Verden

Professor: Alle i Syria kjemper mot terrorister, men de er uenige om hvem terroristene er

Russland fortsetter bombingen i Syria - har utført 30 nye flyangrep torsdag.

  • Silje Rønning Kampesæter
    Silje Rønning Kampesæter

— Det å bekjempe terrorister er en slags fellesnevner for intervensjonene i Syria, men når man begynner å grave i dette finner man at det ikke er en enhetlig definisjon på hvem som er terrorister, forteller professor Jakub M. Godzimirski.

Han har arbeidet med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk på NUPI i over 20 år og sier at russernes definisjon av hvem som er terrorister sammenfaller med den syriske presidenten Bashar al-Assads definisjon.

— Og det er dem som motsetter seg presidentens makt i Syria, sier Godzimirski.

  • Lurer du på hva Russland egentlig vil i Syria? Da kan du lese: Hva vil egentlig Putin i Syria?

Usikkert hvem Russland bomber

Et skjermdump fra det russiske forsvarsdepartementet viser luftangrep utført av russiske flyvåpenet mot det de hevder er IS-stillinger i Syria.

Bekymringsmeldingene om hvem Russland faktisk har bombet, lot ikke vente på seg onsdag, og NATO-sjef Jens Stoltenberg sa han var spesielt bekymret fordi Russland ikke har foretatt reelle grep for å oppklare omstendighetene rundt de russiske luftangrepene i Syria.Godzimirski har ingen problemer med å se for seg at Putin og Russland har bombet andre mål en IS, men ikke bare fordi det er med på å styrke Assads posisjon i området.

— Det er mange spillere både på bakken og i luften, påpeker han og mener Russland har oppnådd flere ting.

For det første signaliserer de at de er med i spillet, men på egne premisser. Samtidig har de klart å unngå en mulig konfrontasjon med den vestlige koalisjonen til tross for det Godzimirski kaller dårlig planlegging. Til slutt har de også truffet det de definerer som terrorgrupper.

Den vestlige koalisjonen med amerikanerne i spissen opererer først og fremst i den nordlige delen av Syria.

Se hvilke områder Russland skal ha angrepet i kartet under:

Nye angrep

Torsdag skal russiske fly ha gjennomført minst 30 nye luftangrep i Syria, inkludert i den opprørskontrollerte landsbyen Jisr al-Shughour, ifølge en arabisk TV-kanal.

De russiske kampflyenes mål var blant andre en allianse ved navn Jaish al-Fatah, eller «erobringenes hær», melder TV-kanalen Al Mayadeen. Jaish al-Fatah er ledet av Nusrafronten og

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov bekreftet i Sikkerhetsrådet i går at Russland hadde bombet mål i Syria. Han sa samtidig at de hadde opplysninger om at IS hadde komponenter til masseødeleggelsesvåpen.

består i hovedsak av opprørsgrupper som kriger mot både IS og Syrias president Bashar al-Assad.

Russland nekter for anklager om at deres fly har bombet moderate opprørsgrupper som kjemper mot Assad og at sivile er blitt rammet.

– Anklagene om at disse målene ikke var mot IS-stillinger er grunnløse, sier Russlands statsminister Sergej Lavrov.

Russiske angrep i Vest-Syria

Onsdagens angrep var ifølge det statlige syriske nyhetsbyrået SANA i samarbeid med det syriske luftforsvaret og skal ha vært rettet mot flere byer og landsbyer rundt Homs og Hama i den vest-sentrale regionen i Syria.

Nyhetsbyrået skriver at russiske fly i samarbeid med det syriske luftforsvaret traff IS-mål og påføre store tap på terroristorganisasjonen, som et ledd i avtalen mellom Syria og Russland for å bekjempe internasjonal terrorisme og eliminere IS.

Torsdag sier det russiske forsvarsdepartementet at de traff fire IS-mål i Syria natt til torsdag. Blant annet ble en kommandosentral i Hama-området og et våpenlager i Idlib ødelagt. I tillegg skal en bilbombefabrikk nord for Homs ha blitt tilintetgjort i et russisk luftangrep.

Dette bildet fra onsdag 30. september ble lagt ut på Twitter-kontoen til Syria Civil Defence, også kjent som De hvite hjelmene - en frivillig søk- og redningsgruppe. Bildet viser kjølvannet av et luftangrep i Talbiseh, Syria. Russland gjennomførte sitt første luftangrep i Syria - og Syrias statlige nyhetsbyrået SANA melder at Talbiseh var en av byene som ble truffet.

Assad-angrep i samme område

Samtidig melder den syriske observatørgruppen SOHR (Syrian Observatory for Human Rights) at de samme områdene som Russland har truffet, også er blitt angrepet av regjeringsstyrker. Om det faktisk er snakk om samme angrep er uklart.

Gruppen skriver på sine egne hjemmesider at helikoptre slapp tønnebomber over byen al-Taman'ah og landsbyen al-Skik på den sørlige landsbygda i Idlib etter midnatt. Samt at det ble gjennomført flere angrep i utkanten av byen al-Hbeit i den sørlige delen av Idlib.

I Hama-provinsen skal regimets fly ha angrepet landsbyen Atshan i den nordøstlige landsbygda i Hama, mens helikoptre slapp tønnebomber i byen al-Latamnah nord for Hama. En kvinne skal ha blitt drept, og flere såret. Regjeringsstyrkene bombet også enkelte steder i landsbyen al-Tulul al— Humr på den sørøstlige landsbygda i Hama og forårsaket materielle skader, ifølge gruppen.

Ønsker du flere nyheter fra Midtøsten? Følge vår Midtøsten-korrespondent på Facebookog Twitter.

Les også

  1. Russland må klargjøre at det faktisk er IS de vil bombe

  2. NÅ: FN-møte etter Russlands bombing i Syria

  3. Russland bekrefter: - Vi har bombet i Syria