Verden

Brende: Norge vil øke støtten til Aleppo

Dersom det gis humanitær tilgang til Aleppo i Syria, øker Norge støtten til nødhjelpsarbeidet i byen og området rundt, opplyser utenriksminister Børge Brende (H).

FN har bedt innstendig om å få bringe inn nødhjelp til den syriske storbyen Aleppo, der barn står i fare for å dø hvis de ikke får rent vann. Men en krigspause virker svært langt unna. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix
  • NTB

I en uttalelse søndag oppfordrer Brende de stridende partene om å respektere humanitærretten og etterkomme FNs appell om pause i kamphandlingene. Befolkningens behov for nødhjelp er akutt etter at opprørsstyrker beleiret den østlige delen av byen og kuttet all humanitær tilgang til området.

  • Bare 29 igjen: Dette er Aleppos siste leger

I likhet med Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier, mener Brende at det bør vurderes å frakte nødhjelp inn til byen via fly.

– Hvis den eneste muligheten er å bruke fly er dette noe man må vurdere seriøst, selv om det ville være en svært vanskelig operasjon, sier han.

De siste ukene har et stort antall sivile liv gått tapt i harde kamper om kontroll over byen, som regnes som svært viktig både for regimet og opprørerne. Det er beregnet at omtrent 1,5 millioner mennesker fortsatt bor i Aleppo, minst 250.000 av dem i de østlige bydelene.

På tross av innstendig oppfordringer om en våpenhvile, samt et russisk løfte om en tredagers daglig pause i luftbombingen, har ikke volden avtatt.

LES OGSÅ:

Les også

  1. IS skal ha bortført rundt 2000 sivile i Nord-Syria

  2. Forskere: Regjeringen fører diffus utenrikspolitikk i turbulent tid

Les mer om

  1. Syria
  2. Børge Brende