Verden

Eritrea tjener stort på flukten fra landet

Eritreere som bor i utlandet blir presset til å betale 2 prosent i skatt til hjemlandet. Skatten fra flyktningene utgjør trolig Eritreas nest største kilde til utenlandsk valuta.

President Isaias Afworkis Eritrea er blitt fordømt av FN for å bruke penger de får fra eritreere i utlandet til å kjøpe våpen.
 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen
  Journalist

Hvorfor er det så mange eritreere som hvert år betaler tusenvis av euro for å komme seg til Europa, og som underveis risikerer kidnapping og tortur på veien gjennom Nord-Afrika og drukningsdøden over Middelhavet?

Hovedforklaringen er nok at de vil komme vekk fra et av Afrikas mest undertrykkende regimer og en nasjonaltjeneste som kan vare livet ut. Men en del av forklaringen kan også være at landet, til tross for forbudet mot å reise, tjener penger både på selve flukten og senere skattlegging av eritreere som har flyktet.

— General leder smuglerring

Høytstående militære tjenestemenn er sentrale i organiseringen av menneskesmuglingen over grensen fra Vest-Eritrea til Sudan, ifølge flere rapporter fra FNs organ for overvåking av sanksjonene mot Somalia og Eritrea. I sin rapport for 2012 anklager de general Teklai Kifle "Manjus", sjefen for landets vestre sektor for både å være engasjert i ulovlig våpensmugling og uttransportering av eritreere til Egypt via Sudan.

Ifølge FN-rapporten fra 2011 betaler hver eritreer 3000 dollar til generalens nettverk for å få plass på en lastebil ut av landet. På veien gjennom Sudan plasseres flyktningene på toppen av våpnene som også smugles nordover til palestinske kjøpere. De eritreiske flyktningene risikerer å måtte betale enda mer for dersom de blir kidnappet i Sinai og presset for løsepenger.

Eritreas ambassadør til Israel benektet i 2012 overfor The Guardian at general Manjus hadde noe med menneskesmuglingen å gjøre og betegnet det som løgner.

Krever skatt fra diasporaen

FNs overvåkingsorgan har også kartlagt Eritreas skattlegging av folk som har flyttet ut av landet. I sin rapport fra 2014 skriver de at Eritreas nasjonalforsamling vedtok at alle eritreere som hadde flyttet fra landet skulle betale 2 prosent av sin bruttoinntekt for å "støtte krigsinvalide og familiene til martyrene". FN har imidlertid fordømt innsamlingen av penger, siden de mener pengene går til å kjøpe våpen og til å støtte opprørsbevegelser som undergraver sikkerheten i regionen.

Blant annet på grunn av Eritreas støtte til opprørsbevegelser i nabolandene, som Al-Shabaab i Somalia, har FNs sikkerhetsråd vedtatt resolusjoner som gjør det ulovlig å selge våpen til Eritrea.

— Alle eritreere som vil opprettholde et forhold til Eritrea blir avkrevd skatten på 2 prosent, sier forsker Kjetil Tronvoll ved International Law and Policy Institute (ILPI). - De må vise frem lønnsslippen sin eller selvangivelsen.

Viktig inntektskilde for Eritrea

Han sier det ikke er lett å vite hvor mye penger Eritrea tjener på dette, siden Eritrea aldri har offentliggjort et statsbudsjett, men anslår at det dreier seg om hundrevis av millioner av kroner. FN gjør lignende anslag i sine rapporter.

— Bortsett fra gullgruvene deres er nok denne skatten Eritreas største kilde til utenlandsk valuta, mener Tronvoll.

På den eritreiske ambassaden i Stockholms nettsider, som også har ansvaret for Norge, står det at de som ønsker å fornye sitt eritreiske pass må ha betalt skatten på 2 prosent siden 1992.

Folk betaler for å sikre seg

— De som betaler denne skatten er eritreere som av en eller annen grunn opprettholder et forhold til Eritrea, ofte fordi de vil beskytte en investering de har gjort i hjemlandet, sier Woldab Feshatzion, leder for Den eritreiske fellesskapsforeningen i Norge.

Representanter for det eritreiske regimet bidrar også til å arrangere festivaler i land der det bor mange eritreere, heter det i 2012-rapporten fra FN. Disse festivalene er blitt en betydelig inntektskilde for regimet, heter det.

Twitter: @tor_arnea

Les også

 1. Tusener risikerer retur til Eritrea

 2. Leger forsøker å hjelpe båtflyktninger utenfor Italia

 3. Eritrea bekrefter at hjemsendte asylsøkere vil bli straffet

 4. Rekordmange søkte og fikk asyl i Sverige i fjor

Les mer om

 1. Asyl
 2. Asylsøkere