Syria, sa Assad.

— Russland er klare for å bidra så mye vi kan ikke bare i kampen mot terror, men også i den politiske prosessen, sa Russlands president Vladimir Putin til Assad da de møtte utvalgte russiske medier etterpå.

— En langsiktig løsning i Syria kan nås på grunnlag av en politisk prosess som involverer alle politiske, etniske og religiøse grupper, sa Putin ifølge Interfax.

Les også:

Les også

Nå starter kampen som skal redde Assad

Planlegger krigen videre i Moskva

Assad kom til Moskva i all hemmelighet allerede tirsdag ettermiddag.

Ifølge talsmannen i Kreml diskuterte Assad og Putin situasjonen på bakken i Syria og regjeringsstyrkenes planer.

Russlands bombeangrep har gitt Assad en mulighet til å erobre tilbake flere områder. Samtidig har russerne vært utålmodige: Putin forventer at den syriske hæren følger opp med angrep på bakken.

— De to diskuterte også den syriskrussiske militærkampanjen mot væpnede islamister i Syria, sa Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Russiske krigsfly bomber Assads fiender

Russland, som sammen med Iran er Assads eneste gjenværende allierte av betydning, gikk for tre uker siden for alvor inn i borgerkrigen i Syria på regimets side.

Russiske krigsfly har siden bombet flere hundre stillinger tilhørende Assads fiender. Putin sier luftangrepene er rettet mot IS og «andre terrorister», men brorparten av angrepene har skjedd i områder av Syria som kontrolleres av andre opprørsgrupper.

Mange av disse gruppene får støtte fra land som USA, Tyrkia og Saudi-Arabia.

Assads bakkestyrker har selskap av soldater fra Iran og den libanesiske militsen Hizbollah. Med støtte fra russiske bombefly er alliansen i gang med fire større offensiver mot opprørere i flere syriske provinser.

Planlegger nye angrep

Russerne legger stor vekt på at den russiske krigføringen skjer etter anmodning fra Syrias president.

Dette bruker Russland som et viktig argument for å hevde at krigen er "legitim".

-Det syriske folk har i praksis vært alene i å kjempe mot disse internasjonale terroristene i flere år nå, og har lidd store tap. I det siste har det imidlertid vært flere store, positive resultater i denne kampen, sa Putin.

Vil sikre støtte på hjemmebane

Møtet med Assad i Moskva er også viktig for Putin med tanke på å sikre støtte på hjemmebane for den russiske krigføringen.

I den offisielle velkomsttalen for Assad gjentok Putin at Russland er fast bestemt på å hindre den islamske staten og internasjonale terrorister å destabilisere hele Midt-Østen, og deretter true Russland og de tidligere Sovjet-republikkene.

— Vi kan ikke tillate at 4000 personer fra tidligere Sovjetunionen som kjemper mot syriske myndigheter, få returnere til Russland etter å ha fått kamperfaring og ha gjennomgått indoktrinering, sa Putin.

I går ble Russland og USA enige om en avtale med sikkerhetsrutiner, for å hindre at russiske og amerikanske fly kolliderer under angrepene, blant annet utveksling av informasjon på forhånd.

Les også

 1. Offensiven som skal redde Assad, har startet

 2. De møtes ikke på slagmarken. Men USA og Russland kriger mot hverandre i Syria. | Helene Skjeggestad

 3. Borgerkrigen i Syria er mer og mer en krig ved stedfortreder

 4. Stoltenberg møtte Putin i New York

 5. Stadig mer komplisert situasjon i Syria

 6. Stoltenberg: Russlands støtte til Syrias regime forlenger krigen

 7. Russiske soldater vil dra fra Øst-Ukraina til Syria for å krige

 8. Hvorfor har Putin plutselig bestemt seg for å bombe i Syria? Her er fire mulige motiver.