Nyhetsbyrået AP: Minst 10.300 nye graver i Mariupol siden mars

AP har analysert satellittbilder tatt mellom mars og desember. De feller en dyster dom om hva som har foregått på innsiden av den russiskokkuperte byen.

Dette bildet fra 16. november viser noen av de nye gravene på gravlunden Staryi Krym i Mariupol. De fleste gravene er kun merket med et nummer. Det er usikkert hvor mange som kan være begravet i hver grav.

Det er oppdaget om lag 10.300 nye graver i den russiskokkuperte ukrainske byen Mariupol. Det melder nyhetsbyrået AP. De fleste av gravene befinner seg i gravlunden Staryi Krym.

Den ukrainske havnebyen Mariupol ble erobret av russiske styrker i mai etter tre måneder med massiv bombing. Byen er en av flere utbombede byer i landet.

AP har analysert satellittbilder tatt mellom mars og desember, og mener å kunne se at flere områder på kirkegården er betydelig endret de siste månedene. De har blant annet analysert kirkegårdens størrelse og anslår at området er utvidet med ca. 51.500 kvadratmeter.

Nyhetsbyrået har også gått gjennom drone- og videoopptak som skal vise at russerne har brukt tunge maskiner til å grave opp lange graver som deretter ble fylt igjen.

Gravene skal se ut som store jordhauger. Noen er toppet med med trekors med navn og datoer på, de fleste med håndskrevne tall på små skilt.

Disse satellittbildene fra Maxar viser gravlunden Staryi Krym i Mariupol. Det øverste bildet er tatt 29. mars. Det nederste er tatt 30. november. Det viser at gravlunden er utvidet.

Anslår 25.000 drepte i Mariupol

Tre rettsmedisinske arkeologer, med erfaring fra etterforskning av massegraver etter krigsforbrytelser, mener APs analyser virker presise – gitt den begrensede informasjon som finnes.

Men antallet graver sier ikke nødvendigvis noe om antallet drepte ukrainere, ifølge en av arkeologene AP har snakket med.

Analyser av tidligere undersøkte massegraver andre steder i Ukraina viser at gravene ofte inneholder mer enn ett individ pr. grav.

Allerede i begynnelsen av november meldte BBC om at satellittbilder tyder på at det er gravd tusenvis av graver i havnebyen Mariupol.

Ukrainske myndigheter anslår at minst 25.000 mennesker ble drept i kampene om Mariupol, og at mellom 5000 og 7000 av dem døde i ruinene av hus som ble bombet.