Verden

Nå sliter Merkel på meningsmålingene

Angela Merkel ankommer forrige ukes møte om flyktningkrisen i Brussel.

Angela Merkel er blitt hyllet som flyktningenes skytsengel. Men nå viser meningsmålingene at ikke alle setter pris på opptil 1 million nye asylsøkere.

  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Da tusener av flyktninger ble møtt av piggtråd ved Europas yttergrense denne sensommeren, bestemte den tyske kansleren Angela Merkel at Tyskland skulle åpne dørene for alle syriske flyktninger. Resultatet er at Tyskland i år kan komme til å motta 1 million asylsøkere.

Men avgjørelsen, som hun ifølge Deutsche Welle tok helt på egen hånd, har begynt å gå ut over hennes og regjeringspartienes popularitet. Tyske medier melder også om begynnende tegn til opprør i Merkels eget parti.

Regjeringspartiene taper på meningsmålingene

Merkels popularitet har falt markant som følge at måten hun har håndtert flyktningkrisen på. Det viser to meningsmålinger som ble offentliggjort i helgen, ifølge NTB.

Støtten til Merkel har falt med fem poeng de siste tre månedene og er nå på 63 prosent, ifølge målingen i Der Spiegel. For første gang siden 2013 er hun ikke lenger Tysklands mest populære politiker.

Tirsdag viste en meningsmåling INSA som ble offentliggjort i Bild at oppslutningen om hennes konservative parti CDU/CSU hadde falt til sitt laveste nivå på ett år, med 38,5 prosent. De sosialdemokratiske partnerne i storkoalisjonen som styrer Tyskland har også falt ett prosentpoeng og ligger nå på 23,5 prosent.

— Flyktningkrisen skaper problemer for det konservative partiet og storkoalisjonen er svakere enn noensinne, sier INSA-sjef Hermann Binkert til Bild.

Blir større kulturelt mangfold ledsaget av mindre mangfold av ytringer?:

Les også

Kronikk: Ytringsfrihet i det 21. århundre | Flemming Rose

Begynnelsen på slutten for Merkel?

Merkel har fått kritikk, spesielt fra konservative velgere, for å ha medvirket til at flommen av flyktninger har økt ved i praksis å ha gitt grønt lys til asylsøkere som vil til Tyskland, skriver Reuters.

Angela Merkels håndtering av flyktningkrisen vekker først og fremst bitterhet og kritikk innenfor CDU/CSU, skriver kommentatoren Felix Steiner i Deutsche Welle. De som støtter Merkel er fra den andre siden av det politiske spekteret, mener han.

— I lys av flyktningkrisen ser det plutselig ut til slutten på kanslerperioden til verdens mektigste kvinne allerede har begynt, skriver Steiner.

Han mener det kun er et spørsmål om Merkel vil trekke seg før neste valg eller om hun vil bli stemt ut av sjefsstolen av sine egne. Merkel har vært kansler i Tyskland siden november 2005 og fikk velgernes tillit sist gang under valget i 2013.

Voldsomme protester

På ytterste høyre fløy har protestene også økt. 8500 mennesker deltok mandag i en protestmarsj i regi av antimuslimske Pegida. En håndfull av dem banket opp to journalister, melder Reuters. Antallet angrep på flyktningmottak har doblet seg til 437 hittil i år.

Les også

  1. EU-toppmøtet stakk ikke hull på flyktningkrisens verkebyll

  2. Motstanderne raser mot fordeling av asylsøkere

  3. Obama og Merkel snakket om flyktningkrisen

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa
  2. Tyskland