Serbisk president raser mot rekruttering til Wagner-gruppen. Men hans egen sikkerhetssjef anklages for å bidra.

Russland skal ha forsøkt å rekruttere serbere til Ukraina-krigen. Serbias president er rasende.

Et veggmaleri i Beograd, Serbia, viser den private russiske militærgruppen Wagners tilstedeværelse.

En russisk nyhetsvideo skaper raseri i Serbia. Den hevder å vise serbiske «frivillige» som trener for å kjempe sammen med russiske tropper i Ukraina.

Reaksjonene avslører samtidig hvor komplisert det serbiske forholdet er til Moskva. Det er den russiske Wagner-gruppen som har laget den serbiskspråklige videoen for å oppmuntre til rekruttering.

Serbias president Aleksandar Vucic reagerer med sinne på nasjonal TV.

– Hvorfor tar du, som er fra Wagner-gruppen, i hele tatt kontakt med noen fra Serbia når du vet at det er mot våre regler, sier han ifølge BBC.

Ifølge serbiske lover er det forbudt å delta i konflikter i andre land. Noen dusin serbere skal likevel ha reist til Ukraina for å delta på russisk side i konflikten, siden 2014. Flere personer skal ha blitt dømt for dette.

Serbias president Aleksandar Vucic var på besøk i Norge i november i fjor. Her fra møte med statsminister Jonas Gahr Støre.

Kritikere har ofte anklaget Serbia for å pleie sitt langvarige vennskap med Russland fremfor å prioritere ambisjonen om å bli nytt medlem i EU. Men reaksjonene de siste dagene i Beograd tyder på at bildet ikke er så svart-hvitt.

President Vucic sier også at han ikke har vært i kontakt med Russlands president Vladimir Putin på «mange måneder». Ifølge Bloomberg skal presidenten ha uttalt:

– Jeg vet at EU er vår vei. Det er ingen andre veier.

Les også

Her kommer Putin med et stikk til Wagner-lederen. Nå er det maktkamp i Russland.

Anmelder Wagner-gruppen

Serbiske myndigheter uttrykker sjokk over at Wagner-gruppen har forsøkt å rekruttere serbere til sine rekker.

Presidenten påstår likevel at gruppen ikke er til stede i landet. Det er det serbiske sivilsamfunnet uenig i.

Pro-demokratiorganisasjonen Oktober har derfor gått til drastiske skritt. Den anmelder Wagner-gruppen og dens tilhengere for å rekruttere soldater i Serbia.

De anklagede er blant andre den russiske ambassadøren i Serbia, Alexander Botsan-Kharchenko. Også lederen for Serbias nasjonale sikkerhetsbyrå, Aleksandar Vulin, er anklaget.

Det forteller advokat Cedomir Stojkovic. Han er leder for Oktober.

– Vi har rimelig mistanke om at Vulin ga ordre og retningslinjer om at Wagner-gruppens aktiviteter i Serbia ikke skulle forhindres, sier han til Reuters.

Kan ikke straffeforfølges

Den russiske ambassadøren har diplomatisk immunitet og kan ikke straffeforfølges i Serbia. Stojkovic mener likevel det er riktig å kaste diplomaten ut av landet.

Det blir opp til den serbiske statsadvokaten om de vil gå videre med saken.